Business Travel

Statele din estul şi sudul Europei fac eforturi disperate pentru deschiderea cât mai devreme a sezonului turistic de vară însă, în cel mai bun caz, vor putea conta doar pe turiştii din regiune

Ministerul turismului din Bulgaria discută cu primarii localităţilor de pe litoral posibilităţile de a oferi şezlonguri şi umbrele gratuit sau la preţuri simbolice. Potrivit scenariului optimist, sezonul turistic de vară se va deschide pe 1 iulie, iar pregătirile vor începe pe 15 iunie.

Ministerul turismului din Bulgaria discută cu primarii localităţilor de pe litoral posibilităţile de a oferi şezlonguri şi umbrele gratuit sau la preţuri simbolice. Potrivit scenariului optimist, sezonul turistic de vară se va deschide pe 1 iulie, iar pregătirile vor începe pe 15 iunie.

Autor: Bogdan Cojocaru

30.04.2020, 00:08 1029

Cu oamenii de câteva săptămâni în izolare şi cu hotelurile, pensiunile şi afacerile tu­ristice strigând după ajutor, pentru unele guverne din estul şi sudul Europei este o prioritate să ofere un program al redării libertăţii de circulaţie sau al redeschiderii vieţii turis­tice. Statele care depind economic mai mult de veniturile din turism par mai hotărâte.

În Bulgaria, în cel mai optimist scenariu al minis­te­rului turismului, sezonul de vacanţe de vară se va deschide pe 1 iulie. Grecia va ridica toate restricţiile privind circulaţia prin ţară pe 18 mai şi va redeschide hotelurile pe 1 iunie. În Polonia, un purtător de cu­vânt al guvernului a asigurat că hotelurile se vor des­chide pentru concediile de vară, dar n-a oferit mai multe detalii. În Ungaria, ziarul Magyar Nemzet, de obicei bine informat în ceea ce priveşte planurile gu­ver­nului, scrie fără a cita sursele că pe parcursul lunii mai hotelurile, restaurantele şi cafenelele şi-ar putea relua treptat activitatea. Agenţia Ungară de Turism a anunţat deja o creştere lunară de 30% a rezervărilor pentru cazare făcute de maghiari. O mare parte din rezervări au fost făcute pentru iulie şi august.

Turismul este unul dintre cele mai afectate sec­toare din economia Bulgariei în contextul crizei pro­vocate de lupta cu pandemia de COVID-19. Pentru că perspectiva falimentului şi incertitudinile au creat tensiuni puternice în industria HoReCa, ministrul turis­mului Nikolina Angelkova a prezentat scenarii pentru redeschiderea sectorului, care anul acesta ar fi trebuit să contribuie cu 18% la PIB-ul ţării, se arată pe site-ul postului naţional de radio din Bulgaria. Potrivit scenariului optimist, sezonul turistic de vară se va deschide pe 1 iulie, iar pregătirile vor începe pe 15 iunie. Autorităţile iau în considerare deschiderea graduală a restaurantelor cu grădini şi facilităţi în aer liber şi studiază posibilităţile ca staţiunile bulgare să poată primi clienţi înainte de 15 iunie.

Luând în considerare propunerile companiilor din sectorul turismului, Bulgaria a exprimat nece­si­tatea unei mai mari flexibilităţi în ceea ce priveşte re­gimul de vize cu ţările non-UE. La începutul aces­tei luni, Consiliul Naţional al Turismului şi Ca­mera de Turism din Varna au insistat ca Bulgaria şi ţările ve­cine să creeze coridoare de trecere pentru auto­buze care transportă turişti după încheierea stării de urgenţă. De asemenea, aceste organizaţii au solicitat simplificarea regimului de vize cu Turcia şi Rusia. Autorităţile bulgare au în vedere şi opţiuni de încu­ra­jare a zborurilor charter.

Una dintre principalele măsuri din strategia ministerului de turism prevede introducerea unui sistem de vouchere pentru bulgarii care aleg staţiunile locale ca destinaţie de vacanţă. Campania Redescoperă Bulgaria a fost lansată pentru promovarea turismului local. Ministerul turismului discută cu primarii localităţilor de pe litoral posibilităţile de a oferi şezlonguri şi umbrele gratuit sau la preţuri simbolice. Ideea principală care se conturează este că Bulgaria se va baza în principal pe turismul regional cu respectarea strictă a unor măsuri antiepidemie. Turişii vor fi redirecţionaţi dinspre hotelurile mari spre spaţii de cazare mai mici cu accent pe servicii balneare, spa şi turism medical.

Croaţia depinde economic de turismul internaţional într-o măsură mai mare decât Bulgaria sau alte state din regiune. Acolo, ministrul turismului Gari Cappelli intră pe scenă, de când a început criză, cu mesaje încurajatoare şi cu planuri de susţinere a turismului. Recent, el a asigurat că nu au fost înregistrate anulări majore ale rezervărilor pentru vârful sezonului de vară, pentru iulie, august şi septembrie, şi că rezervările noi îşi revin încet, scrie The Dubrovnik Times. Printre soluţiile pe care Cappelli insistă sunt acordurile bilaterale cu statele vecine. ìDiscutăm cu cehii de zece zile, premierul i-a abordat, de asemenea, pe omologii săi din Ungaria şi Austria, aşa că discuţiile sunt deschise şi bilateraleî, a spus oficialul. El a precizat că încerca să ajungă la un acord cu Slovenia în următoarele două săptămâni şi că la sfârşitul lunii mai Croaţia va încerca să deschidă graniţele cu Slovenia, dar cu acordul epidemiologilor. Cappelli a atenţionat că nimănui nu-i va fi interzisă intrarea în Croaţia, problema fiind menţinerea graniţelor închise în alte state.

În Grecia, premierul Kyriakos Mitsotakis a anunţat relaxarea graduală a măsurilor de izolare începând din 4 mai, potrivit Greek Reporter. Dacă de atunci cetăţenii vor fi liberi să circule în judeţul de reşedinţă fără a informa autorităţile prin declaraţii scrise sau SMS-uri, aşa cum se întâmplă acum, pe 18 mai vor fi ridicate toate restricţiile de circulaţie. †Pe 1 iunie se vor deschide centrele comerciale şi magazinele în toată Grecia. De asemenea, cafenelele, barurile şi restaurantele vor putea primi clienţi pe terase sau în grădini. În aceeaşi zi se vor putea deschide şi hotelurile care funcţionează de obicei 12 luni. La începutul lunii iunie se vor deschide spaţiile de divertisment şi sport - cinematografe, teatre, centre de divertisment, săli de sport şi altele -, iar zborurile interne vor fi restabilite. Guvernul de la Atena speră că înfrângerea din vreme a pandemiei va da ţării un avantaj în faţa destinaţiilor turistice mediteraneene rivale, notează Deutsche Welle. Experţii avertizează că în pofida eforturilor grecilor, turiştii străini vor fi reticenţi să vină la ei. Cele mai recente estimări arată că actuala criză împinge în faţa falimentului până la 65% din hotelurile greceşti. Guvernul se aşteaptă ca activitatea turistică din acest an să fie cu 50% mai redusă decât în anii anteriori, acesta fiind cel mai optimist scenariu, iar ministrul turismului Harry Theoharis spune că orice ajustare în estimările actuale este făcută în jos. Turismul contribuie cu o cincime la economia elenă şi oferă unul din patru locuri de muncă din această ţară. Prin urmare, mizele sunt imense pentru guvern. Acesta a numit o echipă specială care să lucreze la planuri cu operatorii de turism pentru a încerca să evite o parte din pagube. Un aspect al acestor planuri, spune Theohari, este †ademenirea turiştilor la o dată ulterioară folosind vouchere din anulările vacanţelor făcute mai devreme în sezon pentru a rezerva noi sejururi în lunile octombrie şi noiembrie. Pe Grecia ar ajuta-o mai mult să parieze pe deschiderea turismului în iulie, dar acesta ar fi un joc periculos. Cele două mari grupuri de vizitatori ale ţării ñ cetăţeni britanici şi germani - sunt nehotărâte în ceea ce priveşte disponibilitatea lor de a călători. Britanicii îşi anulează vacanţele în masă, respect‚nd sfaturile guvernului lor, în timp ce până la 40% din nemţi spun că îşi menţin planurile de călătorie pentru vară şi restul anului.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO