Business sportiv

#superstories. Business sportiv. Pariul ZF pe viitorii campioni. Luca Dogaru, 14 ani, baschet: Baschetul m-a învăţat ce înseamnă disciplina, m-a făcut mai responsabil şi m-a determinat să reflectez la ceea ce vreau să fac pe viitor

23.02.2024, 00:05 Autor: Miruna Diaconu

Primul sport practicat de Luca Dogaru a fost atletismul, însă a descoperit baschetul, care l-a determinat să renunţe la primul sport pentru a se dedica în totalitate sportului de echipă. A obţinut mai multe locuri în campionatele naţionale, dar îşi doreşte să obţină mai multe performanţe împreună cu echipa.

1. Când şi cum ai descoperit acest sport? Ce te-a atras la baschet?

Am descoperit acest sport prin clasa a III-a, când am primit nişte pliante împărţite de antrenorii ce ne îndemnau la practicarea baschetului. La momentul acela, făceam atletism şi mi-a plăcut faptul că, spre deosebire de atletism, baschetul este un sport de echipă.

2. La ce vârstă ai început să îl practici?

Am început să joc baschet la vârsta de 10 ani, practicând simultan atât baschetul, cât şi atletismul pentru o perioadă. Nu a trecut însă mult timp până când am decis să rămân la baschet.

3. Ce îţi place cel mai mult la acest sport?

Ador la baschet faptul că este un sport dinamic, în care sunt implicaţi toţi jucătorii aflaţi pe teren, şi ne susţinem unii pe alţii. Baschetul este un joc care te ţine activ şi implicat în schemele de joc până la ultimul fluier al arbitrului.

4. La ce club eşti înscris?

Fac parte din clubul CSU ANDU SIBIU, activând la grupele de vârstă U14 şi U15, sub îndrumarea antrenorului principal Juris Vasiljevs.

5. Cum ai ajuns să faci sport de performanţă? Cât de greu este să faci performanţă în baschet?

La început, am fost înscris la Clubul Sportiv Şcolar, unde nu am avut ocazia să particip la campionatul naţional. Cu ocazia unui meci amical cu alte echipe din Sibiu, am fost remarcat de alţi antrenori şi astfel am intrat în competiţiile naţionale.

Pe lângă talent, baschetul necesită foarte multă muncă, foarte multe ore petrecute pe terenul de baschet, zile de naştere sărbătorite în deplasare în turnee, vacanţe împreună cu familia scurtate sau sacrificate.

6. Ce te-a învăţat baschetul? Cum te-a ajutat să te dezvolţi?

Baschetul m-a învăţat ce înseamnă disciplina, m-a făcut mai responsabil şi m-a determinat să reflectez la ceea ce vreau să fac pe viitor. Sunt conştient de faptul că fără muncă nu voi obţine nimic şi sunt determinat să ascult toate îndrumările antrenorului.

7. Ce medalii/ titluri ai obţinut până acum?

Consider că sunt la început de drum, iar titlurile nu se câştigă individual, ci alături de echipă. Totuşi, aş putea să menţionez, locul 5 în campionatul naţional la categoria de vârstă U13 şi locul 6 în campionatul naţional la categoria de vârstă U14 în anul competiţional anterior. De asemenea, am fost convocat şi la selecţiile pentru lotul naţional ce au avut loc anul trecut.

8. Ce medalii îţi doreşti să mai obţii? La ce competiţii vrei să participi?

Anul acesta, particip împreună cu echipele U14 şi U15 ale CSU Andu Sibiu în campionatul naţional şi ne dorim cu toţii un loc cât mai sus în clasament. Deocamdată ne-am calificat în primele 8 echipe la U15.

De asemenea, îmi doresc să particip la următoarea ediţie a turneului Sibiu Streetball.

9. Cum reuşeşti să te descurci şi cu şcoala şi cu sportul? Cum arată o zi din viaţa ta?

Programul este unul foarte încărcat, având în vedere că am cursuri de după-amiază şi antrenamentele nu pot fi programate decât după ora 19, pentru că am colegi care au ore de dimineaţă. Un antrenament durează aproximativ două ore şi, în funcţie de grupa cu care trebuie să mă antrenez, pot ajunge acasă la orele 21:30 sau 22:30. Au fost zile în care am fost solicitat să rămân la ambele grupe la antrenament şi am petrecut între 3-4 ore în sala de baschet, dar nu tot timpul pot să fac faţă la ambele antrenamente.

Temele le fac fie după antrenament, fie dimineaţa, în funcţie de cât de mult am de lucru pentru a doua zi. La meditaţii merg de două ori pe săptămână, dimineaţa între orele 8:30 şi 10:00, iar pentru învăţat îmi rămâne prea puţin timp, dar îmi dau silinţa să fiu atent şi să reţin cât mai multe din clasă. Pauzele le sacrific ca să îmi fac temele mai scurte sau uşoare, pentru că ştiu că fiecare minut salvat contează.

10. Cine te-a susţinut în parcursul tău? Cine te-a încurajat să faci performanţă?

Am fost norocos să am parte de susţinerea familiei mele, în primul rând, şi a antrenorilor care m-au ajutat şi m-au îndrumat cât au putut mai bine. Le voi fi recunoscător tuturor pentru că au crezut în mine, în special clubului sportiv pentru sprijinul necondiţionat, şi sper să nu îi dezamăgesc şi să le dovedesc că au meritat toate eforturile.

11. Care au fost cele mai dificile momente ale tale în sport şi cum ai reuşit să treci peste ele?

Cele mai dificile momente au fost lunile în care aveam în fiecare week-end turneu, lipseam unele zile de la şcoală şi aveam foarte multe de recuperat. Am beneficiat însă de sprijinul părinţilor, reuşind să îmi gestionez foarte bine timpul liber. A trebuit însă să renunţ la anumite plăceri (jocurile pe calculator sau telefon, ieşitul pe afară cu băieţii).

12. De ce ar trebui să se apuce alţi copii de baschet?

Recomand baschetul deoarece este un sport care poate forma multe prietenii şi legături puternice între coechipieri.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea Superbet