Business sportiv

#superstories. Business sportiv. Pariul ZF pe viitorii campioni. Andrei Tudor, 16 ani, rugbi: Rugbiul este un sport care promovează loialitatea, disciplina şi respectul, oferind în acelaşi timp o experienţă fizică şi mintală intensă

10.05.2024, 00:05 Autor: Miruna Diaconu

♦ Andrei Tudor a început să joace rugbi la vârsta de 7 ani, văzând acest sport la fratele său, care deja îl practica. El joacă în grupa U16 la două cluburi, fiind dublu legitimat la Aurora Băicoi şi Viitorul Pantelimon. Îşi doreşte să obţină cât mai multe titluri cu echipa în care joacă.

 

1. Cum ai descoperit rugbiul? Cum te-ai apucat de acest sport? Ce vârstă aveai?

Am fost introdus în lumea rugbiului de către fratele meu, care îl practica deja, inspirându-mă să încep şi eu această minunată călătorie în acest sport plin de pasiune şi determinare, la vârsta de 7 ani.

 

2. Ce te-a atras cel mai mult la acest sport? Ce are în plus, pentru tine, faţă de alte sporturi?

Ceea ce m-a atras cel mai mult la rugbi a fost combinaţia unică de forţă fizică, strategie şi spirit de echipă. Este un sport care promovează loialitatea, disciplina şi respectul, oferind în acelaşi timp o experienţă fizică şi mintală intensă. Plus, atmosfera şi prietenia din echipă sunt incomparabile.

 

3. Cum ai ajuns să practici sport de performanţă?

Am ajuns să practic sport de performanţă prin pasiune, dedicare şi multă muncă. De la momentul în care m-am îndrăgostit de rugbi, am investit timp şi efort în dezvoltarea abilităţilor mele, am fost disciplinat şi perseverent în antrenamente şi competiţii. Cu determinare şi voinţă, am reuşit să devin un sportiv de performanţă.

 

4. Cât de dificil a fost parcursul tău până în acest punct?

Parcursul meu către sportul de performanţă a fost cu siguranţă plin de provocări, dar şi de momente de satisfacţie şi realizare. Chiar şi fără accidentări grave, adaptarea la pauza impusă de pandemie, în 2020, a fost dificilă, dat fiind impactul asupra antrenamentelor şi competiţiilor. Cu toate acestea, prin perseverenţă şi determinare, am reuşit să mă menţin pe drumul meu către excelenţă în rugbi.

 

5. Ce te motivează să mergi constant la antrenamente?

Motivele mele pentru a merge constant la antrenamente pot fi multiple şi personale. Acestea sunt pasiunea pentru sport şi dorinţa de a-mi îmbunătăţi abilităţile, dorinţa de a-mi susţine echipa şi de a mă dezvolta ca jucător sau chiar satisfacţia de a mă simţi în formă şi sănătos.

De asemenea, dorinţa de a-mi atinge obiectivele personale şi de echipă, precum şi dorinţa de a mă bucura emoţional la practicarea sportului.

 

6. La ce club eşti înscris?

În prezent, sunt dublu legitimat la echipele CS Aurora Baicoi şi ACSOV Pantelimon.

 

7. Cum te-a ajutat rugbiul să te dezvolţi? Ce te-a învăţat?

Rugbiul m-a ajutat să dezvolt disciplina, rezistenţa fizică şi mentală, spiritul de echipă şi abilităţile de leadership. M-a învăţat să lucrez într-un mediu competitiv şi să gestionez presiunea în situaţii intense. De asemenea, m-a învăţat să am încredere în mine şi să respect adversarii şi colegii de echipă.

 

8. Cum arată o zi din viaţa ta? Cum reuşeşti să faci faţă cu şcoala şi cu sportul?

O zi obişnuită din viaţa mea începe cu trezirea devreme pentru a merge la şcoală. După cursuri, urmează o scurtă pauză în care îmi fac temele sau mă pregătesc pentru antrenamentul de rugbi. Este esenţial pentru mine să-mi gestionez timpul eficient, astfel încât să îmi pot dedica suficient timp atât şcolii, cât şi sportului.

Antrenamentul de rugbi este o parte importantă a zilei mele. Îmi place să mă antrenez şi să joc în echipă, iar acest aspect mă motivează să fac faţă tuturor provocărilor zilnice. Încerc să fiu organizat şi să îmi păstrez priorităţile clare, astfel încât să nu îmi afecteze performanţa şcolară.

După antrenament, mă întorc acasă pentru a mânca şi pentru a finaliza temele rămase. Chiar şi în serile aglomerate, îmi fac timp pentru a mă relaxa şi a mă odihni, pentru că ştiu cât de importantă este odihna pentru performanţă. În general, reuşesc să fac faţă cu şcoala şi cu sportul prin planificare pentru ambele activităţi.

 

9. Care au fost cele mai dificile momente şi cum ai reuşit să treci peste acestea?

Unul dintre cele mai dificile momente a fost în timpul pauzei impuse de pandemie în 2020. A fost frustrant să văd cum antrenamentele şi competiţiile se suspendă şi să navighez prin învăţarea online. Totuşi, am încercat să-mi menţin concentrarea şi disciplina în ceea ce priveşte şcoala, făcând temele şi participând la orele online cu aceeaşi seriozitate ca şi înainte. Pentru a compensa lipsa antrenamentelor de rugbi, am găsit modalităţi alternative de a rămâne în formă fizică, cum ar fi antrenamentele individuale acasă sau alergările în aer liber.

Am reuşit să trec peste aceste momente dificile prin perseverenţă şi adaptabilitate. Am încercat să văd partea pozitivă a situaţiei şi să găsesc soluţii creative pentru a rămâne activ şi conectat la rugbi şi la şcoală. De asemenea, m-am sprijinit pe suportul şi încurajarea familiei mele şi a antrenorilor mei, care m-au ajutat să rămân concentrat şi motivat în timpul acestor momente incerte.

 

10. Ce titluri ai obţinut până acum?

Până în prezent, am obţinut cu echipa mea diferite titluri la turnee din Bucureşti şi din alte oraşe din România, iar cele care m-au marcat a fost turneul din 2020 la U12 în Spania, fiind vicecampion şi turneul final naţional din 2022 la U14, tot vicecampion, ambele fiind realizări remarcabile în rugbi.

 

11. Ce titluri vrei să mai obţii? În ce campionate visezi să joci?

Îmi doresc să obţin Cupa Mondială cu echipa naţională a României la seniori, chiar dacă nu a fost realizat până acum. De asemenea, sunt de acord că ar fi minunat să câştig cât mai multe titluri cu echipa la care joc. Campionatul  în care aş vrea să joc este cel din Franţa numindu-se Top 14, unde ar fi o experienţă incredibilă şi o oportunitate de a-mi dezvolta şi mai mult abilităţile.

 

12. Care sunt sportivii tăi preferaţi? Cum te-au inspirat?

Doi dintre sportivii mei preferaţi din lumea sportului sunt Jonah Lomu şi Jonny Wilkinson. Jonah Lomu, unul dintre cei mai legendari jucători din istoria rugbiului, a fost o forţă dominantă pe teren, la care îmi plăcea puterea şi viteza sa care l-au ajutat să devină printre cei mai buni jucători de rugbi. Jonny Wilkinson, fost jucător al echipei naţionale a Angliei, este cunoscut pentru precizia sa incredibilă în loviturile de pedeapsă şi drop-goal-uri, precum şi pentru dedicare. Admir abilităţile sale tehnice remarcabile şi dorinţa sa de a-şi depăşi mereu limitele. Ambii jucători au demonstrat un nivel incredibil de profesionalism, determinare şi dedicare faţă de sportul lor, iar aceste calităţi m-au inspirat să îmi îmbunătăţesc propriile abilităţi.

 

13. De ce ar trebui să se apuce un copil de rugbi?

Copiii ar trebui să se apuce de rugbi pentru că îi ajută să se dezvolte fizic şi să-şi îmbunătăţească abilităţile sociale prin jocul în echipă. De asemenea, rugbiul promovează valori precum fair-play-ul şi respectul, oferind oportunităţi de a învăţa şi a creşte într-un mediu divers.

 

 

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea Superbet