Business sportiv

Business sportiv. ZF Live. Iulian Haba, fondator al Sport Advisor: Sportivii au capacităţi antreprenoriale, însă au o frică de fiecare dată când se

24.11.2023, 00:05 Autor: Miruna Diaconu

♦ Sport Advisor este o agenţie de consultanţă pentru sportivi şi businessuri în sport care oferă servicii de marketing, comunicare, contabilitate, juridice şi altele.

Una dintre cele mai mari probleme ale industriei spor­tului din România este faptul că nu există o abordare de business a cluburilor sportive şi a tuturor actorilor din această piaţă. Iulian Haba, fondator al Sport Ad­visor, o agenţie de consul­tanţă pentru sportivi şi businessuri în sport, spune că sportivii au capacităţi antrepre­noriale, însă temerile apar atunci când e vorba de partea administrativă.

„Este foarte important pentru sportivii care încă sunt în activitate să prindă curaj şi să încerce să deschidă businessuri în sport. Lucrând foarte mult cu sportivii, mi-am dat seama de capacităţile lor extraordinare de antreprenoriat şi, totodată, de frica pe care o prezintă ori de câte ori se lovesc de termeni de tipul contabilitate, finanţe, contract, factură, juridic. Sunt scoşi din zona lor de confort şi devin paralizaţi”, spune Iulian Haba în cadrul emisiunii de business ZF Live.

Teama sportivilor pentru zona administrativă l-a determinat pe Iulian Haba să îşi deschidă propriul business pentru a veni în sprijinul sportivilor în conducerea unui club.  „Vreau să fiu un sprijin pentru toţi cei care doresc să facă businessuri în sport şi vreau să-i ajut să înţeleagă sportul ca pe un business, pentru că, de fapt, sportul este un business. Sportul, la nivel european, cred că face aproape 3% din PIB”, mai spune Iulian Haba.

Pe lângă administrarea unui club sportiv din perspetivă de business, o altă problemă a cluburilor sportive locale este lipsa promovării.

„Este probabil una dintre cele mai mari nevoi ale lor, pentru că majoritatea cluburilor au nevoie de expunere pentru pentru a putea funcţiona. Pentru mediul privat nu există finanţări.

Cluburile private au nevoie de resurse cât mai multe pentru a funcţiona, pentru a trăi, pentru a putea concura cu acele cluburi de stat care primesc bugetele de la stat, primesc infrastructură de la stat, primesc subvenţii, primesc o mulţime de salarii şi absolut tot ce au nevoie, iar cluburile private nu primesc nimic. Sunt susţinute de părinţi, în general, şi de sponsori”, mai spune Iulian Haba.

Sport Advisor este o agenţie de consultanţă pentru o agenţie de consultanţă pentru sportivi şi businessuri în sport care oferă servicii de marketing, comunicare, contabilitate, juridice şi altele.

 

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea Superbet