Companii

Activele COS Târgovişte, companie aflată în faliment, sunt disputate de grupul italian Beltrame, care a oferit 38,3 milioane de euro şi Liberty Galaţi, fostul Sidex, care a oferit 39,9 milioane de euro. Maestro SPRL filiala Bucureşti, lichidatorul, a ales oferta italienilor şi Liberty a făcut contestaţie

Activele COS Târgovişte, companie aflată în faliment,...

Autor: Răzvan Botea

07.12.2021, 17:16 936

Grupul italian Beltrame, care deţine şi combinatul siderurgic Donalam Călăraşi  şi Liberty Steel, care deţine şi Liberty Galaţi, fostul combinat Sidex, au depus oferte pentru activele combinatului de oţeluri speciale (COS) Târgovişte, companie aflată în faliment şi administrată de lichidatorul judiciar Maestro SPRL, filiala Bucureşti. Maestro SPRL a selectat oferta italienilor de 38,3 milioane de euro, potrivit unor surse din piaţă. Liberty Steel, care a oferit 39,9 milioane euro, a depus contestaţie.

Într-o contestaţie depusă la tribunalul Dâmboviţa, Liberty Galaţi a reclamat că a avut o ofertă mai mare decât concurentul Beltrame şi că ar fi putut aduce în plus la masa credală 3 milioane de euro.

„Suma oferită de Liberty Steel Group este cu 1.500.000 euro mai mare, iar majorarea onorariului administratorului judiciar nu s-ar justifica – prin urmare oferta Liberty Steel Group ar aduce un plus de 3.500.000 euro la masa credală”, se arată în document.

Diferenţa, de 3,5 mil. de euro ar proveni din preţul mai mare oferit de Liberty Galaţi (1,5 mil. euro) şi din majorarea onorariului Maestro SPRL cu 2 mil. de euro în urma câştigării licitaţiei de către Beltrame.

„Administratorul judiciar a prezentat cu vădită rea-credinţă oferta Liberty Steel Group în comparaţie cu oferta Beltrame, pentru a pretinde că nu există alternativă pentru oferta Beltrame şi a-şi asigura, astfel, un onorariu majorat cu 2 mil. euro din sumele cuvenite creditorilor”, mai scrie în contestaţia depusă de Liberty Steel.

Maestro SPRL nu a putut fi contactat până la publicarea articolului.

Combinatul de Oţeluri Speciale Târgovişte (companie listată şi la Bursa de Valori Bucureşti - simbol bursier COS) a intrat în faliment vara aceasta, după ce Tribunalul Dâmboviţa a respins planul de reorganizare propus de societatea creditoare Alphard Financial.

Compania are în prezent datorii de aproximativ 524 mil. lei, adică circa 105 mil. euro, dintre care peste 200 de mil. de lei (40 mil. euro) către ANAF prin impozite şi taxe. Printre creditori se află şi Beltrame Liberty Steel, dar şi Techcom GMBH, companie din industria metalurgică.  Creditorul principal al COS Târgovişte este Alphard Financial Corp, cu o creanţă de 254 de milioane de lei.

În luna iunie, adunarea creditorilor a votat completarea planului de reorganizare în sensul demarării de urgenţă a procedurii de vânzare la licitaţie a activelor funcţionale ale COS. Propunerea a fost făcută de Alphard Financial, care deţine 51% din creanţele COS. Potrivit raportului combinatului, valoarea totală a datoriilor este de 524 milioane lei (105 mil. euro).

Combinatul este în procedură de insolvenţă din februarie 2013 şi este unul dintre principalii producători de ţaglă şi de produse din oţel din România.

COS a fost deţinut de grupul rus Mechel, dar pachetul majoritar a fost preluat în 2013 de offshore-ul Mazur Investments Ltd din Cipru, care are 86% din capital. Statul român deţine 4%.

Compania cu circa 1.000 de angajaţi a înregistrat anul trecut venituri din vânzări de 44 mil. lei, faţă de 590 milioane lei în 2019, şi a încheiat cu pierderi de 62 milioane lei, de la un profit net de 140 milioane lei cu un an înainte.

Spre comparaţie, în anul 2011 COS Târgovişte a avut afaceri de 1,1 mld. lei şi pierderi de 155 mil. lei cu circa 2.450 de angajaţi. În 2005 compania raporta afaceri de 608 mil. lei şi pierderi de 57 mil. lei cu 4.800 de angajaţi.

Compania este listată la BVB din 1998, iar joi, 1 iulie, a fost suspendată de la tranzacţionare la preţul de 0,78 lei pe unitate, echivalentul unei capitalizari de 53,7 mil. lei.

Fostul ministrul al Economiei,  Virgil Popescu, anunţase în toamna trecută că statul va prelua activele industriale funcţionale ale unor companii, în contul datoriilor pe care le au acestea la ANAF, inclusiv COS Târgovişte. Măsura era prevăzută într-o ordonanţă de urgenţă

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO