Companii

Activele mici ale fondurilor mutuale tin in loc salariile administratorilor

Activele mici ale fondurilor mutuale tin in loc salariile administratorilor

Click pentru imaginea marita

31.03.2008, 19:21 48

Nivelul salarial al managerilor locali de investitii, de pana la trei ori mai mic decat in alte piete emergente, vine sa confirme stadiul incipient de dezvoltare in care se afla industria romaeasca a fondurilor mutuale.
"In Ungaria si Polonia, salariul lunar al unui administrator de investitii este de pana la trei ori mai mare decat in Romania. La noi, un administrator castiga intre 1.000 de euro si 1.500 de euro pe luna", este de parere Ilie Cenan, directorul general al societatii de administrare Globinvest din Cluj.
Remuneratia administratorilor de fonduri consta dintr-un salariu fix, strans legat de volumul activelor administrate, si un bonus, acordat in functie de randamentul obtinut de fondul mutual si de vanzarile nete inregistrate.
"Recompensarea administratorilor de fonduri are loc in functie de performante. Pe pietele dezvoltate, un manager de fond primeste pe langa salariul fix si un bonus, care e influentat de randamentul in exces fata de benchmark-ul stabilit si de comparatia cu celelalte fonduri din piata din aceeasi categorie", spune Mihail Ion, presedintele societatii de administrare a investitiilor Raiffeisen Asset Management.
Administratorii romani gestioneaza active totale de aproximativ 240 mil. euro, in timp ce omologii din Ungaria dispun de active de peste 9,6 mld. euro.
In Polonia, activele fondurilor mutuale depasesc 32 de miliarde de euro. Diferenta dintre nivelul salarial isi gaseste explicatie si in diferenta mare dintre volumul de active administrate.
"Volumul mic al activelor nu permite unei societati de administrare sa dea salarii acceptabile administratorilor. Pentru a fi profitabila, o societate de administrare trebuie sa gestioneze active de peste 25 mil. euro", continua Cenan de la Globinvest.
"Salariile sunt bune deocamdata, tinand cont de active, si cred ca vor mai creste. Un manager de fond junior castiga in jur de 1.000 de euro pe luna, in timp ce unul cu experienta poate ajunge la 2.000 de euro pe luna", sustine Eugen Voicu, presedintele Certinvest.
Salariile administratorilor de investitii provin din comisioanele de administrare incasate din activele societatii.
La un calcul simplu: 15 societati de administrare gestioneaza active de 240 mil. euro, comisionul de administrare fiind de aproximativ 2% din active. Astfel, unei singure societati de administrare, formata din pana la 15 angajati, ii revin venituri lunare de aproximativ 22.000 de euro.
"Cea mai mare parte din veniturile unei societati se duc spre salarizare, in timp ce cheltuielile cu depozitarul si distributia ajung sa detina pana 40% din venituri", spune Serban Nascu, vicepresedintele societatii Target Asset Management.
In functie de rentabilitatea societatii de administrare si de randamentul fondurilor mutuale sunt stabilite bonusurile extrasalariale.
"Daca societatea inregistreaza performante, pana la 4,5% din profit se distribuie angajatilor", explica Cenan de la Globinvest din Cluj.
Bucurestiul si Cluj-Napoca sunt cele doua poluri ale industriei de administrare a investitiilor. Un total de 15 societati de administrare a investitiilor (SAI-uri), din care trei sunt "ardelene" si restul de 12 provin din Capitala, gestioneaza 41 de fonduri mutuale cu active de aproximativ 240 de milioane euro.
Pentru fiecare societate de administrare a investitiilor (SAI) lucreaza in medie 10-15 angajati, al caror obiectiv principal este ca fondurile de investitii administrate sa bata dobanzile bancare sau principalii indici bursieri in functie de gradul de risc al plasamentelor.
Apar diferente insa intre administratorii din Cluj si cei din Bucuresti, intre administratorii din cadrul diviziilor bancare si cei care nu sunt afiliati unui grup financiar de rang international.
"Salariul unui administrator de investitii din Cluj este cu pana la 50% mai mic de cat cel al unui angajat similar din Bucuresti", este de parere Cenan de la Globinvest.
Radu Hanga, presedintele societatii BT Asse Management, si Serban Nacsu de la Target Asset Management confirma faptul ca remuneratiile administratorilor de fonduri din Capitala sunt "usor" mai mari decat ale colegilor ardeleni.
In cazul administratorilor din cadrul bancilor, salariile pot depasi in anumite cazuri 2.000 de euro pe luna, spun administratorii.
"Salariile administratorilor sunt pe un trend ascendent si cred ca vor mai creste, odata cu cresterea activelor administrate", spune Radu Hanga, directorul general al societatii de administrare BT Asset Management din Cluj.
Desi aflata la inceput de drum, industria fondurilor mutuale "a aprovizionat" cu resurse profesionale mai tanara industrie a fondurilor de pensii private: Cosmin Paunescu, fostul director executiv al societatii de administrare a investitii KD Investments, a trecut pentru o scurta perioada de timp de partea fondurilor de pensii private obligatorii in calitate de director de investitii la societatea Prima Pensie.
In perioada de 8 luni din 2007 cat a ocupat pozitia de director general la KD Investments, Paunescu a incasat circa 45.480 de lei, respectiv un salariu lunar de circa 1.700 de euro pe luna, potrivit declaratiei sale de avere de pe site-ul CNVM.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO