Companii

A&D Pharma: Construirea unui buget in acest moment este o loterie

26.11.2008, 15:32 28

Robert Popescu, seful interimar al A&D Pharma, cel mai mare grup farmaceutic local, cu afaceri de peste 375 mil. euro in primele noua luni, spune ca grupul pe care il conduce are in lucru bugetul pentru 2009, construirea sa fiind o loterie in contextul actual, atat al pietei farmaceutice cat si cel economic general.

"2008 a fost un an in care toate industria a lucrat cu marjele comprimate foarte mult. Criza proprie a sistemului a fost mult mai dura cu noi decat criza internationala. Aceasta din urma nu ne-a lovit in mod dramatic si ne asteptam sa vedem consecinte in prima jumatate a anului viitor. Singurul impact pana acum este la nivelul consumului de medicamente care a crescut cu mult mai putin comparativ cu anii trecuti", a spus Robert Popescu, CEO interimar al A&D Pharma.
Criza industriei farmaceutice a fost generata de neactualizarea de catre Ministerul Sanatatii a pretului la medicamente la cursul actual de schimb, ultima rata luata in calcul fiind cea de anul trecut cand cursul era 3,3 lei pentru un euro. Solutia de compromis gasita in prezent a fost negocierea de catre Minister de noi preturi cu producatorii.
Popescu priveste cu atentie si accesul la finantare al companiilor, de care depinde o eventuala achizitie a A&D Pharma. Compania a contractat in 2006 cel mai mare credit din industrie de 100 mil. euro dintre care a fost folosita numai o parte cuprinsa intre "doua treimi si trei sferturi".
"Nu am renuntat la obiectivul de extindere regionala. O achizitie sau mai multe ar presupune insa si surse de finantare atrase. In functie de cat va costa finantarea o sa ne facem socotelile", a spus Popescu. Anul trecut grupul a dezvoltat un joint-venture in Moldova, Elantis Farm, iar anul acesta extinderea a continuat cu deschiderea unui birou in Ungaria.
Compania este listata incepand cu 2006 pe Bursa din Londra, ultimele tranzactii incheindu-se la un pret de 2,8 euro pentru un GDR, nivel la care capitalizarea este de 93,3 mil. euro.
 
  • Cititi un interviu cu Robert Popescu in numarul de maine al ZF
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO