Companii

26 noiembrie 2021 – Ideologie. Oeno... logică. Recomandările lui Cătălin PĂDURARU – VINARIUM

26 noiembrie 2021 – Ideologie. Oeno... logică....

Autor: Catalin Paduraru

26.11.2021, 17:00 478

Lumea Vinului şi Lumea Politicului sunt, clar, două lumi diferite. Intersecţiile sunt sporadice. Sigur că nu e bine, dar la felul în care s-a conturat cea din urmă, poate că nu e rău.

În mod paradoxal, ideologiile au rămas în Lumea Vinului, ele dispărând cu totul din Lumea Politicului. Aici, se mai percep retronazal doar nişte note ascuţite, greu de suportat. (E şi un fel de a reformula că politica ne-a ieşit pe nas.)

În Lumea Vinului, unii vor ca vinul să devină un produs mai accesibil, „democratic”. Alţii îl văd ca elitist, destinat celor cu bani sau (şi aici iarăşi o bifurcaţie de opţiuni) doar celor capabili să-l înţeleagă. Unii susţin tehnologia şi trendurile de ultimă oră, alţii sunt conservatori, preferând tradiţia. Doar teama de străini nu este neapărat şi teama celor care susţin filonul românesc. Nici aici nu stăm excelent la formarea unui „guvern” de uniune naţională şi, drept urmare, strategiile de abordare a viitorului sunt încă neclare.

Dar, în opoziţie cu Parlamentul (i)real, Parlamentul Vinului (a se citi „Piaţa”) arată bine şi lucrează în folosul nostru. Când am putut spune ultima dată aşa ceva despre politic?

 

1. BELLAVISTA – Franciacorta Alma Gran Cuvée Brut

Mă invită un prieten la cină şi să văd proiectul din Primăverii al lui Chef Cezar Predescu - Caupona. Aici mă „lovesc” de un spumant de zile mari. Tuşele autolitice, deşi ar avea tot dreptul, nu ies la aplauze decât la braţ cu notele de citrice şi floare de soc. La ovaţii se înclină pentru public aromele de croissant proaspăt şi caju crud.

Pentru cei care caută noul şi vor să iasă din bula (!) clasică, mai multe opţiuni pe www.vinimondo.ro,  aici.

2. Mileştii Mici, Univers – Riesling de Rhin 2019, Rep. Moldova

O vizită de lucru în Republica Moldova cu câteva incursiuni în podgorii alături de prietenii şi partenerii CORTEVA.

Intrăm la Mileştii Mici. Schimbări mari de la ultima vizită de acum câţiva ani.

Etichetă nouă. Ce e Univers? Tânărul director Viorel Garaz mă lămureşte: „avem cea mai mare galerie subterană (dedicată vinurilor) de pe Terra. Putem presupune că şi din Univers. (Zâmbeşte.) De fapt avem un vers...” Frumos.

Acasă, în linişte, degust vinul. Un Rieslinng care nu prea seamănă cu Riesling-urile de la noi ci, mai degrabă, cu cele din Germania anilor 2000 – 2010. Zahărul rezidual şi nivelul mai scăzut al alcoolului sunt, cumva, caracteristici comune. Aciditatea, nu este, totuşi, foarte ridicată şi lipseşte „petrolul” (trimetil dihidronaftalina), făcând vinul potrivit la mâncare chinezească sau la o autohtonă plăcintă de dovleac (bostan).

Vinuri de Mileştii Mici aici.

3. Casa de Vinuri ZAIG – Chardonnay 2018

Cu un debut „rustic” şi puţin agresiv, Chardonnay-ul nostru se dezvăluie uşor-uşor. Puţin şofran, chimen, note sporadice de piersică încă necoaptă, „champignons”. Ananas foarte copt. Cache-ul de final este untos.

Îmi propun să-l degust şi la mâncare din păsare – vânat sau la carne de păsări de curte preparate cu ierburi aromatice, finisate la jar.

Cred că „rezistă” şi la tradiţionalul caras cu mămăliguţă şi mujdei de usturoi. 

Chardonnay-ul ZAIG cu an de recoltă 2020 este rezolvat într-o cheie diferită şi a obţinut Aur la VINARIUM 2021. Îl puteţi găsi aici.

 
 
 
 
 

Dacă vă simţiţi bine în preajma vinului, urmăriţi emisiunea „Fraţi de Viţă”, Sezonul 3,  de pe TVR2! Sâmbăta de la 17,00 şi duminica, în reluare, de la 12,00.

Bineînţeles, cu... un pahar de vin în mână!

Arhiva emisiunilor „Fraţi de Viţă” este pe TVRPlus.

Pe YouTube VINARIUM am afişat primele episoade cu subtitrare în limba engleză!

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO