Business sportiv

#superstories. Business sportiv. Pariul ZF pe viitorii campioni. Mihnea Gae, 13 ani, baschet: Sportul m-a învăţat să fiu disciplinat, să-mi controlez emoţiile şi să muncesc în echipă

22.09.2023, 00:05

Mihnea Gae a început să joace baschet la 7 ani, iar un an mai târziu părinţii săi l-au înscris la un club de baschet din Bucureşti. Mihnea Gae îşi doreşte să ajungă în NBA şi pentru a se apropia de acest obiectiv a ales să se mute în Iaşi, urmându-şi antrenorul, la un club sportiv care îi oferă posibilitatea de a se antrena zilnic.

 

1. Cum ai ajuns să practici baschetul? La ce vârstă te-ai apucat?

Pe la 7 ani am început să joc baschet cu mama în Complexul Studenţesc, pe lacul Tei. Încercasem să joc tenis de câmp până atunci pentru că mergeam la antrenamentele surorii mele, dar nu îmi plăcea să am antrenor.  La vârsta de 8 ani m-au înscris părinţii la un club de baschet din Bucureşti, unde l-am întâlnit pe antrenorul meu Miroslav Zlatkovic, care m-a făcut să-mi placă din ce în ce mai mult acest sport.

 

2. De ce ai ales baschetul şi nu un alt sport? Ce te-a atras cel mai mult la baschet?

Am practicat, tot de la 8 ani, şi fotbal, însă când a trebuit să aleg între cele două sporturi, am ales baschetul pentru că am simţit că mi se potriveşte mai mult. Îmi place foarte mult să arunc la coş, este un sport care oferă mult spectacol.

 

3. Care a fost momentul în care te-ai decis să faci performanţă? De ce ai ales acest drum?

În primul meu cantonament, care s-a ţinut în Serbia, am luat titlul de MVP, iar de atunci am început să-mi doresc să ajung în NBA.

 

4. Cine te-a motivat să mergi mai departe?

Am început să-i urmăresc pe cei mai buni jucători de baschet, ceea ce m-a motivat să-mi doresc parcursul lor sportiv.

 

5. Cum a fost evoluţia ta în acest sport?

Pentru a deveni din ce în ce mai bun tehnic, tactic şi mental, am hotărât să mă mut la Iaşi, să-mi urmez antrenorul, iar până la vârsta de 16 ani să ajung să joc pentru o academie din Europa care îmi poate oferi o rampă de lansare în Euroleague şi de acolo în NBA.

 

7. Care au fost cele mai dificile momente şi cum ai reuşit să trece peste acestea?

La sfârşitul anului trecut, m-am accidentat în urma suprasolicitării şi am ratat mai multe competiţii. A fost foarte greu pentru că nu puteam sta nici măcar o zi fără să joc baschet. Părinţii m-au susţinut, am făcut recuperare, iar acum sunt mai puternic atât fizic, cât şi mental.

 

8. Ce titluri/medalii ai obţinut?

În 2021, am fost vicecampion la categoria U12, în 2022, am fost pe locul al treilea la categoria U13, iar anul acesta am devenit vicecampion la categoria U14.

 

9. Care sunt obiectivele tale ca sportiv? Ce titluri vrei să obţii şi la ce competiţii doreşti să mai participi?

În următorul Campionat Naţional U15, îmi doresc să câştig titlul alături de noua mea echipă.

 

10. Cum reuşeşti să te ocupi şi de şcoală şi de sport? Cum arată o zi din viaţa ta?

Consider că sportul este complementar şcolii şi am reuşit să le fac pe amândouă la un nivel foarte bun. Am ales să joc la Iaşi pentru că aveam prea mult timp liber în Bucureşti. Aveam doar trei antrenamente pe săptămână. La Stomart Basket avem antrenamente în fiecare zi şi este ceea ce îmi doresc. Dimineaţa am şcoală de la 8 până la ora 14, iar antrenament de la 15:30 până la 17. După antrenament ajung acasă, mănânc şi îmi pregătesc lecţiile pentru ziua următoare.

 

11. Ce te-a învăţat acest sport?

Sportul m-a învăţat să fiu disciplinat, să-mi controlez emoţiile şi să muncesc în echipă.

 

12. De ce ar trebui să se apuce un copil de acest sport, după părerea ta?

Baschetul este un sport accesibil pentru toată lumea. Nu este foarte costisitor şi te ajută să-ţi faci mai mulţi prieteni.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea Superbet