Business Travel

Tour operatorii reacţionează la falimentul Thomas Cook: Este posibil să fie cetăţeni de origine română printre cei care vor fi întorşi acasă, dar să fie plecaţi din alte ţări

Tour operatorii reacţionează la falimentul Thomas Cook:...

Autor: Ramona Cornea

24.09.2019, 15:18 390

Grupul de turism Thomas Cook a confirmat că are 600.000 de clienţi în vacanţă.

Thomas Cook, cea mai veche agenţie de turism din lume, cu o istorie de 178 de ani, a intrat în faliment. Falimentul Thomas Cook a dat startul celui mai mare proces de repatriere pe timp de pace din istoria modernă a Marii Britanii prin care peste 150.000 de turişti vor fi aduşi acasă. Compania a confirmat pentru CNN că are 600.000 de clienţi în vacanţă, inclusiv cei 150.000 din Marea Britanie.

Thomas Cook a revenit pe piaţa din România prin brandul Neckermann în anul 2012, după ce în 2006 s-a retras de pe piaţa locală. Neckermann are parteneri locali precum Eximtur, Happy Tour, Holiday Office, Paralela 45, TUI Travel Center, Perfect Tour, Aerotravel, GO Travel şi alţii.

Alin Burcea, CEO-ul Paralela 45, spune că situaţia grupului Thomas Cook nu este una noua, dar că piaţa de turism din România nu va fi afectată de falimentul grupului, deşi Neckermann activează pe piaţa locală.

”Neckermann este o companie parte din grupul Thomas Cook, dar nu este în aceeaşi situaţie financiară. Impactul va fi major la nivel la nivel mondial. Nu avem de unde să ştim câţi români sunt printre cei care vor fi întorşi acasă, nu avem de unde să luăm aceste date. Este posibil să fie cetăţeni de origine română printre cei care vor fi întorşi acasă, dar să fie plecaţi din alte ţări. Există o comunitate mare de români în Marea Britanie”, a declarat Alin Burcea.

Mircea Vladu, pro­prie­tarul tour operatorului Holiday Office, afirmă că încă nu se poate estima impactul prăbuşirii Thomas Cook pe piaţa locală de turism

”Noi nu avem români plecaţi în străinătate prin Neckermann,” spune Mircea Vladu.

Radu Colfescu, managing director al turoperatorului DerTour România, afirmă că

falimentul Thomas Cook este un mare şoc pentru turismul mondial, dar că este mult prea devreme să ne dăm seama ce impact va avea asupra pieţei de turism din România.

”Impactul va fi mare la nivel mondial. Rămâne să vedem cum va afecta turiştii din România şi, în special, agenţiile de turism din România care au contract cu agenţiile din grupul Thomas Cook. Noroc că s-a întâmplat la finalul sezonului pentru că altfel numărul celor care ar fi trebuit să se întoarcă ar fi fost mult mai mare”, a declarat Radu Colfescu, managing director al turoperatorului DerTour România.

Thomas Cook Group PLC s-a străduit să evite colapsul financiar după ce Banca Regală a Scoţiei şi o serie de alte bănci au cerut grupului să găsească finanţare de 200 milioane de lire sterline până săptămâna viitoare.

Reprezentanţii Thomas Cook au declarat că consiliul său de administraţie "a concluzionat că nu a avut de ales decât să ia măsuri pentru a intra în lichidare obligatorie cu efect imediat", după ce discuţiile despre salvarea financiară au eşuat, conform CNN. Toate rezervările făcute prin Thomas Cook au fost anulate.

În urmă cu trei săptămâni, compania îşi asigurase un pachet de salvare, de 900 milioane lire, fonduri acoperite în mare parte de grupul chinez Fosun, dar şi de bănci şi fonduri de investiţii. Finanţarea ar fi şters împrumurile de 1,7 miliarde lire contractate de Thomas Cook şi ar fi ajutat compania să treacă peste perioada de iarnă, când numărul de rezervări scade.

Din mai 2018, acţiunile Thomas Cook au scăzut cu peste 96% pe fondul incertitudinii legată de Brexit şi a concurenţei intense din sectorul turismului.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO