Business sustenabil

Christina Verchere, CEO OMV Petrom: „România are o oportunitate uriaşă, în special cu rezervele de gaze din Marea Neagră, care ar putea sprijini o tranziţie energetică de succes“

23.06.2021, 00:08 Autor: Ioana Matei

♦ Abordarea schimbărilor climatice reprezintă o prioritate strategică pentru OMV Petrom şi compania se angajează să sprijine tranziţia energetică, potrivit Christinei Verchere, CEO al OMV Petrom. Rezervele de gaze din Marea Neagră ar putea asigura reuşita acestei schimbări.

„Restructurarea sistemului energetic prezintă o serie de provocări specifice fiecărei regiuni, cărora trebuie să le facem faţă într-un mod care să susţină creşterea sustenabilă şi prosperitatea economică. Credem că gazul natural descoperit în Marea Neagră reprezintă combustibilul optim pentru remodelarea sistemului energetic al României şi regiunii, asigurând flexibilitate şi securitate în aprovizionarea cu energie electrică prin soluţii energetice cu emisii reduse de carbon şi asigurând o dezvoltare economică pe termen lung“, răspunde Christina Verchere, CEO al OMV Petrom, descriind pilonii pe care compania îşi structurează strategia de sustenabilitate.

Principiile sustenabilităţii au fost incluse în strategia OMV Petrom începând cu 2007, iar din 2011 raportează anual progresele înregistrate.

În 2020, şi-au consolidat poziţia de partener în tranziţia energetică - au continuat să reducă intensitatea de carbon a operaţiunilor, au extins capacitatea centralei de la Petrobrazi pentru amestecul de biodiesel, au semnat noi parteneriate pentru amplasarea de puncte de încărcare pentru maşinile electrice în staţiile lor de alimentare şi au continuat să susţină România Eficientă, un program care îşi propune să promoveze eficienţa energetică la nivel naţional, prin campanii de informare publică, programe de educaţie şi finanţarea proiectelor care îmbunătăţesc eficienţa energetică a clădirilor publice.

„România are o oportunitate uriaşă, în special cu rezervele de gaze din Marea Neagră, care ar putea sprijini o tranziţie energetică de succes. De asemenea, căutăm soluţii noi care să vină în completarea activităţilor noastre, cum ar fi panouri fotovoltaice şi staţii de încărcare pentru maşini electrice şi evaluăm tehnologii precum captarea şi stocarea carbonului, captarea şi utilizarea carbonului, hidrogen, pentru a înţelege nivelul de maturitate şi fezabilitate“.

Compania susţine cauze relevante pentru România şi când vine vorba de impactul social, în domeniile sănătăţii, educaţiei şi mediului.

Începând cu anul 2007, au alocat aproximativ 72 de milioane de euro pentru proiecte sociale, de care au beneficiat mii de oameni. „Sustenabilitatea stă la baza activităţii noastre, iar fiecare proiect pe care îl dezvoltăm trebuie să răspundă criteriilor de sustenabilitate. Suntem unul dintre cei mai mari investitori privaţi din România, cu aproximativ 1 miliard de euro anual“, descrie executivul investiţiile companiei pe piaţa locală.

Ea oferă şi câteva exemple de investiţii în direcţia sustenabilităţii: investiţiile de mediu pentru activele puse în funcţiune în 2020 au ajuns la aproximativ 37 de milioane de euro; în ceea ce priveşte implicarea socială, în 2020 au sprijinit peste 60 de proiecte sociale în comunităţile în care operează, cu aproximativ 6 milioane de euro.

Modelele de business din industria în care activează vor încorpora în anii următori componente ale economiei circulare, iar Christina Verchere este de părere că aceasta, alături de reciclare şi eficienţa energetică vor deveni principalele soluţii pentru sectorul energetic, alături de multe alte industrii.

„Mai ales pe piaţa energiei există o preocupare constantă cu privire la modul în care putem fi mai eficienţi din perspectiva consumului de energie, felul în care putem extinde lanţul valoric al bunurilor noastre, cum putem recupera mai mult din produsele noastre, protejând în acelaşi timp mediul.“ În 2020, au valorificat, prin reciclare, recuperare şi pregătire pentru utilizare, 77% din totalul cantităţii de deşeuri generate pe tot parcursul anului. De asemenea, începând cu 1 mai anul acesta, colectează ulei de gătit uzat din consumul casnic în 40 de staţii de alimentare OMV din toată ţara, uleiul fiind utilizat de o companie parteneră pentru producerea de biodiesel.

 

Acest articol face parte din proiectul „Business Sustenabil“, susţinut de EY

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea Business sustenabil