Companii

A inceput sezonul la achizitii de yahturi

01.11.2004, 00:00 53

Deschiderea anul acesta a portului privat Europa la Eforie Nord, investitie a omului de afaceri George Copos, precum si demararea unui proiect de reamenajare a portului Tomis din Constanta, a crescut brusc cererea si piata ambarcatiunilor.
"Comenzile pe care le primim pentru noul sezon sunt mai mari, nu atat numeric, cat ca dimensiune a barcilor si implicit a valorii. Anul acesta media de pret este de peste 150.000 de euro pe ambarcatiune, fata de 50.000 de euro anul trecut", a spus Isabela Lupascu, director executiv al companiei Neptun Yacht, care activeaza in domeniul comercializarii de iahturi.
Desi puterea de cumpararea a existat, piata iahturilor a fost franata puternic pana acum in Romania de lipsa unor porturi special amenajate.
"Vanzarile de iahturi depind in primul rand de asigurarea tuturor conditiilor de intretinere, service si depozitarea lor in extrasezon, ceea ce nu exista in Romania pana acum. Portul  Europa deschis  la Eforie Nord va duce cu siguranta la cresterea vanzarilor. Un alt factor consta in demararea anul acesta a lucrarilor de reamenajare la portul Tomis, o investitie care se va desfasura pe o perioada de trei ani de zile", a adaugat Lupascu.
Portul Europa Yacht Club din Eforie Nord a fost deschis in vara si are o capacitate de 60 de ambarcatiuni cu pescaj maxim de 3 metri.
Compania Neptun Yacht a primit de la deschiderea sezonului de achizitii de yahturi (care incepe in septembrie) pana acum trei comenzi din care cea mai mare depaseste 1 milion de euro.
"Este vorba de un Azimut 55, care a fost comandat de trei oameni de afaceri. Ambarcatiunea poate fi folosita atat pentru sport cat si pentru protocol", mai spune reprezentanta firmei.
Neptun Yacht a investit anul trecut si in doua show-romm-uri de barci, in Bucuresti (230 mp) si Constanta (200 mp), investitia totala ridicandu-se la 200.000 de euro. Lupascu spune ca in ultima perioada compania a primit cereri din partea dealerilor auto, care vor sa-si extinda show-room-urile cu o anexa pentru ambaractiuni.
?Am primit astfel de cereri de la dealeri din Galati, Tulcea si Brasov si pana in primavara anului viitor vor implementa aceste proiecte. Noi intentionam sa investim mai degraba in orase din Vestul tarii, dar acum ne-am schimbat strategia", adauga Lupascu.
In sezonul trecut, care s-a incheiat in septembrie, compania a realizat o cifra de afaceri de 620.000 de euro. "Din martie, cand am inceput activitatea, pana in septembrie anul acesta, am vandut 13 ambarcatiuni din care cea mai scumpa a fost de 217.000 de euro", mai spune Lupascu. Printre marcile comercializate de Neptun Yacht pe piata romaneasca se numara, Azimut, Sunseeker, Pershing, Bavaria.
Alte companii care comercializeaza ambaractiuni sunt Euronautica si American Nautics din Bucuresti.
Neptun Yacht este controlata de omul de afaceri Florin Carstocea.El detine pachete de actiuni la mai multe companii din domeniul naval, turism si hotelier si confectii, cu un numar total de 2.500 de angajati si o cifra de afaceri anuala de peste 40 de milioane de euro.
georgiana.stavarache@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO