Business sportiv

#superstories. Business sportiv. Pariul ZF pe viitorii campioni. Alexia Dana, baschet, 14 ani: Baschetul m-a învăţat că munca grea bate talentul şi să profit de orice oportunitate deoarece dacă nu rişti, nu câştigi

23.06.2023, 00:05 Autor: Miruna Diaconu

Alexia Dana practică baschet de la 6 ani, iar ea spune că acest lucru i se datorează fratelui ei, care juca baschet şi urmărea competiţii sportive. Sportivul ei preferat este Kobe Bryant, de la care, spune ea, a învăţat ce înseamnă adevărata muncă, iar baschetul e şi despre fizic, nu doar fizic.

 

1. Cum ai ajuns să practici baschet? Ce te-a atras la acest sport?

A început să îmi placă baschetul când l-am urmărit pe fratele meu mai mare jucând, datorită lui m-am apucat de acest sport. Am început să mă uit la NBA împreună cu el şi chiar este un avantaj imens deoarece înveţi numeroase lucruri de la cei mai buni.

2. La ce vârstă ai început să practici baschet?

Am început să practic baschet la vârsta de 6 ani.

3. Cum te-ai decis să faci performanţă?

Nu ştiam că o să vreau performanţă, dar începeam să îmi doresc ca baschetul să îmi ocupe cât mai mult timpul, iar când părinţii mei mi-au văzut dorinţa de a mă antrena şi de a deveni mai bună, m-au îndrumat spre performanţă alături de prima mea antrenoare, doamna Carmen Popescu, care mi-a oferit toată încrederea şi curajul din lume, îi mulţumesc pentru tot şi o apreciez enorm, este o antrenoare şi o persoană deosebită.

4. La ce club eşti înscrisă?

Sunt înscrisă la CSM Alexandria, echipa de senioare şi CSS Alexandria U15.

5. Cum a fost parcursul tău în acest sport? Care au fost cele mai dificile momente şi cum ai reuşit să treci peste acestea?

Cele mai dificile momente au fost când am pierdut meciuri pe care trebuia să le câştigăm, m-au afectat pe moment destul de mult, dar nu poţi câştiga decât dacă înveţi să pierzi. De asemenea, în baschet nu este mereu totul perfect, există şi nedreptăţi. Vor urma mult mai multe momente grele şi uneori chiar pot învăţa mai multe din meciuri pierdute şi greşeli.

6. Cine te-a susţinut cel mai mult?

Părinţii mei mi-au oferit multe posibilităţi, fără ei nu reuşeam să fac faţă şi nu ajungeam aici, m-au suştinut mereu în orice fac, iar fratele meu m-a ajutat extrem de mult pe partea morală, dar şi pe cea fizică. Mi-a adus multe cunoştinţe pe care le am acum. Toţi antrenorii m-au suştinu, dar doamna Popescu este prima deoarece mi-a oferit multă libertate, este excelentă. Pe domnul Piperea îl apreciez mult şi mă susţine, deja mi-a oferit foarte multă încredere şi am învăţat câte ceva într-un timp destul de scurt, pentru mine este un antrenor minunat.

7. Cum reuşeşti să faci faţă şi cu sportul şi cu şcoala?

Nu îmi este uşor, dar nu aş renunţa niciodată la baschet.

8. Ce titluri/medalii ai obţinut până acum?

Am obţinut multe medalii şi cupe în anii trecuţi la categoriile mai mici, iar cele mai recente fiind: Cea mai bună pasatoare U13, Locul IV la U14 cu CSM Târgu Jiu, Locul III 3x3 FRB la o categorie cu doi ani mai mare, locul III la Cupa Federaţiei cu CSM Alexandria şi sunt sigură ca vor urma  mai multe.

9. Ce titluri îţi doreşti să mai obţii?

Vreau să obţinem titlul naţional la U15.

10. Ce te-a învăţat baschetul până acum?

Baschetul m-a învăţat ce înseamnă disciplina, perseverenţa, eşecul, echilibru emoţional, cum să fiu responsabilă, să am grijă de mine şi de alimentaţia mea. Pe parcurs mi-am dat seama că munca grea bate talentul şi să profit de orice oportunitate deoarece dacă nu rişti, nu câştigi.

11. Care sunt sportivii tăi preferaţi şi de ce?

Kobe Bryant este primul meu jucator preferat, de la el ştiu ce înseamnă adevărata muncă, faptul că baschetul este mai mult psihic decât fizic şi că trebuie să devin cea mai bună versiune a mea. Mă inspir de la Steph Curry şi în fiecare zi învăţ ceva nou de la el. Alţi sportivi preferaţi sunt Kyrie Irving, Allen Iverson, Lionel Messi, Troy Franklin şi Porter Troupe.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea Superbet