Business sportiv

Business sportiv. Valentin Popescu, specialist în marketing sportiv: Unele companii au început să înţeleagă importanţa şi beneficiile marketingului sportiv, dar sunt foarte puţine. Subfinanţarea sportului afectează în primul rând segmentul de sport juvenil

06.10.2023, 00:07 Autor: Miruna Diaconu

♦ Disciplina sportivă, imaginea şi notorietatea sportivului sau a clubului, numărul de suporteri, rezultatele, potenţialul, managementul clubului sau parteneriatele cu alte companii din prezent şi din trecut sunt câteva dintre reperele la care ar trebui să se uite companiile care vor să se promoveze prin sport ♦ Companiile ar trebui să aibă în vedere o strategie de promovare pe termen lung, copiii de astăzi vor fi consumatorii de mâine.

Marketingul sportiv este un concept relativ nou în piaţă, iar beneficiile promovării prin intermediul sportului abia au început să fie descoperite de câteva companii locale, însă numărul acestora este încă unul mic, spune Valentin Popescu, specialist în marketing sportiv.

Marketingul sportiv este o formă de promovare a companiilor prin intermediul sportului, susţinând astfel sportivii sau cluburile de sport în schimbul expunerii către publicul pasionat de sport.

„În România, marketingul sportiv are o expunere mai mică dacă îl comparăm cu celelalte domenii de aplicabilitate, întrucât oamenii de business încă nu cunosc  impactul său imens în cadrul unui business, dar şi din cauza faptului că în prezent există un număr redus de specialişti şi experţi în marketing sportiv“, spune Valentin Popescu.

Valentin Popescu, specialist în marketing sportiv: Este foarte important să se aibă în vedere că preşcolarii, şcolarii, tinerii de astăzi vor fi cumpărătorii produselor şi serviciilor companiilor cu care au interacţionat frumos în anii copilăriei şi adolescenţei.

Modalitatea de a investi în marketing sportiv, adaugă el, presupune câteva direcţii astfel încât să fie realizată într-un mod eficient. Prima direcţie constă în realizarea unui plan strategic de business prin sport, astfel compania îşi va selecta sporturile care au suporteri din profilul de consumator.

„Dacă pentru un business profilul consumatorului este 70% bărbaţi, cu vârstă între 25 şi 50 de ani, atunci o asociere bună ar fi cu fotbal, handbal, baschet sau rugbi. Este important să fie o diversitate în selecţia sporturilor, dar să existe conexiunea strânsă cu profilului celui care consumă sau cumpără produsele şi/sau serviciile companiei respective“, explică el.

Cea de-a doua direcţie constă în realizarea susţinerii sporturilor alese ca piloni strategici prin diverse acţiuni de marketing şi comunicare, care ar trebui implementate într-un mod consecvent. Cea de-a treia direcţie face referire la faptul ca gestionarea componentei de marketing prin sport să fie realizată de o persoană pasionată de sport, dar care să aibă şi un background economic.

Puţine companii investesc în sportul românesc şi deseori sportivii acuză o lipsă a banilor, ceea ce poate afecta performanţele sportive. Statul investeşte prea puţin în sport, astfel că cel mai mare ajutor este aşteptat din partea mediului privat.

„Sportul are o mare notorietate în societatea românească, aşadar o asociere cu sportul va creşte notorietatea unei companii şi implicit va conduce la creşterea cotei de piaţă, ştiind că există o corelaţie specifică fiecărei industrii între share of voice şi share of market. Creşterea cotei de piaţă va determina creşterea cifrei de afaceri şi dezvoltarea businessului. Este important ca orice companie din România să înţeleagă beneficiile aferente asocierii cu sportul, valoarea adăugată pe care o poate genera marketingul sportiv, atât pentru business, cât şi pentru dezvoltarea societăţii, per ansamblu, ca mediu oportun pentru viitor“, este de părere Valentin Popescu.

Marketingul sportiv nu ar trebui să fie luat în calcul nu doar de companii, ci şi de cluburile sportive, care ar trebui să facă paşi concreţi în atragerea unor sponsori. Nu există o reţetă clară privind strategia prin care cluburile ar putea să atragă sponsori, ea diferă de la sport la sport şi de la oraş la oraş.

„Acţiunile de PR, expunerea şi mediatizarea rezultatelor, a valorilor după care se ghidează, acestea sunt lucruri pe care un sportiv le-ar putea face pentru a-şi pune în valoare imaginea. Din pacate, sunt foarte multe cluburi care au trăit din finanaţarea autoritătilor locale şi nu s-au preocupat să atragă parteneriate din mediul privat. Evident, sunt şi destule excepţii, dar în destul de multe cazuri cluburile au rămas ancorate în trecutul în care finanaţarea se făcea pe linie politică. Reversul acestei mentalităţi este că atunci când finanţarea publică nu a mai venit, mulţi nu au ştiut cum să reacţioneze“, explică Valentin Popescu.

Pentru un parteneriat în care ambele părţi au de câştigat, compania care vrea să investească în sport trebuie să fie foarte atentă la disciplina sportivă care se potriveşte cel mai bine cu ADN-ul companiei, imaginea şi notorietatea sportivului sau a clubului, numărul de suporteri, rezultatele, potenţialul, managementul clubului sau parteneriatele cu alte companii din prezent şi din trecut. Acestea sunt câteva dintre reperele la care o companie ar trebui să se uite.

Susţinerea sportului de către companii nu înseamnă doar rezultate financiare mai bune pentru mediul privat, ci şi educaţie prin sport, care influenţează toată societatea. Lipsa finanţărilor din sportul românesc se resimte cel mai puternic în zona juniorilor, care nu reuşesc să atingă un grad de notorietate ca în cazul marilor sportivi, care deja au rezultate. Astfel, greul financiar este dus de cele mai multe ori de părinţi, care nu întotdeauna reuşesc să îşi susţină copiii pe drumul performanţei.

„Sportul se adresează de la vârste fragede, asocierea business-ului cu sportul va avea un impact major în dezvoltarea acestuia pe termen mediu şi lung. Este foarte important să se aibă în vedere că preşcolarii, şcolarii, tinerii de astăzi vor fi cumpărătorii produselor şi serviciilor companiilor cu care au interacţionat frumos în anii copilăriei şi adolescenţei“, mai spune Valentin Popescu.

 

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea Superbet