Ce îşi doresc liderii de business de la liderii politici în acest an electoral

Campanie Fundaţia Romanian Business Leaders: Ce îşi doresc liderii de business de la liderii politici? Tema #1: Menţinerea parcursului pro-european şi pro-atlantic

22.04.2024, 12:07

România de mâine se configurează în acest an prin alegerile pe care le vom face în cadrul scrutinelor electorale. În acest context, Romanian Business Leaders (RBL) lansează campania: Ce îşi doresc liderii de business de la liderii politici, prin care propune către dialog şi pe agenda publică cele mai importante 7 teme pentru antreprenorii români.

Campania se va derula în cele 7 săptămâni ce preced Summitul RBL din 29-30 mai. În fiecare săptămână, vom aborda într-un articol dedicat câte o temă, alături de care vom prezenta şi opiniile membrilor comunităţii RBL prin materiale video.

#1: Menţinerea parcursului pro-european şi pro-atlantic

Ne dorim o societate europeană modernă, cu afaceri prospere, cu o educaţie de calitate pentru copiii noştri, cu o administraţie care să lucreze pentru cetăţenii ei. Ne dorim astfel să construim o ţară în care şi generaţiile următoare să îşi dorească să trăiască.

România modernă de astăzi se datorează în mare parte Uniunii Europene, unde suntem membri din 2007.  Suntem un beneficiar net, cu un sold de +60 miliarde euro absorbite în economia naţională în aproape  17 ani.

Ce efecte economice a generat aderarea noastră la UE?

  • O triplare a PIB-ul, de la 405 miliarde lei în 1997 la 1401 miliarde lei în 2022;
  • O creştere economică medie anuală de 3,04%, a doua cea mai mare din regiune şi peste media UE27 de 1,2%;
  • Salariul minim brut pe economie a crescut de la 390 lei la 1 ianuarie 2007, la 3.300 lei la 1 ianuarie 2024.

Aderarea României la NATO a adus garanţii de securitate istorice, încredere, stabilitate şi atractivitate pentru investitori. În contextul tulburărilor geopolitice generate de conflictul din Ucraina, apartenenţa României la NATO aduce numeroase beneficii atât ţării cât şi afacerilor româneşti, consolidând poziţia României în cadrul eforturilor regionale de securitate.

În acest context, liderii de business consideră că liderii politici trebuie să se concentreze pe:

  • Continuarea parcursului euro-atlantic cu toată forţa;
  • Protejarea democraţiei, prin măsuri eficiente de contracarare a oricăror încercări de manipulare a opiniei publice, de combatere a fake news şi deep fake news, de cyberbullying.

În faţa acestor ameninţări, România trebuie să fie vigilentă şi să ia măsuri pentru a-şi consolida rezilienţa instituţiilor democratice şi a educa cetăţenii în privinţa riscurilor şi tehnicilor de manipulare.

Liderii de business susţin ferm şi inechivoc menţinerea parcursului pro-european şi pro-atlantic, fiind şansa istorică de dezvoltare a României.

 

 

*Sursele de informare pentru datele prezentate în acest articol sunt: Reprezentanţa Comisiei Europene în România, Ministerul Investiţiilor şi Fondurilor Europene şi Eurostat.eu.

Fundaţia Romanian Business Leaders (RBL) este o organizaţie imparţială, apolitică. RBL este vocea şi vehiculul de acţiune al liderilor din mediul privat de business pentru construcţia unei Românii în care generaţiile viitoare să îşi dorească să trăiască. Misiunea RBL este ca România să devină o ţară mai bună pentru afacerile responsabile şi, în felul acesta, pentru toţi românii. Proiectele Fundaţiei se subscriu celor trei domenii pe care comunitatea RBL le consideră importante pentru schimbarea şi dezvoltarea societăţii: antreprenoriat, educaţie şi bună guvernare. Acestea sunt iniţiate şi dezvoltate pe bază de voluntariat de cei peste 500 de membri ai comunităţii RBL din Bucureşti şi cele 6 filiale locale.

Mai multe pe www.rbls.ro