Business sportiv

#superstories. Pariul ZF pe viitorii campioni. Anastasia Bako, multiplă campioană la nataţie, 16 ani: Munca, efortul şi sacrificiul fac parte din viaţă unui sportiv de performanţă, iar perseverenţa este cheia spre succes

16.12.2022, 00:05 Autor: Mirabela Tiron

♦ Multiplă campioană la nataţie, medaliată cu argint la europenele de juniori în componenţa ştafetei de 4x100 liber combinată. ♦ A venit din Oradea pentru a se antrena la clubul Navi din Bucureşti, iar acum este legitimată la CSA Steaua.

 

1. La ce vârstă te-ai apucat de acest sport?

M-am apucat de înot de la vârsta de 6 ani. La început mă speria bazinul: „era atât de mare“, dar cu timpul am învăţat să îl iubesc.

 2. Cum ai descoperit acest sport?

Am încercat gimnastică, dansul, am mers şi la înot descoperind echipa, unde m-am integrat foarte repede. Probabil acesta a fost şi motivul pentru care mi-am învins frica de apă. Abia aşteptam să revin la bazin să mă întâlnesc cu colegii de echipă.

 3. Cine te-a încurajat să mergi în această direcţie?

Părinţii m-au încurajat, au fost mereu lângă mine. Ţin minte că la primele concursuri mereu voiam să fac cale întoarsă, dar au fost acolo părinţii mei, antrenorul, care m-au motivat şi mi-au dat încredere să nu renunţ. Apoi au urmat primele medalii care m-au făcut să-mi doresc tot mai mult.

 4. Cum arată o zi din viaţa ta de sportiv?

Mă trezesc pe la ora 5.00 dimineaţă, iau rapid o mică gustare, ajung la bazin la ora 6 unde încep pregătirea fizică pe uscat şi antrenamentul în apă până la ora 9.30. Urmează micul dejun, îmi pregătesc lucrurile pentru şcoală, îmi iau pachetul cu mâncare pentru prânz, iar de la ora 11.30 încep cursurile la şcoală. Aici rămân până la 15.30, când trebuie să ajung la al doilea antrenament, acesta terminându-se la ora 18.00.

După antrenament iau cină şi încep să-mi pregătesc temele pentru a două zi. La ora 21.30 sunt în pat, gata de culcare.

5.  Cât de dificil a fost parcursul tău în acest sport?

Sunt o persoană foarte ambiţioasă şi mi-am dorit întodeauna să-mi ating potenţialul maxim şi să-l depăşesc. Iar datorită acestei dorinţe, în această vară m-am mutat din Oradea la Bucureşti, singură fără părinţi, pentru a face parte dintr-o echipă mai mare, antrenată de doamna Iulia Becheru unde mi s-au oferit condiţii excepţionale. La Oradea se punea accent mai mult pe polo decât pe înotul de performanţă.

Este mult mai greu de una singură, dar îmi place ceea ce fac, îmi dă încredere.

6. Care sunt obiectivele tale?

Cele mai importante obiective sunt obţinerea unei medalii la Campionatul European de Juniori din 2023 şi că orice sportiv să mă calific la Olimpiada.

7. Ţi-ai propus să obţii medalii?

Pentru a obţine rezultate în sport este nevoie de foarte multă muncă, dăruire şi sacrificiu. La concurs îmi place să mă gândesc că voi da maximum posibil din mine, iar dacă câştig o medalie este o validare a efortului mare depus care îmi dă puterea de a continuă.

8.  Ce calităţi crezi că trebuie să aibă un sportiv pentru a ajunge la performanţă?

În primul rând să-i placă ceea ce face, iar ulterior să aibă răbdare. Muncă, efortul şi sacrificiul fac parte din viaţă unui sportiv de performanţă, iar perseverenţă este cheia spre succes.


 

 

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea Superbet