Business sportiv

#superstories. Business sportiv. Pariul ZF pe viitorii campioni. Darius Paul Miron, 14 ani, baschet: Poţi avea tot talentul din lume, dar dacă nu munceşti, este degeaba. De fiecare dată, munca va bate talentul

24.11.2023, 00:05 Autor: Miruna Diaconu

♦ Darius Paul Miron practică baschetul de la vârsta de şase ani, însă a ales să facă performanţă după ce un antrenor i-a remarcat potenţialul şi l-a ajutat să se integreze într-o echipă de  performanţă. Darius Paul Miron a obţinut titlurile de best 5 la Campionatul Naţional U13 şi la Campionatul Naţional U14 şi visează ca împreună cu echipa să ajungă campioni naţionali.

 

Cum te-ai apucat de baschet şi la ce vârstă?

M-am apucat de baschet datorită părinţilor, la vârsta de 6 ani.

 

De ce ai ales baschetul şi nu un alt sport? Ce te-a atras cel mai mult la acest sport?

Am ales baschetul deoarece, de când am văzut mingea şi coşul, am ştiut că acest sport este pentru mine. Ce-i drept, baschetul nu a fost primul sport pe care l-am practicat, dar, în final, baschetul a rămas. Cel mai mult m-a atras faptul că acest sport trebuie jucat în echipă. Îmi place să îmi folosesc corpul şi mintea în acelaşi timp. Baschetul este un sport care solicită atât abilităţi fizice, cum ar fi viteză, forţă, agilitate, echilibru, cât şi abilităţi mentale, cum ar fi atenţie, memorie, logică, strategie.

 

Cum ai ajuns în punctul în care să faci sport de performanţă?

Am ajuns la nivel de performanţă prin multă muncă şi dorinţa de a deveni din ce în ce mai bun. La vârsta de 8 ani, am avut norocul să fiu remarcat de un antrenor care a văzut potenţialul meu. El m-a ajutat să mă integrez într-o echipă de performanţă şi să mă dezvolt ca jucător.

 

Cât reprezintă muncă şi cât reprezintă talent în acest sport?

99% muncă şi 1% talent. Poţi avea tot talentul din lume, dar dacă nu munceşti, este degeaba. De fiecare dată, munca va bate talentul.

 

Ce înseamnă, din punctul tău de vedere, baschetul de performanţă?

Din punctul meu de vedere, baschetul de performanţă înseamnă sacrificii, muncă, pe care trebuie să o depui zilnic, pasiune, depăşirea limitelor, încrederea în colegi, familie şi antrenori.

 

La ce club eşti înscris?

Sunt legitimat la clubul A.C.S U-BT Cluj-Napoca.

 

Cum arată o zi din viaţa ta?

În primul rând, am un program strict pe care îl urmez zilnic. În anumite zile, mă trezesc mai devreme ca să fac stretching, după care merg la şcoală. Apoi, sunt zile când merg direct la antrenament. Uneori, am chiar două antrenamente pe zi. După ce ajung acasă, îmi fac temele si înainte sa mă pun la somn, mă uit şi încerc să studiez jucătorii de baschet din NBA şi EUROLIGA. Bineînţeles, am şi zile mai grele, când mă simt obosit. În acele momente, îmi amintesc de motivele pentru care fac ceea ce fac şi de cât de mult îmi place baschetul. Îmi păstrez optimismul şi încrederea în mine şi îmi continui drumul spre performanţă.

 

Cum reuşeşti să faci faţă cu şcoala şi cu sportul?

Nu spun că este uşor să fac faţă cu şcoala şi cu sportul, dar spun că merită. Am învăţat să îmi organizez timpul şi să îmi stabilesc priorităţile. Încerc să respect programul cât mai bine. Şcoala şi sportul se pot completa frumos. Şcoala îmi antrenează creierul şi îmi oferă cunoştinţe pe care le pot folosi în sport, iar sportul îmi oferă abilităţi şi atitudini care îmi sunt utile şi la şcoală, cum ar fi disciplina, concentrarea şi încrederea.

 

Cine te-a sprijinit să mergi pe acest drum?

Părinţii mi-au oferit sprijin şi încredere, iar antrenorii mi-au dat sfaturi şi orientare în multe situaţii.

 

Ce titluri ai obţinut până acum?

2022- Campionatul Naţional U13-Best 5

2023-Campionatul Naţional U14-Best 5

2023-EYBL U14-ALL STAR x2

2023-EYBL U14-TEAM MVP

 

Ce titluri îţi doreşti să mai obţii?

Titlul de campion naţional ar fi un vis împlinit. Pe plan individual, titlul de MVP ar fi o realizare extraordinară.

 

Ce te-a învăţat baschetul? Cum te-a ajutat să te dezvolţi?

Baschetul m-a învăţat să fiu disciplinat şi responsabil. Pentru a face performanţă în acest sport, trebuie să mă antrenez regulat şi să respect un program şi o dietă sănătoasă. Trebuie să îmi asum sarcinile şi rolurile pe care le am în echipă şi să le îndeplinesc cât mai bine. Baschetul m-a învăţat să fiu curajos şi perseverent. Pentru a face faţă provocărilor şi dificultăţilor din acest sport, trebuie să îmi asum riscuri şi să îmi depăşesc fricile. Trebuie să nu renunţ la visurile şi pasiunile mele, chiar dacă întâmpin obstacole sau eşecuri.

 

Care sunt sportivii tăi preferaţi şi de ce? Cum te-au inspirat?

Mă inspir de la mai mulţi sportivi, dar cei pe care îi admir cel mai mult sunt Kobe Bryant şi Anthony Edwards. De la Kobe, am învăţat ce înseamnă încrederea, munca şi iubirea pentru joc.  În schimb, de la Anthony, am învăţat foarte multe scheme şi mişcări pe care le folosesc în atac.

 

De ce ar trebui să ţină cont un copil care ar vrea să se apuce de baschet? Ce ar trebui să ştie înainte?

Baschetul este un sport care se joacă în echipă, nu individual. Un copil care vrea să joace baschet trebuie să fie dispus să colaboreze şi să comunice cu ceilalţi jucători. Trebuie să respecte regulile şi rolurile din echipă şi să îşi asume responsabilităţi. Şi, mai ales, trebuie să înveţe din greşeli şi să nu se descurajeze în faţa eşecurilor.

 

 

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea Superbet