Companii

Actionarii Alro sunt chemati sa traga la raspundere fosta conducere

22.06.2005, 19:46 27

Actionarii producatorului de aluminiu Alro Slatina, una dintre cele mai mari companii din Romania, sunt convocati pentru a aproba introducerea unei actiuni in raspundere impotriva fostului presedinte al societatii, Alexander Krasner.

Adunarea Generala Ordinara si Adunarea Generala Extraordinara a actionarilor Alro a fost convocata pentru data de 7 iulie, pe agenda figurand pe langa aprobarea unei actiuni in raspundere impotriva lui Krasner si luarea unei decizii privind noua emblema a companiei.

Alro Slatina este controlata de catre companiile Marco Industries si Conef, care detin aproape 80% din actiuni. In spatele celor doua companii se afla oligarhul rus Vitali Matsitski. Fostul presedinte al Alro Slatina, Alexander Krasner, si fostul vicepresedinte al companiei, Peter Braun, se afla de mai multe luni intr-un conflict deschis cu Vitali Matsitski, care a preluat si societatea Alum Tulcea.

Statul este principalul actionar minoritar la Alro, cu o detinere de 16,7% prin intermediul Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS)

Scandalul de la Alro a inceput in luna octombrie a anului trecut, cand Krasner si Braun, alaturi de un alt membru al conducerii Alro, au demisionat pe fondul neintelegerilor financiare cu oligarhul rus si al divergentelor de opinie in privinta managementului companiei.

In paralel, Alexander Krasner se judeca in fata instantei la Londra cu oligarhul rus sustinand ca acesta i-a blocat dreptul de a vinde actiunile pe care le detine la Alro.

Compania a inregistrat pe primele trei luni un profit de 3,6 milioane de euro fata de 13,2 milioane de euro in perioada similara a anului trecut, in timp ce vanzarile au crescut cu 9% la un nivel de 92,6 milioane de euro.

Alro estimeaza pentru acest an realizarea unei cifre de afaceri de 388,5 mil. euro, in crestere cu 12% comparativ cu 2004. Tinta pentru profitul brut in 2005 se ridica la 37,5 milioane euro, valoare mai mica cu 9% fata de anul trecut.

Capitalizarea bursiera a companiei Alro Slatina se ridica la 496,2 milioane euro, in conditiile in care tilturile societatii au inchis ultima sedinta in crestere, la 42.500 lei pe actiune. adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO