Companii

Adevărata criză: Traficul de călători în staţiile de metrou care deservesc polii de business ai Bucureştiului a scăzut cu până la 80%. Staţii precum Aurel Vlaicu, Pipera, Piaţa Victoriei, Timpuri Noi, Politehnica sau Grozăveşti mai au acum, în medie, circa o treime din traficul pe care îl înregistrau anul trecut

Cu circa 70% a scăzut trafi­cul de călători din staţia de metrou Aurel Vlaicu în­tre 1 octombrie şi 15 no­iem­brie 2020 faţă de ace­eaşi perioadă a anului trecut, arată da­tele furnizate de Metrorex la solici­ta­rea ZF. Astfel, dacă în 2019 aproape 1,2 mi­lioane de persoane validaseră cartele în această staţie, în 2020 numărul s-a re­dus drastic până la doar 360.000.

Aceasta este cea mai aglomerată staţie care deserveşte concentrări de birouri din Bucureşti, iar scăderea este rezultatul aplicării variantei work from home, adoptată de numeroase compa­nii de la instalarea pandemiei de COVID-19 în România.

Situaţia este similară şi la Pipera, capătul magistralei 2, în jurul căreia de asemenea s-au dezvoltat mai multe proiecte office în ultimii ani. Hermes Business Campus, Iride Business Park, Novo Park sunt doar câteva dintre ele.

„Eu lucrez la o companie al cărei sediu se află în apropiere de Pipera. Nu am mai mers la birou din martie şi nici nu sunt perspective să ne întoarcem curând. Îmi amintesc că, înainte de martie, era foarte aglomerat, mai ales dimineaţa, în jur de 9, când ajungeam eu la birou“, spune Andrei S., un cor­poratist care lucrează pentru o com­panie cu sediul în Pipera.

Între 1 octombrie şi 15 noiembrie 2020, aproximativ 200.000 de oameni au validat cartele în staţia Pipera, cu 78% mai puţin faţă de cei peste 900.000 din acelaşi interval al anului trecut.

Scăderile sunt însă similare şi în ceilalţi poli de business ai oraşului, precum Piaţa Victoriei, Timpuri Noi, Politehnica sau Gro­ză­veşti, zone ale oraşului care con­cen­trează fiecare mai multe clădiri de birouri şi, în consecinţă, zeci de mii de oameni care mergeau zi de zi la birou. Cea mai mare scădere se înregistrează la staţia de metrou Pipera - minus 78%, iar cea mai redusă dintre staţiile ana­lizate de ZF pe baza datelor de la Metrorex, la Timpuri Noi şi Piaţa Victoriei 2 - minus 63%.

Gradul de utilizare a birourilor din Bucureşti se menţine la circa 40-50% faţă de nivelul obişnuit, înainte de declanşarea pandemiei, în timp ce rata de neocupare (contrac­tua­lă) are o medie de 10,8%, potrivit datelor companiei de consultanţă imobiliară Cushman & Wakefield Echinox.

Stocul comercial (destinat închi­rie­rii) de clădiri de birouri din Bucureşti se ridică la circa 2,9 milioane de metri pă­traţi, alte imobile cu o suprafaţă de circa 150.000 de metri pătraţi fiind ocupate de către proprietari.

În ciuda condiţiilor dificile, piaţa de birouri din Bucureşti continuă să se dezvolte, în primele nouă luni ale anului fiind li­vra­te spaţii noi cu o suprafaţă cumulată de 124.000 de metri pătraţi, iar dezvoltatorii au în diverse faze de construcţie clădiri cu o suprafaţă cumulată de 388.000 de metri pătraţi.

 

Citește continuarea pe zfcorporate.ro

AFACERI DE LA ZERO
Linkuri utile

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.