Business sportiv

Business sportiv. Kirill Shevchenko, şahist ucrainean care joacă sub steagul României: Şahul dezvoltă abilităţile de concentrare. Principiile de bază din şah pot fi benefice şi în afaceri

15.03.2024, 00:06 Autor: Miruna Diaconu

Kirill Shevchenko a descoperit şahul la patru ani, când a primit un set de şah. În 2017, la doar 14 ani, a devenit mare maestru şi astăzi este unul dintre cei mai buni şahişti ucraineni, care a ales să joace sub steagul României.

Kirill Shevchenko (19 ani), unul dintre cei mai buni şahişti ucraineni care joacă sub steagul României de anul trecut, a devenit mare maestru în 2017, la doar 14 ani. El este de părere că principiile de bază folosite în şah pot fi benefice în afaceri.

„Şahul dezvoltă abilităţile de concentrare şi permite crearea şi descoperirea de noi strategii, favorizând conexiunile cu ceilalţi. Pe lângă stăpânirea principiilor de bază, cum ar fi calcularea mişcărilor, care pot fi benefice în afaceri, şahul ajută şi la dezvoltarea unei intuiţii specifice. Această intuiţie îmi permite să iau decizii în viaţă şi să le evaluez rezultatele potenţiale“, spune Kirill Shevchenko.

El a descoperit şahul la vârsta de patru ani, când a primit un set de şah, iar de acolo a început călătoria sa pe acest drum. Astăzi, este mare maestru şi ceea ce îl ţine motivat să continue performanţa în şah este pur şi simplu pasiunea faţă de acest sport, pentru care se antrenează zi de zi timp de opt ore.

„Încerc să petrec strict opt ore pe zi pe şah. Nu există o singură zi în care să fiu complet liber. Dedic aproximativ două ore pe zi sportului precum antrenamente la sală, mers pe jos şi stretching. În restul timpului, studiez şah. De asemenea, îmi place mult să citesc, în principal cărţi de istorie. Dacă nu eram un jucător de şah, aş fi fost istoric“, adaugă el.

După părerea sa, şahul este un sport multifuncţional pe care îl poate juca oricine.

„Nu înseamnă că trebuie să joci la un nivel superior, dar dacă înveţi elementele de bază, poţi dezvolta noi abilităţi. Acesta este motivul pentru care este important să contribuiţi la crearea de oportunităţi pentru copii ca aceştia să înceapă devreme să joace şah. În plus, şahul devine din ce în ce mai popular datorită şahului online“, spune el.

Pentru cei care doresc să facă performanţă în acest domeniu, Kirill Shevchenko le recomandă jucătorilor să îşi găsească un antrenor bun şi să studieze foarte mult acest sport.

El a participat la turneul Grand Chess Tour, unul dintre cele mai importante turnee de şah din lume, la etapa Superbet Blitz & Rapid de anul trecut.

„Sunt foarte recunoscător că am ocazia de a participa la aceste turnee şi de a juca împotriva jucătorilor de top din lume. Întotdeauna a fost ceva la care am visat încă de când eram copil. Mi-am stabilit un obiectiv personal: măcar să nu pierd meciurile împotriva lor şi să îmi dezvolt şi să-mi îmbunătăţesc continuu abilităţile“, mai spune el.

Turneul a anunţat că la startul competiţiei vor fi nouă dintre cei mai buni şahişti ai lumii. Fabiano Caruana, Maxime Vachier-Lagrave, Wesley So, Gukesh Dommaraju, Ian Nepomniachtchi, Alireza Firouzja, Anish Giri, Rameshbabu Praggnanandhaa şi Nodirbek Abdusattorov sunt câţiva dintre jucătorii care vor participa la ediţia din acest an a Grand Chess Tour.

Circuitul internaţional va avea loc în perioada mai-august şi va fi format din cinci etape, prima - Superbet Rapid & Blitz - va avea loc în Polonia, următoarea în Bucureşti, urmând ca turneul să ajungă apoi în Croaţia şi în SUA. Pentru etapa ce va avea loc la Bucureşti, organizatorii turneului ar putea oferi wild-card şi pentru un reprezentant al României, iar Bogdan Deac, Richard Rapport şi Kirill Shevchenko ar fi variantele de luat în calcul.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea Superbet