Companii

A doua privatizare, mai mica, la Sidex: APAPS a mai vandut 4,7 % din actiuni

06.02.2003, 00:00 20

Autoritatea pentru Privatizare si Administrarea Participatiilor Statului  (APAPS) a transferat grupulul indian LNM Holdings un pachet de 4,7% din actiunile combinatului siderurgic Sidex Galati. LNM a ajuns astfel sa detina 91,5% din actiunile Sidex.
Pachetul de actiuni a fost preluat de APAPS de la Electrica SA si Casa Nationala a Asigurarilor de Sanatate, care detineau actiunile in urma conversiei datoriilor combinatului siderurgic. Pachetul a fost transferat la pretul prevazut in contractul de privatizare, adica 10 centi/actiune, iar valoarea tranzactiei se ridica la 3,6 milioane de dolari.
Incepand din luna decembrie, pe piata RASDAQ se deruleaza o oferta de preluare care are ofera actionarilor minoritari un pret de 5.000 lei/actiune. Actiunile preluate de indieni de la APAPS nu au fost transferate in cadrul acestei oferte. Oferta de preluare este intermediata de societatea de brokeraj Raiffeisen Capital & Investment, care a cerut Comisiei Nationale a Valorilor Mobliare (CNVM) suspendarea acesteia datorita schimbarilor conditiiilor de oferta. Reglementarile CNVM prevad ca ofertele de preluare se inchid dupa ce nivelul subscrierilor depaseste 90%. Dragos Neacsu, presedintele societatii de brokeraj afirma ca va contesta aceasta prevedere pentru ca nu este conforma cu legislatia valorilor mobiliare.
Trecerea de pragul de 90% din actiunile Sidex ii va obliga pe indenii de la LNM sa lanseze oferta obligatorie pentru a cumpara toate actiunile Sidex in vederea retragerii societatii de pe piata de capital. Sidex este listata la categoria de baza a pietei RASDAQ, unde pretul a urcat ieri pana la 7.500 lei/actiune.
Grupul indian a ajuns sa detina peste 90% din actiunile Sidex si va fi obligat sa lanseze o noua oferta de preluare pentru a cumpara toate actiunile Sidex de pe piata. Oferta care se deruleaza in prezent nu pare sa ii fi multumit pe minoritari. Pretul de piata al actinilor Sidex a trecut peste cel oferit de LNM, iar SIF Moldova, principalul actionar minoritar, cu 6,9% din actiuni nu a subscris pana in prezent in cadrul ofertei. Minoritarii spera ca pretul oferit in cadrul ofertei obligatorii va fi mai mare fata pentru ca va trebui sa respecte anumite conditii impuse de lege.
LNM Holdings a preluat managementul si pachetul majoritar de actiuni al Sidex la inceputul anului trecut. La acel moment, grupul indian afirma ca 2002 va fi anul restructurarii, iar incepand din acest an, Sidex urmeaza sa treaca pe profit. In primele sase luni ale anului trecut Sidex a inregistrat o pierdere de doar 402 miliarde de lei, fata de 3.695 miliarde de lei in perioada similara a anului precedent. Datoriile combinatului siderurgic se ridicau la 13.587 miliarde de lei, din care 2.423 miliarde de lei reprezentau plati restante, datorate in totalitate furnizorilor. Sumele pe care Sidex le avea de primit totalizau la aceeasi data 8.867 miliarde de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO