Business sub COVID-19

Aproape 6 din 10 firme din Prahova au înregistrat scăderi ale cifrei de afaceri în starea de urgenţă. În domeniul industrial, acolo unde numărul de angajaţi este mai mare decât în servicii sau comerţ, au fost adoptate pe scară mai largă măsuri de reducere a personalului

Aproape 6 din 10 firme din Prahova au înregistrat...

Autor: Daniel Lazar

21.05.2020, 17:10 191

Criza Covid-19 a făcut ca în judeţul Prahova 57,7% dintre firme să înre­gis­treze scăderi ale cifrei de afaceri (între 5 şi 100%). Aproape 40% din firme nu au înregistrat scăderi ale cifrei de afaceri, iar 3,8% au înregistrat creşteri ale veniturilor, potrivit unei analize a Ca­merei de Comerţ şi Industrie Prahova, pe baza unui chestionar.

Companiile respondente fac parte din industrie, servicii, comerţ, cons­trucţii, agricultură, turism, hi-tech.

Una din concluziile desprinse este că în domeniile industrie, servicii, construcţii şi agricultură predomină firmele mici şi mijlocii, iar în comerţ, turism şi cercetare - dezvoltare - high tech predomină microîntreprinderile şi firmele mici. În servicii, 63,6% din firme au înregistrat scăderi ale cifrei de afa­ceri, iar 36,4% nu au înregistrat scăderi. În schimb, în comerţ toate firmele ches­tionate au înregistrat scăderi ale cifrei de afaceri.

În domeniul industrial, acolo unde numărul de angajaţi este mai mare decât în servicii sau comerţ, au fost adoptate pe scară mai largă măsuri de reducere a personalului (61,5%) - prin trimiterea în şomaj tehnic sau prin dispo­niblizare, 3,8% trimiţând tot perso­nalul în şomaj tehnic.

În industrie, în privinţa activităţii de export, la 87,5% activitatea a fost afectată într-o pro­porţie cuprinsă între 10% şi 100%, iar 77,8% din activitatea de import a fost afectată la cele 34,6% din firmele repondente ale acestui domeniu care realizează import. Principalele efecte resimţite de companiile din industrie de la insti­tuirea stării de urgenţă au fost: dificul­tăţi la încasare - 61,5%; scăderea cifrei de afaceri şi afectarea cash flow-ului- 57,7%; întârzieri în aprovizionare - 53,8%; şomaj tehnic - 42,3%; întârzieri la plata furnizorilor - 42,3%; suspendare parţială a activităţii şi disponibilizări - 19,2%; suspendare totală a activităţii - 11,5%.

Printre motivele de preocupare ale companiilor pentru viitor, cele mai grave sunt recesiunea economică după criza Covid 19 şi impactul financiar, la care se adaugă scăderea încrederii consumatorilor şi reducerea consu­mului, dar şi dificultăţi în aprovizionare şi disponibilizarea angajaţilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO