Business sub COVID-19

Ce indică analizele KeysFin: Industria farmaceutică din România va înregistra afaceri record, în contextul pandemiei

Ce indică analizele KeysFin: Industria farmaceutică din...

Autor: Dorin Oancea

31.03.2020, 14:41 1336

Industria farmaceutică din România va înregistra afaceri record în 2020, în contextul cererii generată de pandemia de coronavirus, estimărie KeysFin indicând un ritm de creştere dublu şi o cifră de afaceri pe lanţul de producţie şi distribuţie de circa 68 de miliarde de lei, conform unui comunicat.

„Întreaga economie a României se resimte în urma pandemiei: potrivit estimărilor noastre scăderea anuală va avea o între 5 şi 7%, fiind influenţată atât de durata stării de urgenţă cât şi de alţi factori, precum abordarea autorităţilor în privinţa celor câteva sute de mii de IMM-uri locale afectate direct sau indirect. Totuşi, există şi sectoare care înregistrează creşteri, acesta fiind şi cazul industriei farmaceutice, o industrie care a crescut constant în ultimii 10 ani şi care în acest an va ajunge foarte probabil la un maxim istoric. Putem spune aşadar că, în 2020, industria farma, aflată în linia întâi în lupta cu coronavirusul, va contribui atât la stabilitatea economiei locale, cât şi la sănătatea românilor“, a declarat Roxana Popescu, Managing Director al KeysFin, furnizor de soluţii de business information.

Cifra de afaceri a producătorilor, distribuitorilor şi farmaciilor din România a înregistrat o creştere cu 9% în comparaţie cu anul 2017 şi a depăşit cu aproape 90% nivelul din 2009, însumând 56,5 miliarde de lei în 2018.

Specialiştii KeysFin estimează că industria farma va depăşi pragul de 60 de miliarde lei în 2019, urmând ca în 2020 aceasta să atingă un nou nivel record: 68 miliarde de lei.

Totodată, conform analiştilor KeysFin, industria farma locală va fi unul dintre segmentele cel mai puţin afectate de pandemie, alături de retailul alimentar, sănătate şi asistenţă socială, IT&C, agricultură (dependentă însă de condiţiile meteo), distribuitorii de energie şi gaze şi cei de apă şi salubritate.

Creşterea piaţei farmaceutice locale a fost însoţită şi de o evoluţie accentuată a profitabilităţii. Astfel, profitul net al companiilor din industria farmaceutică a ajuns la aproape 3 miliarde de lei în 2018, cu 20% mai mare comparativ cu anul 2017 şi cu 162% peste nivelul din 2009. Pentru 2019, analiştii KeysFin estimează depăşirea nivelului de 3,25 miliarde de lei, iar, în ceea ce priveşte anul în curs, profitul net se va apropia de 4 miliarde de lei, potrivit aceloraşi estimări.

Producţia locală de farmaceutice (CAEN 2110 şi 21020) este condusă de Terapia SA, cu afaceri de 730 milioane de lei în 2018, compania fiind urmată de Zentiva SA(461,4 milioane de lei), Antibiotice SA (365 milioane lei), Sandoz SRL (357 milioane lei) şi Biofarm SA (184 milioane de lei). Cifra de afaceri însumată a celor mai mari cinci producători din plan local a depăşit 2 miliarde de lei, în 2018 şi reprezintă peste 53% din totalul cifrei de afaceri din acel an a producătorilor farma locali. Cu toate acestea, reprezentanţii producătorilor locali nu sunt optimişti în legatură cu situaţia pieţei în 2020:

“PRIMER anticipează pentru 2020 o scădere a veniturilor si a cotei de piaţă a fabricanţilor de medicamente din România, precum şi reducerea profitabilităţii fabricilor din ţară din cauza creşterii taxei clawback, precum şi a creşterii preţurilor la materiile prime şi echipamentele de protecţie în contextul COVID-19. De asemenea, sistarea exporturilor de medicamente şi produse farmaceutice în luna martie şi posibilitatea de plafonare a preţurilor la medicamente (inclusiv la cele fără prescripţie, care au preturi libere) vor duce la o situaţie greu de administrat pentru producătorii locali”, a declarat Dragoş Damian, directorul executiv al Patronatului Producătorilor Industriali de Medicamente din România (PRIMER).

În România sunt înregistraţi oficial 170 de producători de medicamente şi preparate farmaceutice şi aproape 6.500 de comercianţi cu ridicata şi amănuntul ale acestor categorii de produse, potrivit datelor furnizate de Ministerul Finanţelor Publice, aferente anului 2018.

Forţa de muncă a crescut cu 1,5% în comparaţie cu 2017 şi cu 15% faţă de nivelul din 2009, astfel că, în industria farma locală, în 2018 existau aproximativ 68 de mii de angajaţi.

Coronavirus a ajuns oficial în România pe 27 februarie, atunci când autorităţile au anunţat primul pacient depistat pozitiv.

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a decretat starea de urgenţă începând de miercuri, 25 martie şi circulaţia cetăţenilor a fost limitată la activităţile esenţiale. Mai mult, restaurantele, barurile şi cafenelele au fost nevoie să îşi restrângă activitatea, iar mall-urile s-au închis.

Situaţia creată de pandemie a dus şi la suspendarea a peste 500.000 contracte de muncă, potrivit unei declaraţii a Ministrului Muncii, Violeta Alexandru, În plus, din ce în ce mai mulţi angajatori locali, dintre care unii aflându-se chiar în topul celor mai mari angajatori locali, aşa cum este cazul Dacia sau Ford, au trimis deja câteva sute de mii de români în şomaj tehnic.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO