Companii

5.000 de locuri de muncă din România depind de ce va face o firmă de apartament din Bucureşti

5.000 de locuri de muncă depind de ce va face o firmă de apartament

Autor: Adrian Cojocar

21.02.2013, 00:07 5098

Cei doi ruşi care controlează Invest Nikarom, Victor Chumakov şi Svet­lana Chu­makova, ar fi chiar părinţii Olgăi Chumakova, care a fost până acum şefa reprezentanţei Mechel de la Bucureşti şi şefa Camerei de Comerţ Româno-Ruse, potrivit unor surse din combinatele Mechel. Nici Olga Chumakova şi nici reprezentanţii Invest Nikarom nu au dorit să comenteze tranzacţia. Sindicaliştii de la cele patru combinate ale Mechel, care mai aveau anul trecut circa 5.000 de angajaţi şi afaceri de peste jumătate de miliard de euro, se tem acum că activitatea lor va fi sistată şi mii de oameni îşi vor pierde locurile de muncă.

Prima măsură pe care au luat-o noii acţionari a fost să ceară intrarea în reorganizare a Mechel Târgovişte (COS), care este cel mai mare combinat preluat de la Mechel.

În ciuda anvergurii economice şi sociale a celor patru combinate, de care depind patru oraşe, dar şi o bună parte din producţia internă de fier-beton şi sârmă a României, ministrul economiei Varujan Vosganian nu a făcut ieri nicio declaraţie privind situaţia de la Mechel. Această problemă interesează direct statul având în vedere că impactul social al unei eventuale închideri a combinatelor Mechel ar fi de două ori mai mare decât cel al închiderii combinatului Oltchim Râmnicu Vâlcea.

Premierul Victor Ponta promite că va sprijini pe cât posibil noul investitor în intenţia de salvare a combinatelor Mechel. Întrebarea este dacă premierul sau cineva din guvern ştie cine sunt aceşti investitori.

Principala necunoscută este cum va reuşi o firmă cu trei angajaţi care în 2011 avea afaceri de 1,5 milioane de lei (350.000 de euro) şi a înregistrat pierderi de 125.000 de lei (28.000 de euro) să redreseze patru coloşi industriali care aveau în 2011 afaceri cumulate de 874 mil. euro şi au raportat pierderi de 121,6 mil. euro.

Totodată, acestea au acumulat datorii totale de peste 2,5 miliarde de lei (570 de milioane de euro), majoritatea la companii din grup, şi reprezentanţii Mechel estimează că vor raporta şi anul acesta pierderi de circa 60 de milioane de euro, acesta fiind şi unul dintre argumentele vânzării acestor active la preţul incredibil de doar 230 de lei (52 de euro).

Cititi articolul integral pe www.zfcorporate.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO