Companii

Accor a cumparat teren pentru un hotel Novotel la Timisoara si se uita spre locatii din Cluj si Brasov

23.02.2009, 16:24 198

Lantul hotelier Accor, care este prezent in Romania prin brandurile Pullman, Ibis si Novotel, este in negocieri pentru un hotel Novotel la Timisoara, care ar putea fi dezvoltat in parteneriat cu un alt investitor.

"La Timisoara, Accor detine deja terenul pentru dezvoltarea unui hotel Novotel, care ar putea deveni operational in circa doi ani, si suntem interesati si de alte locatii precum Brasov sau Cluj. La Brasov ar putea fi atat un Novotel, cat si un Ibis sau un Etap", a spus Bruno Vinette, general manager al Pullman Bucharest World Trade Center, fostul hotel Sofitel.
Vinette a precizat ca exista potential pe piata mai ales pentru segmentul mediu. "Pe piata romaneasca, in orase ca Brasov, pot avea succes unitatile de doua stele Etap. In principiu am putea deschide mai multe unitati Etap, chiar si in Capitala, insa depinde si de pretul terenului" , a spus Vinette.
Hotelul Pullman din Capitala, aflat in proprietatea companiei World Trade Center la care este actionar si Accor, a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de 9 mil. euro, fata de 9,3 mil. euro cu un an in urma. Printre actionarii semnificativi ai World Trade Center se mai numara Bouygues (Franta), Fondul Proprietatea si Debarth (Franta), entitati cu participatii in jurul a 20%.
"A fost o usoara scadere anul trecut ca urmare a faptului ca unitatea a fost inchisa in august, iar luna decembrie a fost la un nivel scazut. Initial pentru 2009 ne-am bugetat o stagnare a afacerilor, dar probabil nu ne vom indeplini acest target. In luna ianuarie am inregistrat scaderi de 30% ale veniturilor fata de luna similara din 2007, iar gradul de ocupare a fost de 44%", a spus Vinette, care apreciaza ca piata isi va reveni in martie. Totodata, reprezentantii hotelului si-au bugetat un grad de ocupare de 68%, fata de 70% cu an in urma.
"Avand in vedere contextul actual, gradul de ocupare ar putea cobori si la 60%. Speram insa ca situatia sa nu fie mai si mai grava. Pentru a fi pe break even avem nevoie de un grad de ocupare de circa 45%", a spus Vinette.
Piata hoteliera din Capitala a inregistrat in ianuarie cei mai slabi indicatori din ultimii 10 ani, gradul de ocupare situandu-se intre 40% si 50% la majoritatea unitatilor de profil ca urmare a impactului crizei financiare.
Fostul hotel Sofitel din Bucuresti functioneaza de la inceputul acestui an sub marca Pullman, adresata segmentului de business. Reprezentantii hotelului au avut in vedere schimbarea brandului hotelului inca de acum doi ani, in conditiile in care hotelurile Sofitel din lume vor fi reclasificate la cinci stele. In vederea afilierii la Pullman au fost realizate in ultimii ani investitii in renovarea camerelor, in acest an fiind prevazuta deschiderea unui nou restaurant si renovarea centrului de conferinte.
 
Trend Hospitality: Afacerile firmelor din turism vor scadea cu 30-35%
Tinu Sebesanu, CEO al firmei de consultanta Trend Hospitality, vede in acest an o scadere de 30-35% a afacerilor firmelor care activeaza in turism, pe fondul crizei internationale care afecteaza si piata locala. "Per ansamblu, cred ca ne putem astepta la o scadere medie de 30-35% a afacerilor. Pentru litoralul romanesc, 2009 va fi un an critic, cu pierderi masive. Va fi un caz fericit daca vor face profit 25% dintre unitati. Muntele a mers si va merge bine, desi poate fi inclus si el in scaderile de 30-35%", a spus Sebesanu. Trend Hospitality este partenerul strategic al lantului hotelier american Wyndham, prezent in Romania cu brandurile Ramada sau Howard Johnson. Mediafax
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO