Business sportiv

#superstories. Business sportiv. Pariul ZF pe viitorii campioni. Andrei Dună, automobilism, 16 ani

21.04.2023, 00:05 Autor: Miruna Diaconu

♦ Andrei Dună este unul dintre cei doi români care au participat la Formula 4, în Franţa, alături de Luca Savu. În ultimii ani, Andrei Dună a practicat rallycross şi slalom paralel, iar anul trecut a terminat pe locul 8 la general şi pe a patra poziţie la Clasa 2 la Campionatul Naţional de Super Rally.

 

1. De ce ai ales să practici automobilismul? Ce te-a atras la acest sport?

Am ales acest sport deoarece încă de la o vârstă fragedă am fost atras de maşini. Mă atrage faptul că în automobilism trebuie să fii competitiv şi precis.

 2. Cum ai ajuns să practici acest sport? La ce vârstă te-ai apucat?

Am ajuns să practic acest sport datorită tatălui meu care m-a introdus în competiţiile pe macadam din oraşul meu. Aveam 12 ani.

 3. Ce te-a determinat să faci performanţă?

Am decis să fac performanţă deoarece îmi place stilul de viaţă pe care îl necesită acest sport şi vreau să ajung cât mai sus. De asemenea, rezultatele bune pe care le-am obţinut încă de la primele concursuri au fost un motiv bun pentru a mă îndrepta către performanţă.

 4. Cine te-a motivat să mergi mai departe?

Ce m-a motivat şi mă motivează este pasiunea si visul de a deveni pilot de Formula 1.

 5. La ce club practici automobilismul?

Mi-am început parcursul automobilistic în cadrul clubului RB Racing, m-am transferat la ACS Vali Porcişteanu Racing, după care, în 2022, am activat la ACS AMC Racing, sub îndrumarea domnului Mihai Leu. Din 2023, fac parte din clubul ACS Andrei Dună Academy.

 6. Care este costul anual pentru practicarea acestui sport şi cine te sprijină financiar?

Automobilismul este unul dintre sporturile cele mai scumpe. Pentru o persoană cu un venit financiar mediu este foarte dificil de susţinut.

În cazul meu, fără ajutorul sponsorilor şi al părinţilor, nu aş fi putut continua. Pe măsură ce nivelul de performanţă creşte, cresc şi costurile. Din acest motiv, am nevoie de cât mai multe persoane care să creadă în visul meu şi să mă susţină financiar. Mulţumesc pe această cale celor îmi sunt alături: TRANSPECO SA, GASPECO L&D, Laguna Technology, Federaţia Română de Automobilism Sportiv, domnului Andrea Fogliazza - CEO Smart Driving.

7.Cât de dificil a fost parcursul tău în acest sport?

Din punctul meu de vedere, nu am avut un parcurs dificil deoarece totul a mers foarte repede, iar prin prisma faptului că îmi place ceea ce fac, nu am greutăţi. Singura parte dificilă este cea financiară.

8.Cum reuşeşti să te ocupi şi de şcoală şi de sport?

Şcoala este foarte importantă, aşadar încerc sa îmi dedic atenţia ambelor activităţi.

9.Cum a fost experienţa în Formula 4 şi de ce ai ales să participi la o astfel de competiţie?

Experienţa în Formula 4  abia a început. Este un Campionat Francez cu 7 etape, în cadrul Academiei Franceze de Formula 4 (FFSA), program susţinut parţial de guvernul francez, în care participă piloţi din întreaga lume. Formula 4 este ca o şcoală pentru mine, iar fiecare moment petrecut în maşină este nepreţuit. Am ales F4 deoarece este primul pas spre visul meu de a ajunge în Formula 1.

10.  Care sunt obiectivele tale ca sportiv? Ce titluri vrei să obţii şi la ce competiţii doreşti să mai participi?

Obiectivul meu principal ca sportiv este sa învăţ cât mai mult şi să fiu cel mai bun. Vreau să urmez cariera monoposturilor întrucât aici mă simt cel mai bine. Anul acesta, pe lângă participarea în Campionatul Francez de Formula 4, voi concura şi pe plan intern în cadrul Radical Romanian Cup. Campionatul are 5 etape şi se desfăsoară pe circuitele de la Motorpark Adâncata şi Transilvania Motor Ring din Târgu Mureş. Voi pilota un prototip Radical SR1.

11.  Câtă muncă trebuie să depună un sportiv pentru a ajunge la performanţă? E suficient doar talentul?

Pentru a face performanţă în orice sport trebuie să te dedici şi să munceşti făcând antrenamente fizice  şi psihice pentru a rezista în cadrul competiţiilor. Talentul este un dar, însă nu poţi ajunge sus fără muncă şi seriozitate.

12.  Ce ai învăţat din acest sport?

Acest sport m-a învăţat că trebuie să fiu calm, pozitiv şi, cel mai important, să am încredere în mine şi în visurile mele.

 

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea Superbet