Companii

Achim Saul, E.ON Gaz: Am pregatit 300 de oameni pentru vanzari

Achim Saul, E.ON Gaz: Am pregatit 300 de oameni pentru vanzari

Achim Saul, directorul general al E.ON Gaz Romania: In perioada august - octombrie vom avea o noua organizare regionala formata din patru centre localizate in Iasi, Sibiu, Cluj si Timisoara. Acestea vor conduce operatiunile E.ON in regiunile respective.

21.09.2006, 14:17 236

Nemtii de la gigantul de utilitati german E.ON Gaz vor infiinta pana in octombrie patru centre regionale si vor investi in dezvoltarea a 23 de centre pentru clienti pana in 2007, dupa ce au reorganizat complet Distrigaz Nord.
"In perioada august - octombrie vom avea o noua organizare regionala formata din patru centre localizate in Iasi, Sibiu, Cluj si Timisoara. Acestea vor conduce operatiunile E.ON in regiunile respective", spune Achim Saul, directorul general si membru in consiliul de administratie al E.ON Gaz Romania. "Logica unei astfel de mutari este asigurarea unui timp de raspuns mai scurt precum si imbunatatirea standardizarii in cadrul companiei", a adaugat Saul.
Pentru fiecare centru au fost relocati oameni din E.ON Gaz Romania dupa ce in prealabil a avut loc o testare a personalului care va ocupa pozitiile de conducere. Fiecare centru va avea o structura care va cuprinde departamentele de vanzari, financiar, servicii, tehnic si resurse umane. Aceste centre vor raporta direct sediului central aflat in Targu Mures.
"Pana la sfarsitul anului 2007 vom avea o noua imagine in cadrul celor 35 de centre de relatii cu clientii. Deja luna aceasta sunt gata primele trei in Bacau, Iasi si Suceava", spune reprezentantul E.ON Gaz Romania. "Ceea ce este interesant este faptul ca, in aceste centre, clientii vor putea plati atat facturile la gaze cat si pe cele la electricitate. Vom lucra impreuna cu E.ON Moldova (fosta Electrica Moldova, preluata de E.ON Energie - n.red.), dar pana la factura comuna la utilitati cred ca mai avem de asteptat aproximativ doi ani", a precizat Saul. "Un alt element pe care il vom implementa va fi colaborarea cu bancile pentru incasarea facturilor", spune oficialul E.ON Gaz Romania.
Germanul Achim Saul a preluat de la 1 iulie pozitia de director general al distributiei de gaze E.ON Ruhrgas, companie cu o cifra de afaceri anuala de 580 mil. euro. Achim Saul, care ocupa anterior pozitia de director general adjunct al E.ON Gaz Romania, a facut rocada cu Virgil Metea, cel care a fost numit director general dinainte de privatizarea Distrigaz Nord si apoi reconfirmat dupa preluarea companiei de catre investitorul german.
"Cu toate acestea, eu sunt activ in Romania inca din 1998, atunci cand a fost semnat un acord de cooperare intre E.ON Ruhrgas si Romgaz. La acea vreme, distributiile precum si Transgazul faceau parte din aceeasi companie, Romgaz", spune Saul.
Una dintre cele mai importante decizii pe care le-a luat de la inceputul mandatului sau a fost implementarea actualei structuri sub care functioneaza E.On Gas Romania.
"De la 1 ianuarie compania are o structura complet diferita, la numai sase luni dupa ce E.ON Ruhrgas a devenit actionarul majoritar la E.ON Gaz Romania. Aceasta a fost cea mai rapida si mare restructurare pe care am facut-o pana acum", spune Saul. "Comunicarea cu angajatii a fost cea mai dificila sarcina. Imaginati-va ce inseamna sa mentii informat un staff de 9.500 de oameni care acopera o suprafata cat jumatatea Romaniei. Nu este usor sa schimbi o companie cu aceste dimensiuni", spune Saul.
Necesitatea furnizarii de training-uri s-a simtit imediat. "Peste 300 de oameni au fost pregatiti pentru vanzari. Este greu sa obisnuiesti un instalator, sa zicem, cu tehnicile de vanzare", explica reprezentantul E.ON Gaz Romania.
Toate activitatile legate de reorganizare au fost realizate prin intermediul unor consultanti externi alaturi de angajati ai E.ON, dar si de romani.
Pana la momentul iulie 2007, cand, potrivit directivelor europene, activitatea de distributie trebuie sa fie complet separata de cea de furnizare, se vor forma doua companii. Cea de distributie (vanzari, comercializare) se va numi E.ON Gaz Romania.
"Aceasta separare costa mai multe milioane de euro. Nu este o strategie care mareste profiturile companiei. Noi nu vom avea castiguri mai mari, ci dimpotriva. Vom avea costuri mai mari. Singurii care au de castigat sunt consumatorii prin instaurarea concurentei", spune seful E.ON Gaz Romania.
E.ON Gaz Romania functioneaza de la inceputul acestui an cu o structura orientata spre activitati formata din sapte divizii: General Manager, Vanzari, Financiar, Servicii, Tehnic si Resurse Umane.
In echipa de management a companiei sunt 10 expati in pozitii cheie precum achizitia de gaze, vanzarea de gaz, reglementare, tehnic, financiar si IT.
Ruhrgas, parte a concernului E.ON, a preluat anul trecut pachetul de 51% din actiunile Distrigaz Nord in cadrul unei tranzactii de peste 304 milioane de euro. E.ON Gaz Romania a inregistrat anul trecut pierderi nete in valoare de 36,4 mil. euro si o cifra de afaceri de 581,9 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO