Business sportiv

#superstories. Pariul ZF pe viitorii campioni. Matei Christian Bunghez, scrimer: Îmi doresc să obţin titluri europene, mondiale şi olimpice, este greu, dar prin antrenamente şi seriozitate, cred că voi reuşi

02.09.2022, 00:05 Autor: Miruna Diaconu

♦ Matei Christian Bunghez are zece ani şi practică scrimă încă de la şase ani, când după cursurile de înot mergea în sala de scrimă ca să urmărească sportivii ♦ Cel mai mult l-a atras la acest sport echipamentul,  pe care îl vede asemănător cu armura cavalerilor. Matei a aobţinut mai multe premii în ultimii doi ani printre care şi locul al treilea la Campionatul Naţional, categoria U9.

 

 1.  Cum ai început să practici acest sport?

În jurul vârstei de cinci ani, părinţii m-au dus la lecţii de înot. La finalul orei de înot, îl rugam pe tata să rămânem la sala de scrimă pentru a vedea cum se antrenează sportivii. Îmi doream foarte mult să fiu şi eu primit, dar mi s-a spus că sunt prea mic. Am continuat să rămân la sala de scrimă după fiecare lecţie de înot. Într-un final, cam la şase ani şi jumătate am reuşit să conving să fiu primit. Am fost fericit, chiar dacă sabia era cam mare şi cam grea.

 

 2.  Ce îţi place cel mai mult la scrimă?

Cel mai mult îmi place echipamentul care este asemănător cu cel al cavalerilor, al muschetarilor.   

Îmi place că este un sport deosebit, care te ajută şi în viaţa de zi cu zi. în timpul jocului cel mai mult îmi place atacul care trebuie să fie rapid şi faptul că fiecare asalt este diferit.

 

 3.  De la vârstă ai început să practici scrimă?

Prima dată am pus mâna pe o sabie la şase ani şi jumătate, în vara lui 2018.

 

 4.  La ce club practici acest sport?

În prezent sunt legitimat la Academia de Scrimă Bucureşti. Mă antrenează domnul antrenor Emil Oancea.

 

 5.  Cine te-a susţinut cel mai mult în acest sport?

Părinţii m-au susţinut încă de la început. Alături de părinţi îi am şi pe bunici şi pe toţi cei din   familia mea. Toţi au încredere în mine şi mă încurajează mereu.

 

6.  Care sunt costurile lunare pentru practicarea scrimei? Este scump acest sport?

Scrima este un sport scump. Lunar se plăteşte antrenamentul plus câteva lecţii individuale, cheltuiala acestora ajunge în jurul sumei de 1.000 lei, dar  scump este şi echipamentul. Iniţial, părinţii  mi-au cumpărat sabia, casca şi mănuşa. Costumul mi l-au cumpărat second-hand, care atunci îmi era    cam mare. îl folosesc şi acum la antrenamente. Costul unui echipament nou este de 5.000 lei, încălţămintea ajunge cam la un preţ între 600 ‚Äì 800 lei. Alte cheltuieli mai sunt cu concursurile, cantonamentele, lama care se poate rupe oricând, nutriţia.

 

7.  Cine te sprijină financiar?

Tot sprijinul financiar îl am de la părinţi, bunici, familie.

 

8.  Cum arată o zi din viaţa ta de sportiv?

Zilele mele sunt destul de ocupate. Pe lângă şcoală, unde petrec patru ore, după-amiaza am antrenament şi lecţii individuale aproape zilnic.

 

9.  Cât de dificil este parcusul tău în acest sport?

Momentele dificile le am în situaţiile în care pierd la vreun concurs. într-un moment de neatenţie poţi pierde totul, toată munca pe care ai depus-o în sală. Sunt zile când mă simt obosit, dar  odată ajuns în sală uit şi mă apuc de treabă. Sunt conştient că nu este un sport uşor şi trebuie multă muncă şi disciplină pentru a obţine rezultate bune.

 

10.  Cât de mult te-a ajutat sportul până acum?

Sportul m-a ajutat să fiu mai bine organizat, să stiu cum să îmi stabilesc obiectivele, cum să îmi controlez emoţiile. Am început să mă cunosc mai bine de când practic scrima.

 

11.  Care este sportivul tău preferat?

Îmi place foarte mult de Ana Maria Popescu. Ca sabreur îmi place de Tibi Dolniceanu. Mi-ar plăcea să ajung şi eu un bun antrenor, la fel ca el şi ca domnul antrenor Oancea. înotătorul David Popovici îmi place pentru ambiţia lui şi pentru puterea sa de a depăşi greutăţile.

 

12.  Care sunt obiectivele tale? Ce titluri îţi doreşti să obţii?

Principalul obiectiv este obţinerea unei medalii la Campionatul Naţional de anul viitor. Pentru viitor îmi doresc să ajung la lotul naţional şi să obţin titluri europene, mondiale şi olimpice. ştiu că este greu, dar prin antrenamente, seriozitate, cred că voi reuşi.

 

13.  Ce premii/titluri ai câştigat până acum?

În anul 2021, am obţinut premiul trei la Campionatul Naţional , la categoria U9. În decembrie 2021, la concursul Cupa Campionilor, organizat de Academia de Scrimă Bucureşti, am  obţinut locul 1. În anul 2022, la Campionatul Naţional am obţinut locul al 12-lea la categoria U11, iar la echipe locul al 10-lea.  În Iunie 2022,  la Concursul Cupa Muşchetarului ‚Äì Râşnov ‚Äì am fost pe locul al 9-lea la categoria U11.

 

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea Superbet