Business sub COVID-19

Tudorel Andrei, preşedinte INS: Vor fi institute naţionale de statistică din Europa care nu vor publica datele cu privire la inflaţie. Italia a anunţat că nu va publica indicele preţurilor de consum

Tudorel Andrei, preşedinte, INS

Tudorel Andrei, preşedinte, INS

Autor: Miruna Diaconu

23.03.2020, 19:01 275

Tudorel Andrei, preşedintele Institutului Naţional de Statistică, spune că, în funcţie de cât va mai durata această criză cauzată de coronavirus, insitutele de statistică din Europa sunt în discuţii pentru a se lua anumite decizii în legătură cu indicatorii cruciali ai economiei, adică şomajul şi indecele preţurilor de consum. În Europa, institutul de statistică din Italia nu va anunţa indicele preţurilor de consum (IPC), adică datele despre inflaţie.

“În funcţie de ceea ce se va întâmpla în aprilie mai cât va ţine această criză, ce putem face, ţinem legătura şi cu celelalte ţări şi vom avea o decizie asupra acestor indicatori cruciali. Sunt institute naţionale care nu vor publica IPC-ul. De exemplu, Italia a anunţat că nu va publica IPC, nu va anunţa inflaţia. Eurostat va face o evaluare şi în câteva zile vom avea o recalibrare a unor cercetări statistice, este prematur să spun care vor fi acestea”, spune Tudorel Andrei, preşedintele Institutului Naţional de Statistică, în cadrul emisiunii de business ZF Live.

Tudorel Andrei, preşedintele Institutului Naţional de Statistică, afirmă că pandemia de coronavirus a îngreunat activitatea statistică, însă INS trebuie să asigure toate canalele pentru obţinerea informaţiilor necesare economiei în acest moment.  

”Dacă ne uităm pe calendarul comunicatelor din aprilie, două sunt cruciale şi sunt foarte greu de gestionat la acest moment, dar foarte importante pentru economie. Vorbim despre indicii preţurilor de consum şi despre şomaj, doi indicatori cheie pentru orice economie, iar noi trebuie să asigurăm toate canalele pentru obţinerea informaţiilor pentru a da măsurătoarea cât mai exactă la cele două caracteristici ale economiei”, afirmă preşedintele INS.

Tudorel Andrei spune că pentru indicii preţurilor de consum, INS are reusrsele pentru a avea o estimare corectă a preţurilor chiar dacă situaţia actuală este una greu de estimat. Pentru primele zece zile din martie există o evaluarea a preţurilor, iar în ultimii doi ani, INS a început să măsoare şi preţurile din mediul online, astfel folosindu-se de această resursă pentru a calcula IPC.

În ceea ce priveşte statisticile despre şomaj,  pentru calcularea acestui indicator se va ţine cont şi de practicile altor insitute de statistică europene. Calcularea şomajului este o statistică foarte greu de gestionat pentru că este o cercetare făcuta la nivelul gospodăriilor, iar în această perioadă ieşirile în teren sunt sistate, singura modalitate de comunicare fiind telefonul sau alte mijloace.

Tudorel Andrei precizează că situaţia actuală reprezintă un moment greu şi pentru statistică, pentru că INS nu produce date operatice, ci statistice, care au un decalaj de o lună sau două, iar în această perioadă trebuie să ofere într-o perioadă scurtă să ofere statistici experimentale.

“La sfârşitul lunii noi trebuia să publicăm tendinţele evoluţiei activităţii economice, datele au fost culese în perioada 1-10 martie, ori aceste date nu mai reflectă realitatea din economie. Noi am încercat să organizăm o cercetare pilot în zilele 16-17 martie şi vom veni cu o completare la acest comunicat, păstrăm acest comunicat initial întrucât ne arată o tendinţă dacă nu s-ar fi întâmplat această criză şi venim cu evaluări”, spune Tudorel Andrei.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO