Business sub COVID-19

Comisia Europeană a decis: Este interzis pentru companiile care vor fi salvate prin ajutor de stat să acorde dividende, să-şi răscumpere acţiunile sau să plătească bonusuri

Comisia Europeană a decis: Este interzis pentru...

Autor: Alex Ciutacu

15.04.2020, 13:47 1933

Companiile care vor fi salvate de guvernele din Uniunea Europeană prin injecţii de capital nu vor avea voie să plătească dividende, să-şi răscumpere acţiunile sau să dea bonusuri, potrivit unui document oficial, citat de FT.

Termenii şi condiţiile au apărut după ce presa internaţională a scris săptămâna trecută despre intenţia Comisiei de a relaxa regulile ajutorului de stat pentru companiile afectate de răspândirea pandemiei.

De asemenea, companiilor salvate prin intermediul ajutorului de stat li se va interzice să îşi asume „riscuri excesive” sau să se implice în „expansiune comercială agresivă”, conform unui document al Comisiei Europene care aduce amendamente deciziei de a relaxa regulile.

Firmele nu vor avea voie să cumpere rivali sau alţi operatori economici din acelaşi sector, cât timp au încă datorii de plătit către stat, conform documentului.

Constrângerile sunt menite să prevină „perturbări nedorite la nivelul competiţiei”, şi oglindesc o serie de constrângeri similare impuse sectorului bancar în mijlocul crizei financiare globale de acum mai bine de 10 ani.

După ce trece şocul pandemiei, businessurile europene care au primit o injecţie de capital prin care statul a preluat o participaţie de peste 20% vor fi obligate să prezinte o strategie clară pentru a-şi reveni din această situaţie şi a reduce participaţia statului.

„Dacă până la 31 decembrie 2024 participaţia preluată de stat nu a fost redusă sub 15%, compania trebuie să trimită un plan de restructurare către Comisie. (...) Există mult mai multă flexibilitate faţă de principiile aplicate la criza financiară, unde companiile erau obligate să prezinte un plan de restructurare în maximum 6 luni de la recapitalizare”, potrivit documentului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO