Business sportiv

#superstories. Business sportiv. Pariul ZF pe viitorii campioni. Tudor Voinea, 11 ani, baschet: Baschetul m-a ajutat să mă dezvolt fizic şi mental, devenind o persoană mai organizată, responsabilă şi am adoptat un stil de viaţă sănătos

09.02.2024, 00:05 Autor: Miruna Diaconu

♦ Practică baschet de la cinci ani, însă a încercat şi fotablul, înotul şi karate, dar baschetul a fost sportul care l-a atras cel mai mult. Tudor Voinea spune că baschetul a devenit un mod de viaţă pentru el şi îşi doreşte să obţină cât mai multe titluri.

 

1. Cum ai început să practici baschetul? La ce vârstă ai început să practici?

Am început să joc baschet la vârstă de 5 ani, dar, în acelaşi timp, am încercat fotbal, înot şi karate. La 6 ani, am hotărât să joc doar baschet pentru că mi-am dat seama că acest sport îmi place cel mai mult.

 

2. Ce te-a atras cel mai mult la acest sport?

Pasiunea şi dorinţa de a deveni tot mai bun m-au făcut să fiu dedicat acestui sport.  De asemenea, spiritul de echipa m-a făcut să îndrăgesc baschetul şi să construiesc multe prietenii frumoase.

 

3. Cum ai ajuns să practici sport de performanţă?

Nu ştiu. Pur şi simplu a venit natural pentru că îmi place foarte mult şi, chiar dacă am câteodată şapte-opt antrenamente pe săptămâna, nu obosesc deloc. Pentru mine, baschetul a devenit un mod de viaţă.

 

4. Cât de dificil a fost parcursul tău până în acest punct?

Deloc dificil pentru că aş face orice să joc cât mai mult baschet. Am multă susţinere din partea clubului pentru a deveni tot mai bun şi pentru a depăşi toate dificultăţiile care apar.

 

5. Ce înseamnă pentru ţine sportul de performanţă?

Înseamnă muncă, disciplină, energie pozitivă. Baschetul este un sport de echipă, iar prieteniile dintre colegi vor rămâne şi în afara terenului.

 

6. La ce club eşti înscris?

CSU Andu Sibiu, fac parte din generaţia copiilor născuţi în 2012.

 

7. Cum te-a ajutat baschetul să te dezvolţi? Ce te-a învăţat?

Baschetul m-a ajutat să mă dezvolt fizic şi mental, devenind o persoană mai organizată, responsabilă şi am adoptat un stil de viaţă sănătos.

 

8. Cum reuseşti să faci faţă cu şcoala şi cu sportul?

Este dificil pentru că am multe antrenamente, aşadar timpul meu trebuie foarte bine organizat. Mă descurc bine cu şcoala, am parte de ajutor şi din partea părinţilor, ei mă ajută să-mi organizez bine timpul.

 

9. Ce titluri ai obţinut până acum?

Am jucat împreună cu echipa foarte multe meciuri. Sunt foarte mândru că am fost convocat şi la echipa de generaţie 2011 din cadrul clubului nostru. Împreună cu ei particip la Campionatul Naţional U13.

 

10.  La ce titluri/medalii visezi?

Îmi doresc să devin un jucător de baschet cât mai bun şi ştiu că prin multă muncă şi perseverenţă voi reuşi acest lucru.

 

11.  Care sunt sportivii tăi preferaţi? Cum te-au inspirat?

Unul dintre sportivii mei preferaţi este Kobe Bryant. Ştiu că a ajuns la performanţă muncind foarte mult. A fost unul dintre cei mai renumiţi jucători din istoria baschetului şi a câştigat cinci campionate NBA.

 

12. De ce ar trebui să se apuce un copil de baschet?

În primul rând, pentru că este un sport de echipa care oferă multe satisfacţii. Cum am spus, îţi faci prieteni noi, devii mai puternic şi mai sănătos.

Tatăl lui Tudor, Alexandru Voinea, adaugă că tinerii care fac sport de performanţă se lovesc de câteva impedimente, printre care lipsa bazelor sportive publice.

„Chiar dacă Sibiul nu este un oraş sărac, se simte acut lipsa de investiţii ale autorităţilor în infrastructură sportive. Se studiază în şcoli în două schimburi, astfel, de multe ori, e dificil de a găşi ore de antrenamente convenabile tuturor, aici ar fi de gândit şi un învăţământ dual (şcoală & sport) pentru cei care fac sport de performanţă“, spune Alexandru Voinea.

 

 

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea Superbet