Business sportiv

Business sportiv. Sportivii legitimaţi vor putea primi 150 lei pe lună începând de anul viitor pentru susţinerea cheltuielilor

21.10.2022, 00:05 Autor: Miruna Diaconu

Sportivii legitimaţi în cadrul cluburilor sportive de stat vor putea primi un stimulent în valoare de 150 de lei, un tichet sportiv acordat în fiecare lună, începând de anul viitor, conform unui proiect de lege aflat la Camera Deputaţilor.

Într-o lege aprobată anul trecut, valorea tichetului sportiv era în valoare de doar 50 lei, însă noul proiect de lege oferă sportivilor de trei ori mai mult.  Unul dintre motivele adoptării unui astfel de tichet sportiv este faptul că mulţi dintre copiii care fac sport de performanţă nu reuşesc să mai facă pasul către seniorat, principala cauză fiind lipsa finanţării. Sportul de performanţă necesită sacrificii, în special în zona financiară, iar din această cauză mulţi copii renunţă la a mai practica sport de performanţă.

„Realitatea crudă a sportului românesc este că mai avem doar 80.000 de copii participanţi în sportul de performanţă, dintre aceştia doar 15% fac pasul către seniorat, ceea ce înseamnă că este obligatoriu de asigurat un cadru de sprijin pentru asigurarea unei continuităţi a activităţii acestora“, se arată în expunerea de motive a proiectului de lege.

Tichetele sportive pot fi utilizate doar în România pentru achiziţionarea de articole şi echipamente specifice sportului practicat, transportul între localităţi, dar şi pentru suplimentele nutrivite şi recuperarea medicală. În proiectul de lege este menţionat faptul că tichetele sportive nu înlocuiesc alte forme de venit oferite de structurile sportive.

Ziarul Financiar aduce în fiecare săptămână în atenţia cititorilor câte un tânăr sportiv la început de drum în sportul de performanţă sau care deja au obţinut titluri şi medalii în sporturile pe care le practică.

Mulţi dintre tinerii sportivi intervievaţi menţionează că singurul sprijin financiar de care beneficiază este cel venit din partea părinţilor, pentru care  sumele lunare destinate sportului reprezintă sacrificii foarte mari. Cu toate că un astfel de tichet sportiv în valoare de 150 de lei reprezintă o sumă infimă pentru continuarea activităţii sportive este un prim pas în conştientizarea nevoilor tinerilor sportivi.

Tichetele sunt valabile doar dacă au înscrisă o serie şi vor cuprinde emitentul şi datele sale de identificare, valoarea nominală a tichetului,  spaţiu pentru înscrierea numelui, a prenumelui şi a codului numeric personal ale sportivului care este în drept să utilizeze tichetul de sportiv, interdicţia de a utiliza tichetul de sportiv în alte scopuri decât în scopul activităţii sportive,  seria şi numărul legitimaţiei de sportiv cu menţionarea numelui structurii sportive la care acesta este legitimat şi categoria de vârstă.

Tichetele de sportiv vor avea o perioadă de valabilitate de un an de la data emiterii şi vor fi distribuite sportivilor începând din data de 1 ianuarie 2023.

Regulile pentru emiterea şi acordarea tichetelor de sportiv vor fi stabilite, în cel mult 30 de zile de la data intrării în vigoare a proiectului de faţă. Pentru a intra legea în vigoare, proiectul va trebui să treacă de Camera Deputaţilor, iar apoi promulgt de preşedintele ţării şi publicat în Monitorul Oficial.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea Superbet