Companii

Accor a vandut hotelul Novotel si apoi l-a inchiriat

13.10.2006, 19:59 28

Grupul hotelier Accor a vandut hotelul Novotel catre o divizie de investitii imobiliare a grupului financiar austriac Erste Bank, in cadrul unui contract de sale & lease back, valoarea situandu-se intre 30 si 40 de milioane de euro, potrivit informatiilor din piata.
"Nu este o vanzare propriu-zisa, ci un contract de sell & lease back. Aceasta inseamna ca intr-o prima faza vindem hotelul, pentru ca apoi sa il inchiriem", a declarat pentru ZF Frederik Deman, directorul departamentului de vanzari si marketing al Novotel. El nu a precizat care este durata contractului.
Contractele de tip sale & lease back presupun vanzarea unui bun/imobil, pentru ca in baza unui contract de leasing pe termen lung vanzatorul sa isi pastreze dreptul de uzufruct asupra bunului. Practic, vanzatorul isi asigura astfel lichiditatile necesare pentru dezvoltarea companiei.
Durata medie a unui contract de sale & lease back ajunge, potrivit informatiilor din piata, la 15-20 de ani.
"Cu banii obtinuti de pe urma acestei tranzactii vom finanta deschiderea unor noi hoteluri de doua si trei stele, marca Etap sau Ibis, atat in Bucuresti, cat si in restul tarii", a mai spus Deman. Valoarea investitiei in Novotel fusese estimata de oficialii Accor la 35 de milioane de euro. Vanzarea Novotel este in aceste conditii cea mai mare tranzactie de sale & lease back realizata pe piata romaneasca pana in prezent.
Oficialii Immorent, divizia de leasing imobiliar a grupului Erste Bank, nu au dorit sa faca niciun comentariu. Immorent este prezenta pe piata locala din anul 2004, inregistrand in primele sase luni ale acestui an contracte de leasing de sapte milioane de euro, in special pe segmentul de echipamente si are in vedere extinderea in special pe leasingul imobiliar.
In plus, Sparkassen Immobilien, divizia de investitii imobiliare a grupului Erste Bank, era in discutii avansate, potrivit informatiilor din piata imobiliara, pentru implicarea in cadrul altor proiecte de pe piata locala, precum centrul comercial Sun Plaza, aflat in sudul Capitalei. Erste Bank a preluat ieri BCR dupa plata pretului actiunilor la aproape un an de la semnarea contractului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO