Companii

Acţiunile Vodafone au înregistrat luni cea mai mare scădere din mai mult de cinci ani, de 7,2%

Acţiunile Vodafone au înregistrat luni cea mai mare...

Autor: Anca Dumitrescu

27.01.2014, 16:36 127

În urma anunţului, AT&T nu mai poate face o ofertă de preluare integrală a Vodafone sau a unei participaţii de cel puţin 30% la companie, în următoarele şase luni, potrivit legislaţiei britanice.

AT&T a făcut anunţul la solicitarea comisiei pentru preluări din Marea Britanie.

Surse apropiate situaţiei au declarat pentru Bloomberg, în noiembrie, că managerii AT&T pregătesc, la nivel intern, o posibilă preluare a Vodafone în acest an.

Vodafone are o capitalizare de piaţă de 177 de miliarde de dolari, înainte de finalizarea vânzării participaţiei deţinute la compania mixtă Verizon Wireless către grupul Verizon Communications, pentru 130 de miliarde de euro.

Chiar dacă AT&T a exclus o ofertă imediată de achiziţie a Vodafone, ar putea face o propunere mai târziu, consideră Simon Weeden, analist la Citigroup în Londra.

"Anunţul poate însemna fie că grupul AT&T nu este interesat fie nu este pregătit să înceapă acum procesul", a scris Weeden într-o notă adresată clienţilor.

Vodafone ar putea valora circa 130 de miliarde de dolari după vânzarea deţinerii la Verizon Wireless. Operatorul britanic va obţine 130 de miliarde de dolari din această vânzare şi intenţionează să returneze acţionarilor 84 de miliarde de dolari după finalizarea tranzacţiei, aşteptată să aibă loc luna viitoare.

În urma anunţului AT&T, acţiunile Vodafone au scăzut luni cu până la 7,2%, cel mai mare declin înregistrat pe parcursul unei şedinţe de tranzacţionare după 2008. Anul trecut, preţul acţiunilor Vodafone a urcat cu 53%.

AT&T vrea să se dezvolte în Europa pe fondul intensificării concurenţei pe piaţa americană.

T-Mobile US şi Sprint, ocupanţii locurilor patru şi trei pe piaţa americană, reduc preţurile şi oferă servicii suplimentare de date, în încercarea de a sparge dominaţia AT&T şi Verizon Communications.

La Forumul Economic Mondial de la Davos, directorul general al AT&T, Randall Stephenson, s-a întâlnit neoficial cu comisarul UE pentru piaţa digitală, Neelie Kroes, pentru a discuta despre posibile achiziţii în Europa, a declarat o sursă apropiată situaţiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO