Business Travel

Coronavacanţe: sezonul turistic de vară pare compromis în Europa, însă unele state caută să-şi scoată turismul din criză. Un numitor comun al soluţiilor găsite este colaborarea bilaterală

De îndată ce sentimentul de siguranţă va reveni, călătorii singuratici şi aventurierii îşi vor putea relua excursiile destul de rapid. Dar cei care visează la vacanţe de vară fără griji va trebui să se gândească de două ori înainte de a-şi face vreun plan anul acesta.

De îndată ce sentimentul de siguranţă va reveni, călătorii singuratici şi aventurierii îşi vor putea relua excursiile destul de rapid. Dar cei care visează la vacanţe de vară fără griji va trebui să se gândească de două ori înainte de a-şi face vreun plan anul acesta.

Autor: Bogdan Cojocaru

24.04.2020, 00:08 4991

În prag de vară, pentru că graniţele sunt în­chise, iar libertatea de circulaţie este sever res­tric­ţionată, sectorul european al tu­ris­mu­lui pri­veşte neputincios la propriul colaps. Uniunea Europeană a promis ajutor, dar pâ­nă acum a transmis mesaje contradictorii, chiar de­zar­mante. Însă câteva state iau în considerare mă­suri pentru ţinerea în viaţă a activităţii din turism, în un­ele cazuri esenţială pentru economie, iar un nu­mi­tor comun al soluţiilor găsite este colaborarea bila­te­ra­lă.

Asociaţiile de turism din Cehia au propus ideea unui aşa-numit „coridor corona“ către coasta adria­tică, în Croaţia, pentru a permite vizitatorilor străini să evite perioada de autoizolare obligatorie de 14 zile din prezent. Premierul croat Andrej Plenkovic a discutat ideea cu omologul ceh Andrei Babis, scrie Deutsche Welle. Ministrul austriac al turismului Elisabeth Köstinger le-a spus nemţilor că în această vară s-ar putea să-şi poată face vacanţa în Austria.

„Res­tricţionarea libertăţii de a călători va rămâne cu noi în următoarele luni. Totuşi, dacă statele se vor în­ca­dra pe o cale pozitivă, cum este Germania, există cu siguranţă posibilitatea să ajungem la acorduri bi­laterale“, a declarat ea. În Austria, unde turismul are una dintre cele mai mari contribuţii la PIB din UE, cercetătorul Andreas Reiter de la Kleine Zei­tung a avertizat că două treimi din firmele de turism ale ţării nu vor supravieţui în absenţa vizitatorilor nemţi în această vară. În prezent, Austria primeşte doar cetăţeni străini cu un test negativ pentru coronavirus.

După o întâlnire online cu colegii din alte state vor­bi­toa­re de germană - Austria, Elveţia, Lu­xem­burg şi Liech­tenstein -, ministrul de externe ger­man Heiko Maas a spus că această vară „nu va fi un sezon nor­mal de vacanţă“. Între timp, Grecia ia în conside­ra­re intro­ducerea unor „paşapoarte de sănătate“, ce­ea ce ar în­sem­na că persoanele care vor să călă­to­reas­că în ţară tre­buie să fie testate în statul de unde începe vacanţa lor.

Turismul european a fost primul lovit de restri­c­ţi­ile impuse de guverne pentru a domoli răs­pân­direa pan­demiei, a afirmat Thierry Breton, comisarul euro­pean pentru piaţa internă. „Şi sunt sigur că acest sec­tor îşi va reveni cel mai lent“, a avertizat oficialul.

Comisarul a explicat că economia turistică a Europei s-ar putea contracta cu până la 70% şi de aceea el vrea ca sectorul să fie primul din rând care pri­meşte fodurile UE de relansare. „Consider că turismul ar trebui să primească cel mai mult, mai mult de 20%, fără nicio îndoială“, le-a spus Breton mem­brilor unei comisii pentru transport a Parla­men­tu­lui European, scrie Euractiv. Dar, spre stupefacţia euro­parla­men­tarilor, francezul a făcut şi un anunţ ne­a­şteptat: UE ar putea organiza un summit special de­d­icat turismului în septembrie sau octombrie. Acolo se va stabili un ghid pentru turismul sustenabil eu­ropean postpandemie. Dar până atunci? Cei mai mulţi jucători economici din industria turismului sunt fir­me mici şi mijlocii, care nu-şi permit să folosească mă­suri extraordinare, cum ar fi să se împrumute de la Banca Europeană pentru Investiţii, deoarece s-ar îm­po­văra cu datorii de care ar scăpa doar foarte greu.

Breton, care a estimat că industria turismului din Europa pierde un miliard de euro pe lună, a vorbit de fon­duri de ajutor europene, dar structura pentru acce­sarea acestora nu este gata. Statele UE nu au sta­bi­lit nici măcar volumul exact al planului de salvare pen­tru întreaga economie a UE. Unele state, în spe­cial cele dur lovite de criză, vor o sumă dublă sau tri­plă faţă de cea de 500 de miliarde de euro vehiculată. Iar comunicarea Comisiei Europene este foarte slabă.

Şefa CE Ursula von der Leyen a trimis mesaje contradictorii în privinţa sprijinirii turismului. Astfel, ea i-a sfătuit pe cetăţenii europeni să nu-şi facă planuri de vacanţă pentru la vară doar pentru a reveni după o săptămână spunând că este optimistă în legătură cu vacanţe de vară „isteţe“. Însă ea nu a precizat ce înţelege prin vacanţe „isteţe“.

Pentru ţări cum este Croaţia, unde veniturile din turism contribuie cu 20% la PIB, incertitudinile pot fi fatale. Ministrul croat al turismului Gari Cappelli estimează că veniturie industriei de profil se vor reduce cu 75% în acest an. Activitatea turistică a ajuns la niveluri record în ultimii acolo.

Şi Cehia are o industrie a turismului dezvoltată. Dar acolo afacerile din sector nu vor să se lase la mâna sorţii. Asociaţia agenţiilor de turism din Cehia a propus guvernului să semneze tratate cu ţările care au adus sub control pandemia de COVID-19, cum este cazul Croaţiei şi Slovaciei. Cehia a raportat una dintre cele mai mici rate de deces cauzat de Covid din Europa. Acordurile ar permite călătorii reciproce pentru cetăţeni în ambele direcţii. Planurile includ deocamdată conexiuni directe între Praga şi Dubrovnik şi între Praga şi Split. Oficialii croaţi au declarat săptăm‚na aceasta că au “n vedere redeschiderea porturilor, a unor campinguri şi hoteluri din zone mai izolate.

„Am cerut ministerelor să găsească o soluţie pentru a salva sezonul turistic de vară“, a declarat Jan Papez, preşedintele Asociaţiei Agenţiilor de Turism din Cehia, citat de ziarul Jutarnji List.

Coasta Dalmaţiei este una dintre cele mai populare destinaţii pentru turiştii cehi, cunoscută printre aceştia ca „marea noastră“. Peste 800.000 de cehi, aproximativ 8% din popula?ie, şi-au petrecut vacanţa “n Croa?ia anul trecut. Cehia se numără printre primele state europene care au început să relaxeze restrucţiile impuse din cauza pandemiei, guvernul urm‚nd să discute şi o reactivare a turismului.

În Croaţia, guvernul caută modalităţi de a-i readuce şi pe sloveni, care deţin proprietăţi pe coasta Adriaticii cum ar fi case de vacanţă şi iahturi. De asemenea, un studiu al agenţiei de cercetare a pieţei Improve a găsit că austriecii nu au renunţat la vacanţele lor în Croaţia. Cu toate acestea, guvernul croat şi cel ceh au avertizat contra unei euforii premature deoarece încă trebuie rezolvate multe probleme, cum ar fi transportul şi măsuri de protejare a sănătăţii. În privinţa transportului, CE va prezenta luna viitoare un set de reguli pentru redeschiderea în siguranţă a liniilor aeriene după ieşirea Europei din izolare, precum distanţarea socială în aeroporturi şi avioane, notează Euractiv. Dar când legăturile aeriene îşi vor reveni la normal, nimeni nu ştie.

De îndată ce sentimental de siguranţă va reveni, călătorii singuratici şi aventurierii îşi vor putea relua excursiile destul de rapid. Dar cei care visează la vacanţe de vară fără griji vor trebui să se gândească de două ori înainte de a-şi face vreun plan anul acesta.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO