Business sportiv

Business sportiv. Paul Gabriel Cursaru, secretar general al Federaţiei Române de Dans Sportiv: Numărul sportivilor legitimaţi a crescut şi datorită organizării unor campionate mondiale şi europene pe teritoriul României

22.12.2023, 00:06 Autor: Miruna Diaconu

Federaţia Română de Dans Sportiv se află în top trei cele mai mari federaţii după numărul de sportivi legitimaţi, cu peste 20.000 de sportivi în 2022.

Federaţia Română de Dans Sportiv a reuşit să atragă tot mai mulţi sportivi în ultimii ani, ajungând la peste 20.000 de sportivi legitimaţi în 2022, număr ce clasează sportul în top trei cele mai mari federaţii.

Paul Gabriel Cursaru, secretar general al Federaţiei Române de Dans Sportiv, spune că organizarea mai multor competiţii de nivel mondial sau european în România a contribuit la creşterea notorietăţii acestui sport.

„A crescut numărul sportivilor şi datorită organizării unor campionate mondiale, europene şi regionale pe teritoriul României, competiţii cu renume, pentru toate categoriile de vârstă. Doar sportivii legitimaţi au putut participa în cadrul acestora. Mai mult, ţinând cont de efectele pandemiei, ale măsurilor de izolare care au sporit anxietatea şi frica, odată cu încetarea ei, dansul sportiv nu cunoaşte graniţe şi reuneşte persoane din medii socioeconomice şi etnice diferite“, spune Paul Gabriel Cursaru.

Diviziile care au atras cei mai mulţi sportivi în ultimii ani au fost bachata, salsa şi break dance-ul. Paul Gabriel Cursaru spune că federaţia a avut mai multe acţiuni pentru atragerea sportivilor, însă au contribuit foarte mult şi rezultatele obţinute de sportivii români.

„Rezultatele, medaliile obţinute de sportivii FRDS la campionatele mondiale şi europene care sunt adevăraţii ambasadori pentru comunitatea locală din care se ridică, astfel în presa scrisă, publicaţiile sau site-urile s-au regăsit titluri  cu performanţele lor obţinute, astfel încât aceasta a reprezentat cea mai bună formă de promovare a dansului sportiv atât în rândul comunităţilor locale, cât şi la nivel naţional“, spune el.

Federaţia a avut mai multe campanii de promovare a sportului şi în mediul online, cât şi prin organizarea de acţiuni şi competiţii sportive precum Transylvanian Grand Prix, Grand Gala Romanian International Dance Cup şi DanceMasters.

FRDS numără 148 de structuri sportive asociate instituţiei, cu un număr total de 20.000 de sportivi legitimaţi în 2022. Federaţia Română de Dans Sportiv face parte din top trei cele mai mari federaţii după numărul de sportivi legitimaţi, alături de fotbal şi baschet. În 2021, al treilea loc din clasament era ocupat de Federaţia Română de Şah, o federaţie care a crescut semnificativ numărul de sportivi în ultimii ani, însă anul trecut şahul a fost detronat de dansul sportiv.

„Dansul este o modalitate prin care te poţi conecta la tot ceea ce te înconjoară, se află la graniţa dintre sport şi artă. Dansul este o activitate care acoperă o varietate de stiluri şi discipline. Este o activitate fizică, în primul rând, care presupune folosirea aproape a tuturor muşchilor, este un tip combinat de efort aerob şi anaerob, o excelentă metodă de a preîntâmpina bolile de tip cardio-vascular sau de control al greutăţii“, adaugă el.

Una dintre cele mai mari provocări cu care se confruntă federaţia este lipsa resurselor financiare. Circa 90% din banii cu care se finanţează federaţia provin din fondurile publice, ceea ce acoperă cam 60% din necesarul de bani de care federaţia are nevoie. Paul Gabriel Cursaru  spune că federaţia îşi propune crearea unui departament pentru a atrage fonduri din mediul privat.

„În acest moment, ne propunem crearea unui departament sau a unei colaborări care să aibă în vedere atragerea de fonduri sau obţinerea unor parteneriate avantajoase de sponsorizare a activităţilor sportive“, adaugă el.

Pe viitor, federaţia plănuieşte să se concentreze pe promovarea sportului în mediul online, cât şi transmiterea online a competiţiilor sportive naţionale şi internaţionale.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea Superbet