Companii

Accession Fund a pregatit 250 mil. euro pentru investitii in real estate

04.04.2005, 19:17 44

Fondul de investitii Accession Fund, cu o capitalizare de aproximativ un miliard de euro, pregateste investitii de pana la 250 de milioane de euro pentru piata de real estate din Romania, cotata ca una dintre cele mai atractive din intreaga regiune.
"Accession Fund a alocat 250 de milioane de euro pentru proiecte in Romania si Bulgaria, insa avand in vedere oportunitatile, este posibil sa investim intreaga suma in Romania. Focusul nostru este pe proiecte de retail, parcuri logistice si imobile de birouri, iar Romania este o piata atractiva", a declarat pentru Ziarul Financiar George Leslie, director pentru Romania al GLL Real Estate Partners GmbH, compania care administreaza fondul de investitii Accession Fund.
Gigantul italian din industria europeana a asigurarilor - Assicurazioni Generali (prezent si in Romania prin Generali Asigurari) -, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) si fonduri germane de pensii se numara printre investitorii institutionali ai Accession Fund.
"Suntem activi pe piata romaneasca, avem deja proiecte "in pipeline" (in pregatire - n.r.), iar primele tranzactii vor apare in viitorul apropiat", a spus Leslie. Piata imobiliara a Capitalei este in vizor, a mai adaugat oficialul companiei GLL Real Estate Partners GmbH.
Compania, cu birouri la Munchen si in SUA, administreaza fonduri de investitii in real estate pentru investitori institutionali, avand deja in administrare proprietati in valoare de circa un miliard de euro.
GLL Real Estate Partners cauta sa-si dubleze portofoliul de proprietati in doi ani, iar ridicarea fondului de investitii Accession Fund are ca tinta pietele imobiliare in crestere din Europa Centrala si de Est, unde este inclusa si Romania.
Printre tranzactiile mari ale companiei se numara achizitia in 2002 a turnului MesseTurm din Frankfurt, cel mai inalt imobil de birouri din Europa, cu o inaltime de 257 de metri. GLL Real Estate Partners are in administrare imobile de birouri in mai multe metropole europene si americane, printre care Paris, Madrid, Washington, Los Angeles si San Francisco.
Piata imobiliara romaneasca a provocat interesul unor investitori institutionali mari din Europa si SUA, fiind anuntate de la inceputul acestui an ridicarea mai multor fonduri de investitii pe real estate.
Pe de alta parte, in ultimii doi ani au avut loc pe piata Capitalei mai multe tranzactii, in care s-au remarcat mai ales investitorii austrieci Europolis, Immofinanz sau CA Immo, dar si cei israelieni precum Kardan sau Africa Israel Investments.
Proiectele de valori mari, foarte cautate de investitorii de calibru, lipsesc aproape cu desavarsire.
Europolis a anuntat ca are la dispozitie fonduri de circa 100 de milioane de euro, in timp ce Immofinanz a pregatit circa 200 de milioane de euro pentru afacerile de real estate din Romania.
Fondul austriac de investitii Europolis, printre investitori numarandu-se BERD si banca Investkredit AG, a intrat in 2003 pe piata prin achizitia imobilului de birouri Europe House pentru aproximativ 30 de milioane de euro.
Immofinanz a intrat in 2004 tot printr-o achizitie, cea a parcului industrial Iride Business Park.
Unul din atuurile pietei romanesti de real estate este randamentul investitiei, cotat la valori in jur de 10%, cu cateva procente peste pragurile inregistrate pe alte piete din regiune precum Polonia, Cehia sau Ungaria.
adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO