Companii

Actiunile firmelor petroliere scad de teama unui nou impozit

10.05.2006, 00:00 15

Petrom a pierdut ieri 240 de milioane de euro din valoare din cauza informatiilor ca statul ar vrea sa introduca o taxa speciala.

Actiunile companiilor petroliere, Petrom si Petromidia (Rompetrol Rafinare) au scazut ieri la Bursa, dupa ce pe piata au aparut informatii potrivit carora autoritatile studiaza posibilitatea introducerii unui impozit suplimentar pentru companiile din domeniu, avand in vedere profiturile obtinute de pe urma cresterii pretului titeiului.

Petrom a pierdut 2,6% din valoarea de piata, ceea ce inseamna 240 de milioane de euro, capitalizarea ajungand la 8,9 mld. euro.

Petromidia a scazut cu 2,3%, ceea ce inseamna un minus de 12 milioane de euro la valoarea sa bursiera, care a ajuns la 419 milioane de euro.

Reprezentantii companiilor spun ca acest impozit este absurd.

Anul trecut, companiile petroliere au raportat profituri cumulate de aproape 500 de milioane de euro la o cifra de afaceri de peste 7 miliarde de euro.

Petrom, cea mai mare companie din Romania, a obtinut un profit net de 391 de milioane de euro la o cifra de afaceri de 2,97 mld. euro. Statul mai detine 40% din companie, iar un impozit suplimentar i-ar afecta castigurile. Statul trebuie sa incaseze dividende de 84 de milioane de euro de la Petrom din profitul pe anul trecut.

Conform informatiilor de pe piata, cel care a propus acest impozit este Codrut Seres, ministrul economiei si comertului.

Pana la inchiderea editiei, Seres nu a putut fi contactat. De asemenea, ministrul finantelor, Sebastian Vladescu, nu a avut nimic de comentat.

Vladescu vorbea recent de gasirea unei solutii pentru taxarea "profitului imoral", realizat de companiile petroliere pe fondul cresterii pretului titeiului pe pietele externe.

Informatia privind posibilitatea introducerii unei taxe speciale a aparut in cotidianul "Gandul".

Conform articolului, statul ar urma sa introduca o taxa speciala pe cifra de afaceri intre 10 si 16%. Pentru Petrom, ar insemna sa plateasca cu tilu de impozit tot profitul pe anul trecut, iar la alte companii ar insemna direct trecerea pe pierderi.

Reprezentantii Petrom, unde grupul austriac OMV detine 51% din actiuni, afirma ca "un impozit pe cifra de afaceri este absurd".

Werner Schinhan, directorul general adjunct al Petrom, spune ca "un impozit poate fi aplicat pe profit, iar daca va fi aplicat ar trebui sa vizeze toate companiile petroliere".

"Nu este decizia companiilor, ci este una pur guvernamentala. Fiecare guvern isi defineste propria politica referitoare la taxe. Ca si pana acum, Petrom se va alinia tuturor acestor cerinte", a mai spus Schinhan.

Gabriel Biris, avocat specializat in taxe si managing partner la firma Biris Goran Constantinescu, spune ca pana acum in Romania si in statele europene nu a existat un impozit pe profit diferentiat in functie de sector.

"Nu am auzit in nicio tara de un impozit aplicat la cifra de afaceri. Directivele europene nu lasa posibilitatea de a introduce un nou impozit pe cifra de afaceri, in afara TVA-ului", spune Biris.

In ceea ce priveste impozitul pe profit, pana acum in Romania si in statele europene nu a existat un impozit diferentiat pe sector de activitate, afirma Potrivit lui Biris, introducerea unui nou impozit nu poate viza o aplicare retroactiva.

In opinia acestuia, daca statul se gandeste la un impozit destinat companiilor petroliere, ar trebui sa vizeze profitul din extractie a materiilor prime, si nu procesarea sau distributia produselor petroliere.

Cresterea pretului titeiului nu inseamna intotdeauna profit pentru toate companiile petroliere.

Astfel, marja de profit din rafinare s-a ingustat, in multe cazuri devenind pierdere din cauza ca preturile produselor petroliere nu au fost majorate in acelasi ritm cu ascensiunea titeiului pe pietele externe.

In acest moment, pe piata rafinariilor nu se scoate profit, cel mai bun exemplu fiind Petromidia sau Arpechim. Profiturile mari vin din extractia si productia de titei.

Profiturile companiilor petroliere au atras atentia si in alte state. Astfel, congresmenii americani au cerut ca firmele petroliere sa dea o parte din bani inapoi la stat. Exxon, cea mai mare companie din lume, a obtinut anul trecut un profit net de peste 30 de miliarde de euro. PIB-ul Romaniei a fost anul trecut de 78 de miliarde de euro.

De asemenea, unele state din Europa au adus in discutie taxarea in plus a companiilor petroliere, dar nu exista o pozitie unitara la nivelul Uniunii Europene. adrian.mirsanu@zf.ro ; roxana.petrescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO