Companii

Activitatea globală de M&A trece de pragul de 3.000 de miliarde de dolari pentru al patrulea an consecutive. “Credem că tendinţa va continua şi anul viitor pentru că anticipăm că un număr de industrii vor asista la schimbări strategice masive”

Activitatea globală de M&A trece de pragul de 3.000 de...

Autor: Catalina Apostoiu

28.12.2017, 20:40 163

La nivel mondial, fuziunile şi achiziţiile au depăşit valoarea de 3.000 miliarde de dolari pentru al patrulea an consecutiv în 2017, iar bancherii se aşteaptă ca activitatea din sector să accelereze în 2018, relatează Financial Times.

Ultima lună a acestui an a fost marcată de trei tranzacţii majore iniţiate de companii care se luptă să contracareze ascensiunea unor companii ca Amazon, Facebook şi Netflix, care iau cu asalt noi sectoare.

Volumul total al tranzacţiilor a atins 3.500 miliarde de dolari în acest an, în scădere cu 1% faţă de 2016 şi cel mai scăzut nivel din 2014, potrivit datelor Thomson Reuters. Totuşi, acesta a marcat cel de-al patrulea an consecutiv în care nivelul tranzacţiilor a depăşit maximul record de 3.000 miliarde de dolari.

“Credem că tendinţa va continua şi anul viitor pentru că anticipăm că un număr de industrii vor asista la schimbări strategice masive şi la un nou val de consolidare”, remarcă Marc Nachmann, de la Goldman Sachs, firmă care s-a situat pe prima poziţie în acest an după volumul tranzacţiilor pentru care a oferit consultanţă.

SUA a constituit în continuare cea mai activă regiune, cu tranzacţii de 1.400 miliarde de dolari, deşi valoarea tranzacţiilor M&A de acolo s-a redus cu 16% faţă de anul trecut. Totuşi, numărul tranzacşiilor americane încheiate în 2017 a urcat peste 12.400, o cifră record generată de o creştere a tranzacţiilor cu o valoare de sub 1 miliard de dolari.

Investitorii se aşteaptă la o accelerare a activităţii M&A anul viitor în condiţiile în care companiile încearcă să profite de reforma fiscală din SUA.

Spre deosebire de SUA, activitatea din Europa a urcat cu 16% la 856,3 miliarde de dolari în pofida căderii tranzacţiei Kraft Heinz-Unilever la începutul anului.

Jens Welter, de la Credit Suisse, declară: “Accelerarea activităţii este alimentată de o economie Europeană aflată în cel de-al cincilea an de redresare şi cu cel mai rapid ritm de creştere dintr-un deceniu”.

Activitatea din regiunea Asia-Pacific a atins 911,6 miliarde de dolari, în creştere cu 11% faţă de anul trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO