Business sportiv

#superstories. Business sportiv. Pariul ZF pe viitorii campioni. Eva Maria Popescu, 15 ani, patinaj artistic: Patinajul este 99% transpiraţie şi 1% talent sau inspiraţie. Nu poţi performa în acest sport fără muncă

17.11.2023, 00:05

Patinajul l-a descoperit la vârsta de 5 ani, însă de sportul de performanţă s-a apucat trei ani mai târziu. Anul trecut, Eva Maria Popescu a obţinut titlul de campioană naţională.

 

1. Ce îţi place cel mai mult la patinajul artistic? Ce te-a atras cel mai mult la acest sport?

Patinajul artistic mă face să mă simt liberă să mă pot exprima aşa cum simt, dar, totodată, îmi oferă şi o doză generoasă de adrenalină. Elementele care mă atrag în mod deosebit la acest sport sunt cele cu un grad de dificultate ridicat, adică săriturile şi piruetele.

2. De ce ai ales patinajul şi nu un alt sport?

Aşa cum am spus, patinajul îmi dă senzaţia de liberatate absolută. Pe lângă asta, îmi place graţia alunecărilor pe gheaţă şi mă motivează dorinţa constantă de a evolua.

3. Ce înseamnă, din punctul tău de vedere, patinajul de performanţă?

 Din punctul meu de vedere, patinajul artistic de performanţă, la fel ca orice alt sport de performanţă, înseamnă multă muncă, determinare, sacrificii şi dorinţa de a-ţi depăşi limitele.

4. Cât reprezintă muncă şi cât reprezintă talent în acest sport?

 Cred că nu greşesc când spun că patinajul este 99% transpiraţie şi 1% talent sau inspiraţie. Nu poţi performa în acest sport fără muncă, fără antrenamente susţinute (gheaţă şi pregătire fizică) şi fără un mindset sănătos de creştere. Pentru mine, patinajul e pasiune şi adicţie, totodată.

5. Cum te-ai apucat de patinaj artistic?

Am descoperit patinajul când aveam 5 ani. În fiecare iarnă, mergeam cu tatăl meu la patinoarele în aer liber din Bucureşti şi mă uitam cu admiraţie la sportivii de performanţă care se antrenau acolo, încercând totodată să fur secretele mişcărilor pe gheaţă. Am reuşit într-o oarecare măsură, dar voiam mai mult. Aşa că, împreună cu părinţii mei, am decis că, dacă vreau să învăţ mai mult şi mai repede, trebuie să fac asta într-un mod organizat şi m-am înscris la cursurile Şcolii de Patinaj EduSport. 

6. La ce vârstă te-ai apucat de patinaj?

Am început cursurile Şcolii de Patinaj EduSport la vârsta de 8 ani.

7. Cum ai ajuns în punctul în care să faci sport de performanţă?

 Îmi plăcea tare mult patinajul, mergem la patinoar în fiecare weekend, câteodată şi în timpul săptămânii, progresasem destul de repede şi de mult. Antrenoarea mea, Andreea Pascu, a decis înfiinţarea unei noi grupe de patinatori de performanţă şi am decis să mă înscriu. În prima fază, m-a speriat perspectiva de a avea minimum 5 antrenamente pe săptămână, dar în timp am ajuns să mă antrenez şi de 10 ori pe săptămână.

8. La ce club eşti înscrisă?

Sunt inscrisă la clubul ACS EduSport Bucureşti.

9. Cum arată o zi din viaţa ta?

 În fiecare dimineaţă, inclusiv în weekend, mă trezesc la 5.20. Trebuie să fiu la patinoarul din Otopeni la cel târziu 7, uneori chiar la 6.30, pentru a face încălzirea. Urmează două ore de antrenament pe gheaţă, stretching şi pregătire fizică. Până încep cursurile la liceu îmi rămân 2-3 ore în care învăţ, îmi fac temele, mănânc şi, dacă am noroc, mă odihnesc. Profit de weekenduri să dorm mai mult, să-mi fac temele pentru săptămâna următoare şi uneori mă întâlnesc cu prietenii.

10. Cum reuşeşti să faci faţă cu şcoala şi cu sportul?

 Nu e deloc uşor să îmbin şcoala cu sportul, mai ales că-mi doresc să performez în ambele domenii. Având în vedere că timpul liber este atât de scurt, m-am obişnuit să fiu organizată, să îmi prioritizez lucrurile în funcţie de importanta acestora şi mă străduiesc să îmi gestionez timpul cât pot eu de bine. Pentru mine, cele mai dificile momente sunt acelea în care perioada evaluărilor şcolare se suprapune cu sezonul competiţional, însă, până acum m-am descurcat foarte bine.

11. Cine te-a sprijinit să mergi pe acest drum?

 Cred că toţi cei din jurul meu m-au susţint într-un fel sau altul, pentru că tuturor le place patinajul artistic. Întreaga familie m-a încurajat şi m-a susţinut necondiţionat în tot acest timp. Antrenoarea mea a fost lângă mine şi când lucrurile mergeau strună, dar şi în perioadele în care părea că nu-mi iese nimic. Colegii şi prietenii mi-au fost aproape mereu. Profesorii au înţeles pasiunea mea pentru acest sport şi m-au sprijinit.

12. Care este costul practicării patinajului într-un an?

 Părinţii mei se ocupă de chestiunile financiare legate de practicarea acestui sport. Nu ştiu să vă spun exact o sumă, însă, vă pot spune că patinajul este un sport foarte costisitor, iar toate costurile sunt suportate de familiile sportivilor. Vorbim aici de echipamente de antrenament, patine profesionale, costume pentru competiţie, antrenamente, cantonamente, taxe de concurs, deplasări şi cazări. Anul acesta am aplicat şi am primit o sponsorizare de la Fundaţia pentru Comunitate, care acoperă o mică parte din cele menţionate mai sus.

13. Ce titluri ai obţinut până acum?

Cele mai recente tituluri obţinute sunt:

Locul 3 - Campionatul Naţional de Patinaj Artistic 2023

Locul 2 - Cupa României 2023

Locul 1 - Campionatul Naţional de Patinaj Artistic 2022

Locul 3 - Circuitul European Criterium 2022

14. Ce titluri îţi doreşti să mai obţii?

Pe termen scurt, îmi doresc foarte mult să am din nou ocazia să fiu pe podiumul din cadrul circuitului European Criterium, să obţin din nou titlul de campioană naţională şi să mă calific la Grand Prix-ul de juniori. Pe termen lung, îmi doresc să reprezint România la Campionatele Europene de Patinaj Artistic.

15. Ce te-a învăţat patinajul? Cum te-a ajutat să te dezvolţi?

 Patinajul m-a învăţat o lecţie importantă, care-mi foloseşte şi în viaţa zi de zi, nu numai pe gheaţă: dacă se întâmplă să cazi, te ridici şi mergi mai departe. Am învăţat să am încredere în mine şi în şansa mea de a câştiga, indiferent cu cine concurez. De asemenea, am conştientizat că fără muncă intensă nu poţi obţine ceea ce îţi doreşti.

16. De ce ar trebui să ţină cont un copil care ar vrea să se apuce de patinaj? Ce ar trebui să ştie înainte?

 Copii care descoperă patinajul, îl vor iubi, cu siguranţă. Însă, vor trebui să ştie că, pe lângă pasiune, vor trebui să muncească constant, să înveţe din greşeli şi să facă tot felul de sacrificii. Le pot spune, totuşi, că bucuria reuşitelor compensează tot greul.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea Superbet