Companii

Actionarul Cerealcom Dolj investeste 10 mil. euro in Crama Segarcea

17.03.2006, 00:00 164

Producatorul de vinuri Crama Segarcea, care face parte din holdingul agricol Cerealcom Dolj, detinut de Mihai Anghel, va finaliza in acest an un program de investitii de 10 milioane de euro destinat relansarii vinurilor de Segarcea pe piata romaneasca.

"Suntem proprietarii unei crame si ai unei plantatii istorice si vrem sa aducem la un nivel ridicat atat crama, cat si via. Pana in 2010 rezultatul investitiilor in plantarile de vie si in crame se va vedea si in produse, si in piata", spune Mihai Anghel, presedintele si actionarul majoritar al Cerealcom.

Anghel a precizat ca in 2010 compania va produce 3 milioane de litri de vin.

"In alte domenii de procesare s-au facut pasi importanti. In viticultura, suntem abia la inceput. E nevoie de investitii pentru a readuce potentialul viticol al tarii in situatia din urma cu cativa zeci de ani", mai spune Anghel.

Anul acesta, compania are un plan de investitii de circa 1,2 mil. euro pentru plantarea a 79 de hectare de vie, dupa ce anul trecut a investit 1,8 milioane de euro pentru plantarea a 120 de hectare. "A fost cea mai mare suprafata realizata anul trecut de catre un singur producator", afirma Anghel.

In proprietatea Cramei Segarcea se afla 277 de hectare de vita de vie. Crama a facut parte din Domeniile Regale ale Coroanei, fiind renumita in special pentru vinarsul sau, dar si pentru vinurile rosii. Din nefericire, dupa cel de-al doilea razboi mondial productia s-a redus dramatic.

Crama Segarcea este o unitate independenta de profit din cadrul holdingului agricol Cerealcom Dolj. Anul trecut, Cerealcom a inregistrat o crestere de 10% a cifrei de afaceri pana la peste 72 de milioane de euro, in ciuda unui an agricol dificil.

"Ploile din perioada verii ne-au adus pierderi de 3 milioane de dolari numai la cultura graului. In plus, nu am beneficiat de nicio despagubire din partea autoritatilor, cu toate ca exista unele prevederi in acest sens in legea asigurarilor in agricultura", precizeaza Anghel. Pe de alta parte, potrivit presedintelui Cerealcom, pierderile inregistrate la cultura graului au fost contrabalansate de culturi foarte bune la floarea-soarelui si porumb, situatie ce a determinat si cresterea cifrei de afaceri. "Am obtinut productii record la floarea- soarelui, 3,5 tone la hectar, si la porumb, de 12 tone la hectar", spune Mihai Anghel.

"Anul 2005 a fost dificil din punctul de vedere al producatorului agricol, iar cresterea cifrei de afaceri a venit printr-un rulaj mai mare pe partea comerciala", explica Anghel.

In opinia presedintelui Cerealcom, anul acesta poate fi din nou problematic, din cauza inghetului, care a afectat culturile de grau la inceputul acestui an. "Potrivit unor prime estimari, culturile de toamna ale graului pot fi cu 30-40% mai reduse decat in mod obisnuit", spune Anghel.

Anghel este unul dintre cei mai mari cultivatori de pamant din Romania alaturi de Ioan Niculae, care detine InterAgro, Adrian Porumboiu cu Racova Com Agro Pan Vaslui, Stefan Poenaru cu Agrofam Fetesti, Nicolae Mann cu Vital&Heyl din Timis si Jihad Ibrahim de la Agrochirnogi Calarasi.

Holdingul Cerealcom cultiva in jur de 25.000 de hectare de teren agricol in judetele Olt si Dolj, insa doar 2.000 de hectare se afla in proprietate.

Presedintele Cerealcom spune ca inca de anul trecut s-a gandit sa renunte la o parte dintre suprafetele pe care le cultiva.

"Autoritatile nu mai acorda sprijin pentru cultura mare. Cei care fac productia marfa a acestei tari nu sunt luati in seama. Daca nu vom gasi solutii vom da inapoi terenurile celor 10.000 de arendasi", mai spune Anghel.

In 2004, Cerealcom a avut o cifra de afaceri de 66 de milioane de euro, in crestere cu aproape 90% fata de anul anterior cand s-a oprit la 35 de milioane de euro.

Grupul are o capacitate de depozitare de 200.000 de tone anual prin cele 5 silozuri de cereale si 3 baze de receptie, carora li se adauga o flota de 40 de camioane de transport cereale. Printre companiile membre ale Cerealcom Dolj se numara Transcereal Craiova, Redias Redea, Moara Bocsa si Agrotehnica Segarcea.

Romania a negociat cu UE o suprafata arabila de 7,013 milioane de hectare (fata de 9 milioane de hectare in prezent) cu o recolta medie de 2,65 tone la hectar.



Porumbul si floarea- soarelui, in top 5 la export

* balanta comerciala cu produse agro-alimentare a inregistrat anul trecut un deficit de 1.348 de milioane de euro, cu circa 287 de milioane de euro mai mult fata de 2004

* importurile de produse agroalimentare au crescut cu 22,6% fata de 2004, in timp ce exporturile au inregistrat o crestere de 15%, pana la 673 mil. euro.

* exporturile de porumb au reprezentat anul trecut 6,5% din totalul produselor agroalimentare livrate pe pietele externe, in timp ce graul detine 3,7% din totalul exporturilor, iar semintele de floarea

soarelui 6,7%.

* importurile de grau s-au redus de peste cinci ori, de la 841.000 de tone in 2004, la 158.000 de tone la sfarsitul anului trecut.

* volumele de import la porumb s-au redus de la 303.000 tone in 2004 la doar 36.000 de tone anul trecut.

dana.ciriperu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO