Business sportiv

#superstories. Business sportiv. Pariul ZF pe viitorii campioni. Andreea Comna, 12 ani, înot: În orice sport, 60% este muncă şi restul talent. Fără talent nu ai face sport şi fără multă muncă nu ai putea să faci performanţă

15.12.2023, 00:06

Andreea Comna a înotat pentru prima dată la vârsta de trei ani, însă abia de la vârsta de opt ani a început să facă sport de performanţă datorită unui antrenor. Andreea Comna a adunat deja câteva titluri de campioană naţională, dar îşi doreşte să ajungă la campionatele europene şi la Olimpiadă.

 

1. Cum te-ai apucat de înot şi la ce vârstă?

Eu m-am apucat de înot la vârsta de 3 ani şi jumătate deoarece părinţii mei au vrut să învăţ să înot.

2. De ce ai ales înotul şi nu un alt sport?

Părinţilor mei le era comod deoarece avem un bazin lângă casă.

3. Ce te-a atras cel mai mult la acest sport?

Ce m-a atras la acest sport a fost bucuria pe care o simt când înot.

4. Cum ai ajuns în punctul în care să faci sport de performanţă?

Eram la un antrenament de avansaţi, iar, în timpul antrenamentului, m-a văzut domnul antrenor Mihai Petrescu, primul meu antrenor de performanţă şi mi-a spus că eu nu am ce căuta acolo, că locul meu este la performanţă şi de atunci, adică de  4 ani şi jumătate, a început drumul meu.

5. Cât reprezintă muncă şi cât reprezintă talent în acest sport?

Eu cred că în orice sport, nu doar în acesta, 60% este muncă şi restul talent. Fără talent nu ai face sport şi fără multă muncă nu ai putea să faci performanţă.

6. Ce înseamnă, din punctul tău de vedere, înotul de performanţă?

Din punctul meu de vedere, înotul de performanţă înseamnă multă muncă, sacrificii, o alimentaţie potrivită şi un antrenor care să ştie cum să te antreneze mai bine.

7. La ce club eşti înscrisă?

Sunt legitimată la Clubul Sportiv Aqua Sport Bucureşti.

8. Cum arată o zi din viaţa ta?

O zi din viaţa mea începe la ora 6.30, de la ora 7 până la ora 9 am antrenament, apoi de la 10.30 am şcoală, ajung acasă în jur de ora 15, mănânc, mă odihnesc puţin, apoi mă apuc de teme. Înainte de concursuri, cu o lună şi jumătate, după şcoală, merg şi la al doilea antrenament.

9. Cum reuşeşti să faci faţă cu şcoala şi cu sportul?

După părerea mea, mă descurc destul de bine şi cu şcoala şi cu înotul, atâta timp cât sunt foarte serioasă în ceea ce fac.

10. Cine te-a sprijinit să mergi pe acest drum?

Persoanele care m-au sprijinit şi o fac necondiţionat sunt părinţii mei şi restul familiei, antrenorul meu Tiberius Manolache, căruia îi mulţumesc pentru tot ceea ce mă învaţă, dar şi colegii mei.

11. Ce titluri ai obţinut până acum?

Anul acesta, am obţinut opt titluri de campioană naţională, un record naţional la proba de 200 m liber, în bazin scurt, 25 de metri, cinci titluri de vicecampioană naţională, iar la ştafetă, împreună cu colegele mele, am obţinut trei titluri naţionale. Am obţinut titlul de campioană naţională la 12 ani în bazin de 50 metri la Târgovişte şi campioană naţională la 12 ani în bazin scurt, 25 metri. cu record la Miercurea-Ciuc.

12. Ce titluri îţi doreşti să mai obţii?

Îmi doresc pentru viitorul apropiat calificarea la campionatele europene, dar mă gândesc şi la olimpiadă. Pentru anul viitor, îmi doresc îmbunătăţirea timpilor.

13. Ce te-a învăţat înotul? Cum te-a ajutat să te dezvolţi?

Înotul m-a învăţat să fiu mai organizată şi mai empatică cu alte persoane. Eu cred ca făcând înot m-am dezvoltat foarte mult psihic, cât şi fizic.

14. Care sunt sportivii tăi preferaţi şi de ce? Cum te-au inspirat?

Sportivii mei preferaţi sunt Camelia Potec, Michael Phelps, Ian Thorpe, Vlad Stancu şi David Popovici. Sunt mai mulţi, dar de la cei reamintiţi mai sus am învăţat că totul se face cu multă muncă şi pasiune.

15. De ce ar trebui să ţină cont un copil care ar vrea să se apuce de înot? Ce ar trebui să ştie înainte?

În primul rând, trebuie să îi placa apă, iar dacă îi place înotul, să îl practice cu drag, din plăcere.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea Superbet