Business sportiv

Business sportiv. Piaţa turistică locală nu şi-a îndreptat deloc atenţia către sport, fiind foarte puţine unităţi de cazare cu un teren. Echipele sportive preferă Turcia, Austria şi Slovenia pentru cantonamente

12.05.2023, 00:07 Autor: Miruna Diaconu

♦ Paul Franciuc, antrenor de tenis: „Găsim unităţi de cazare care se află la câţiva kilometri distanţă, pun copiii să alerge acea distanţă“ ♦ Investiţiile în terenuri de sport, astfel încât să convingă echipele locale de sport să nu mai plece în afară, ar putea prelungi sezonul turistic, mai ales în zonele unde operatorii se confruntă cu această problemă.

Infrastructura sportivă locală este slab dezvoltată, iar, mai mult de atât, turismul local nu şi-a îndreptat deloc atenţia către sport, astfel că abia dacă există unităţi de cazare care să aibă un teren sportiv unde îşi pot face cantonamentele echipele locale, care preferă Turcia, Austria sau Slovenia.

„Nu e deloc uşor să găsim o unitate de cazare care să aibă şi un teren de sport. Ideea este că ori am găsit cazare, dar nu am găsit un teren de sport în apropiere, ori am găsit un teren de sport, dar fără o unitate de cazare aproape. Găsim unităţi de cazare care se află la câţiva kilometri distanţă, pun copiii să alerge acea distanţă, dar acest lucru nu se poate face cu seniorii, acolo sunt alte standarde“, spune Paul Franciuc, antrenor de tenis care organizează ocazional cantonamente în ţară cu copiii pe care îi antrenează.

Cheile GrădiÅŸtei este, poate, cel mai cunoscut loc turistic în care există cea mai dezvoltată infrastructură dedicată sportivilor. Formate din două resorturi, în Moeciu ÅŸi Fundata, Cheile GrădiÅŸtei numără 22 de hoteluri ÅŸi vile, 10 terenuri de sport, două centre spa ÅŸi wellness ÅŸi circa 50 de activităţi sportive ÅŸi de agrement. Complexul Cheile GrădiÅŸtei este administrat de  Ovidiu Gârbacea.

Înainte de a deveni antreprenor, el a fost multiplu campion naţional la schi fond, campion universitar şi campion balcanic, antrenor al Lotului Olimpic. Ulterior, a ales să se retragă şi să pună bazele unei afaceri pe cont propriu alături de soţia sa Dorina.

Antreprenorul a renunţat la funcţia de selecţioner al lotului de schi şi a decis să se reprofileze încă din 1990. El a ajuns la o înţelegere cu fraţii săi şi a preluat casa părintească, din care a făcut o pensiune cu şapte camere. Având şi afaceri cu cherestea într-o zonă în care aproape totul se construieşte din lemn, a putut dezvolta întreg proiectul Cheile Grădiştei. Însă puţine poveşti au fost scrise astfel.

Mai există unităţi de cazare cu un mic teren de sport cum este şi Acacia Village, în localitatea Ogrezeni, judeţul Giurgiu, având un teren multifuncţional, unde se pot juca tenis de câmp, fotbal, baschet, handbal sau volei.

Paul Franciuc spune că preţul este un criteriu foarte important atunci când vine vorba de alegerea unei unităţi de cazare pentru cantonamente.

„Unele unităţi sunt scumpe şi mă gândesc la părinţi. E un cost în plus să mergi în cantonament. Nu ştiu dacă toată lumea îşi permite, dacă vreau să îi am pe toţi în grup în cantonament, trebuie să găsim o ofertă care s-ar plia pe toate buzunarele“, mai spune Paul Franciuc.

El adaugă faptul că lipsa de opţiuni din această zonă l-a determinat să înceapă construcţia unei pensiuni care să aibă şi un teren sportiv multifuncţional.

Industria locală de turism pierde un segment de potenaţiali clienţi în faţa Turciei, Austriei şi Sloveniei. Investiţiile în terenuri de sport, astfel încât să convingă echipele locale de sport să nu mai plece în afară, ar putea prelungi sezonul turistic, mai ales în zonele unde operatorii se confruntă cu această problemă.

„Eu aleg să organizez cantonamente în Turcia, nu se compară serviciile de acolo cu ceea ce găsim în plan local. Nu sunt hoteluri cu terenuri lângă, iar seniorii nu acceptă să meargă câţiva kilometri pentru a ajunge la un teren şi înapoi. În Austria ieşeam din hotel şi ajungea la teren în două-trei minute. Dacă operatorii hotelieri ar investi în această zonă, sunt convins că ar avea de câştigat“, spune Radu Matasareanu, impresar şi organizator de cantonamente.

Pentru cantonamentele de iarnă, spune el, este preferată Turcia, iar pentru cantonamentele de vară, echipele merg mai mult în Austria sau Slovenia.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea Superbet