Companii

20 de ani de capitalism - Care a fost strategia dupa care si-au dezvoltat fratii Negoita afacerile: proiecte mai mari decat posibilitatile financiare

20 de ani de capitalism - Care a fost strategia dupa care si-au dezvoltat fratii Negoita afacerile: proiecte mai mari decat posibilitatile financiare

Ionut Negoita

17.08.2009, 00:00 2772

Asa afirma omul de afaceri Ionut Negoita ca a inceputdezvoltarea grupului de firme Rin Grup, cu afaceri in imobiliare,hoteluri si media, in care el sustine ca lucreaza 2.000 de angajatisi ca a obtinut venituri de 71 de milioane de euro anul trecut.

La Registrul Comertului si Ministerul de Finante nu sunt datelegate de situatiile financiare la cele noua companii pe care omulde afaceri spune ca le are in grup. Insa activele pe care cei doifrati afirma ca le detin sunt vizibile: patru hoteluri, 1.680 deapartamente noi, un parc acvatic, un ziar si o tipografie, toate inCapitala.

Ionut Negoita, 35 de ani, povesteste ca a inceput sa dezvolteafaceri in Romania, alaturi de fratele lui Robert (deputat PSD inprezent), dupa ce a lucrat in domeniul constructiilor in Iugoslaviasi Franta, unde a adunat o parte din banii pe care avea sa iiinvesteasca in tara, dupa cum spune Negoita. "Strategia a fostaceea de a face mereu proiecte mai mari si mai multe decatposibilitatile financiare. Sunt o persoana foarte bineorganizata".

Spiritul intreprinzator, mostenit dinfamilie

Au inceput prin vanzarea de mocheta, adusa din Belgia cu ocamioneta de trei tone si jumatate, in anul 1998, cand a fostinfiintata firma Pro Confort. Desi inainte de a se lansa in aceastaafacere au mai existat cateva incercari, precum dezvoltarea unuidepozit de materiale de constructii si a unei sectii de produsplaci de teracota, stabilitatea financiara a venit din aducereamochetei din import si vanzarea acesteia pe piata romaneasca.

"Mostenesc spiritul intreprinzator de la tatal si buniculmeu, care au avut afaceri in timpul perioadei comuniste. Pe Robertsi pe mine nu ne-a sfatuit nimeni in afaceri, ne-am bazat pe flersi pe o gandire indrazneata".

La 16 ani, Ionut Negoita pleaca cu fratele lui in Iugoslavia camuncitori necalificati in constructii, pe o perioada de saseluni.

"Caram caramida, zideam, tencuiam, aveam o aplecare catre zonade constructii. Mirajul strainatatii ne-a facut sa luam aceastadecizie de a pleca de acasa", a spus el, precizand ca din baniicastigati si-au cumparat o masina Mercedes.

Banii castigati in Franta, investiti intara

Dupa Iugoslavia a urmat Franta, cand intre anii 1993-1995 fratiiNegoita lucrau in amenajari interioare.

"Aici am vazut cum functioneaza sistemul capitalist. La nivel depropria mea mentalitate s-au schimbat multe lucruri in aceastaperioada, desi am locuit in conditii foarte modeste. Scopulplecarii in Franta a fost acela de a ne intoarce cu bani pe care saii investim in Romania, nu am luat niciodata in calcul sa ramanemacolo", a mentionat el. Dupa ce s-au intors din Franta, fratiiNegoita au cautat oportunitati de dezvoltare a unei afaceri, timpin care Robert Negoita lucra pentru compania de transport rutierEurolines. Cateva din primele incercari in afaceri s-au concretizatin realizarea unui depozit pentru materiale de constructii si osectie de facut placi de teracota.

"Prima firma pe care am infiintat-o a fost Pro Confort in 1998,cand am inceput sa aducem din Belgia mocheta in Romania. Intre80.000-100.000 de dolari a fost investitia in aceasta afacere,banii fiind luati din vanzarea casei parintilor, apartamentului meusi banii pe care ii aveam din strainatate", a sustinut el.

Vanzarea de mocheta le-a adus primul milion deeuro

Intr-un an, Negoita spune ca a deschis mai multe magazine, iartoti banii castigati au fost reinvestiti in dezvoltarea afacerii.Perfectionarea tehnica de a administra o afacere este foarteimportanta, aceasta se face pas cu pas, treapta cu treapta,apreciaza omul de afaceri.

"Primul milion de euro bani gheata nu i-am facut niciodata. Totibanii au fost reinvestiti, cel mai probabil acest milion a fostfacut din afacerea cu mochete". Ionut Negoita povesteste ca panaacum patru ani a stat cu chirie intr-o locuinta din Bucuresti,deoarece nu s-a indurat sa scoata bani pentru a cumpara o casa."Confortul personal reprezinta doar o mica parte din castigul meu.Banii trebuie lasati in business", sustine Ionut Negoita. Intrebatcati bani cheltuieste in medie pe luna, el a raspuns ca intre3.000-4.000 de euro, ceea ce reprezinta insa mult sub 1% din ceeace produce.

Cumpara terenuri pe care dezvolta hoteluri

Afacerile in hoteluri si imobiliare incep sa fie dezvoltate dupace fratii Negoita cumpara in 2002 un teren in zona Otopeni, pe osuprafata de 13.000 de metri patrati, pe care dezvolta ulteriorhotelul Confort, infiintand firma Pro Hotels.

"Cand am inceput sa dezvolt hoteluri, m-am gandit ca cerereapentru camere, dar mai ales pentru sali de conferinte este incontinua crestere, iar oferta este depasita de cerere in Capitala.Asa ca strategia hotelului Rin Grand Hotel (cel mai mare hotel depe piata, cu 1.460 de camere- n.r.) a fost aceea de a satisface totsurplusul de cerere de pe piata", apreciaza el.

La baza acestei strategii a stat atat construirea celui mai marehotel din Europa, Rin Grand Hotel, dar si a celorlalte hoteluri,Traian, Confort Otopeni si Rin Otopeni, care cumuleaza 2.100 decamere si care au generat anul trecut venituri totale de 22,6milioane de euro, potrivit declaratiilor lui Negoita.

Mizeaza doar pe afaceri in tara, conduse deromani

"Am angajat doar romani in aceste hoteluri, care aveau mai multasau mai putina experienta in domeniu. Mi-am dorit sa demonstrez case pot construi proiecte 100% romanesti, care sa fie bineintelesconduse de romani. Toti oamenii de baza cu care ma sfatuiesc acumsunt romani. In fiecare luna ne intalnim pentru sedintele destrategie, care se desfasoara in sediul hotelului Rin Grand Hotel",a declarat Negoita.

Omul de afaceri mai spune ca daca fratele lui Robert Negoita, a"abandonat businessul" intrand in politica, el va continua sa seimplice in dezvoltarea afacerilor. "Lucrez 10 ore pe zi, timp decinci zile lucratoare. Ma implic in tot ceea ce inseamnaadministrarea afacerilor. Pana acum trei-patru ani lucram si inzilele de weekend si aveam concediu cel mult patru-cinci zile pean, dar acum incerc sa petrec zilele de sambata si duminica alaturide familia mea".

Negoita mai spune ca pentru a se informa citeste in fiecare ziProsport, Gazeta Sporturilor, Ziarul Fiananciar si Libertatea. "Celputin 30 de minute citesc aceste publicatii. Carti de management nucitesc, pentru ca mi se par prea stufoase si nu am timp. Mai mult,cred ca este mai important sa cunosti realitatea decat teoria. Amacumulat suficienta experienta pentru a administra businessul", aprecizat el.

Cauta solutii pentru a mentine veniturile in timp cecriza

Cu toate acestea, fratii Negoita nu pot controla efectele crizeifinanciare economice, care au dus la scaderea afacerilor hotelieredar si a celor din imobiliare.

Astfel, investitia de 60 de milioane pe care au facut-o fratiiNegoita in hotelul Rin Grand in 2007 reprezinta o investitie carenu mai este profitabila pe aceasta piata, in conditiile economiceactuale. Hotelul cu cele mai multe camere de pe piata a avut ungrad de ocupare de doar 27% in primul semestru si incasari de

5,2 milioane de euro, in scadere cu 17% fata de aceeasi perioadaa anului trecut. Aceste rezultate au dus la decizia de-a transforma250 de camere din hotel in spatii de birouri. Fratii Negoita audemarat deja discutiile cu mai multe agentii imobiliare pentrugasirea unor companii care ar putea sa inchirieze viitoarele spatiide birouri. In acelasi timp, nici piata de birouri nu este maiputin afectata decat camerele din hoteluri. Rata de neocupare abirourilor din Capitala a depasit la jumatatea acestui an pragul de10%, dupa ce in urma cu un an jumatate nu existau spatii goale.

Nu doar hotelul Rin Grand inregistreaza indicatori in scadere,ci toate hotelurile de pe piata din Capitala, dar si din tara seconfrunta cu grade de ocupare in scadere din cauza reduceriibugetelor de calatorie ale firmelor, dar si a diminuarii bugetelorturistilor.

Cele mai afectate par insa unitatile hoteliere din Capitala. Peaceasta piata, capacitatea de cazare in hotelurile clasificate dela unu la cinci stele este estimata la 10.900 anul acesta, potrivitunui raport al companiei de consultanta imobiliara CB Richard EllisEurisko (CBRE). Anul trecut, oferta de cazare a crescut cu 30%, inprincipal datorita inaugurarii unor hoteluri de dimensiuni mariprecum Rin Grand Hotel, Bucharest Radisson (424 de camere), RamadaPlaza (300 de camere) si Hello (156 de camere).

Din 1.680 de apartamente, doar 700 vandute

Daca la capitolul hoteluri fratii Negoita trebuie sa vina cusolutii pentru cresterea incasarilor, si la capitolul apartamentenoi se cer masuri pentru impulsionarea vanzarilor.

In proiectele imobiliare dezvoltate, fratii Negoita detin 1.680de apartamente noi pe piata din Capitala.

Insa doar 700 de unitati si-au gasit pana acum proprietarii,desi preturile acestor locuinte au scazut chiar si pana la 40%.

La nivelul Bucurestiului sunt aproape 1.000 de apartamente noigoale, luand in calcul doar proiectele de mari dimensiuni, in timpce numerosi cumparatori au banii blocati in apartamente a carorfinalizare este intarziata sau dezvoltatorii au blocat constructia,potrivit unei analize ZF. Ca sa reuseasca sa vanda apartamentele,fratii Negoita promit o masina pentru oricine cumpara un apartamentde la ei, conform site-ului Imopedia.ro.

"Am facut reduceri la preturile apartamentelor insa tot nu amreusit sa le vindem pe toate. Cred ca aceasta criza financiara vamai dura, nu as putea previziona cand vom iesi din ea", a spus el.Daca in domeniul hotelier si in cel imobiliar fratii Negoita nu aumai demarat niciun proiect de amploarea celor de pana acum , indomeniul media au cumparat o tipografie, care completeaza afaceriletrustului Confort Media, in care este inclus ziarul Ring.

Fratii Negoita mai aveau in plan dezvoltarea unui hotel de 1.000de camere pe litoral, a unui mall si realizarea unui ziargeneralist, insa toate aceste proiecte au fost amanate.

Firmele din GruP

Pro Confort prima firma infiintata pentruafacerea cu mochete

Pro Hotels divizia de hoteluri - hotelurileConfort Otopeni si Rin Grand Hotel)

Rin Hotel Management industriaospitalitatii

Domus Stil Construct divizia de real-estate

Confort Hotels divizia de hoteluri - hotelulTraian

Ring Media divizia media - ziarul Ring

Magic Water Park

Confort Leasing

Confort Credit

Ce spune despre

Care a fost ideea de la care a plecat: Sacastig bani in strainatate pe care sa ii investesc in Romania inconstructii sau turism. Nu am luat niciodata in calcul sa raman inIugoslavia sau Franta

Primul milion: Primul milion de euro banigheata nu l-am facut niciodata. Toti banii au fost reinvestiti, celmai probabil acest milion a fost facut din afacerea cu mocheteinceputa in 1998

Filozofia de business: Ne place sa gandimindraznet. Banii castigati trebuie sa fie folositi cu atentie sireintorsi in business. Confortul personal nu trebuie sa setransforme in excentricitati

Ce a construit pna in prezent: Am construitproiecte si branduri 100% romanesti, afaceri conduse doar deromani. Nu este nevoie de o franciza sau de manageri straini pentrua avea o afacere profitabila.

De unde se informeaza: Citesc in fiecare ziProsport, Gazeta Sporturilor, Ziarul Financiar si Libertatea. Nucitesc carti de management, pentru ca sunt foarte stufoase si nu amtimp. Este mai important sa cunosti realitatea decat teoria.

Unde tine sedintele: In sediul din hotelul RinGrand din Bucuresti. In fiecare luna ma intalnesc cu directoriidiferitelor divizii, iar anual stabilim directiile si bugeteleafacerilor.

Cate ore munceste si cat timp are liber: Zeceore pe zi timp de cinci zile lucratoare. In ultimii trei-patru anide zile nu aveam mai mult de 4-5 zile concediu si lucram si inweekend, dar acum zilele din weekend le petrec cu familia.

Criza financiara: Cred ca a fost intr-o bunamasura provocata, cineva-undeva s-a jucat cu banii, iar aceleartificii au generat o cadere brusca. A fost provocata cu interes,probabil in legatura cu o speculatie financiara.

La 20 de ani de capitalism ZIARUL FINANCIAR aduce inprim plan pe cei care au influentat economia prin afacerilecreate.

Votati aici oamenii careprin ideile, cunostintele, prin munca si prin norocul lor audevenit cei mai puternici oameni de afaceri autohtoni.

ZIARUL FINANCIAR il va premia in cadrul Galei ZF 2009 pe celcare va aduna cele mai multe voturi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO