Business sportiv

#superstories. Business sportiv. Pariul ZF pe viitorii campioni. Cum vede o atletă cu bursă în SUA sistemul american faţă de cel românesc. Valentina Necoară, 18 ani, atletism: În SUA, am găsit un sistem-suport, statutul de atletă mi-a adus apreciere din partea tuturor

19.01.2024, 00:05

Valentina Necoară practică atletismul, proba de săritură cu prăjina. Ea a intrat în programul GO Scholarship în 2022, iar un an mai târziu a devenit studentă-atletă, după ce a primit o bursă completă în SUA, la Austin Peay State University.

Valentina Necoară, 18 ani, practică atletismul, fiind specializată în proba de sărituri cu prăjina, iar în 2023 ea primit o bursă completă în SUA, la Austin Peay State University. În 2022, a intrat în programul GO Scholarship, sistemul-suport  în care o echipă de specialişti din domenii esenţiale sportului de performanţă îi susţine pe adolescenţi.

Valentina Necoară face atletism de la zece ani, iar după doi ani în care a încercat alergări scurte, garduri, antrenoarea sa i-a propus să încerce proba de săritură cu prăjina.

„Am început să lucrez cu Răzvan Enescu şi Tiberiu Agoston pe partea de tehnică şi, după un timp, cu Sorin Matei pe partea de pregătire fizică. În această formulă, rezultatele nu au întârziat să apară – multiple recorduri naţionale la categoriile de juniori, titluri naţionale, medalii la Campionatele Balcanice de juniori şi un loc 5 la Campionatele Europene U18“, spune Valentina Necoară.

La începutul anului 2022, a intrat în programul GO Scholarship, care i-a oferit sprijin atât pe partea de performanţă sportivă, cât şi pe partea educaţională.

„Progresul meu pe plan sportiv şi personal a fost vizibil. Datorită GO, am aflat răspunsurile la ,,de ce-ul?“ din spatele sportului de performanţă. De ce alimentaţia joacă un rol important în viaţa unui sportiv? De ce contează streching-ul înainte şi după antrenament? De ce o minte liniştită şi împăcată e cheia din spatelor marilor succese? Sprijinul echipei GO nu s-a oprit aici.

Meditaţii la istorie, certificări în limba engleză Cambridge şi TOEFL, plecarea mea în SUA - totul li se datorează“, explică ea.

Deşi nu s-a gândit niciodată să se mute pe un alt continent, ideea a apărut la începutul anului trecut, când o o agenţie care se ocupă cu obţinerea de burse pentru atleţi a contactat-o.

„În perioada aceea, mă pregăteam pentru bacalaureat şi eram indecisă cu privire la facultatea pe care s-o urmez. Ştiam că americanii sunt cei mai buni în proba pe care o practic, iar această nouă oportunitate merita luată în considerare. Am discutat cu mama, apoi am prezentat ideea Anei Luca şi lui Virgil Stănescu, cei care au creat acest program pentru sportivi ca mine. M-au susţinut complet în acest proces - de la onorariul agenţiei până la sfaturi şi implicare la fiecare pas. Astfel, am început să discut cu diferiţi antrenori, până când am primit o ofertă de nerefuzat – o bursă completă oferită de Austin Peay State University, la Business Administration and Marketing“, povesteşte ea.

În SUA a regăsit tot un sistem-suport, însă ce a uimit-o acolo a fost respectul şi organizarea. Statutul de atletă i-a adus aprecierea tuturor, oamenii fiind conştienţi de munca şi eforturile pe care le depune un sportiv.

„Organizarea şi suportul staff-ului sunt remarcabile - antrenamentele erau transmise cu o zi înainte, au loc într-un cadru modern, propice sportului de performanţă. Există o cameră de nutriţie din care poţi lua diferite gustări pentru a putea susţine efortul depus în timpul antrenamentelor. Avem responsabilitatea de a merge în fiecare zi la recuperare pentru a preveni accidentările. O dată la două săptămâni sunt verificate notele, iar de trei ori pe săptămână, timp de o oră, trebuie să mergi să-şi faci temele într-un cadru organizat şi monitorizat“, spune ea.

Pentru anul acesta, sportiva are ca obiectiv îndeplinirea baremului pentru Campionatul Mondial U20 (4m). Deşi avea o bursă în SUA, Valentina Necoară a decis să revină în ţară şi îşi doreşte să se înscrie la Facultatea de Relaţii Economice Internaţionale din cadrul Academiei de Studii Economice.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea Superbet