Business sportiv

Business sportiv. Kent Orrgren, CEO al World Class România şi preşedintele Asociaţiei Romania Active: În România există peste 1 milion de membri activi ai cluburilor de fitness, trebuie să continuăm să creştem acest număr. Creşterea TVA va avea consecinţe grave asupra industriei

22.09.2023, 00:07 Autor: Miruna Diaconu

Schimbarea măsurilor fiscale prevede creşterea TVA la 19% pentru mai multe produse şi servicii, printre care şi abonamentul la sălile de fitness.

Piaţa sălilor de fitness locală numără în jur de 1 milion de membri activi, oameni care au un abonament la o sală de fitness şi merg regulat pentru a face activităţi fizice. Creşterea TVA pentru sălile de fitness ar putea determinat ca o parte dintre aceştia să renunţe la abonamentul lor, dar şi să îngreuneze promovarea şi găsirea unor noi membri, este de părere Kent Orrgren, CEO al World Class România şi preşedintele Asociaţiei Romania Active.

„În prezent, în România există peste 1 milion de membri activi ai cluburilor de fitness. Este important să continuăm să creştem acest număr pentru a promova o naţiune mai sănătoasă. Este evident că o creştere a TVA pentru serviciile de fitness ar scumpi, de fapt, beneficiile vitale pentru starea fizică şi mentală pe care exerciţiile fizice regulate le oferă indivizilor şi familiilor”, spune el.

Pentru a susţine sportul şi mişcarea fizică, statul a luat o măsură benefică industriei, în opinia lui Kent Orrgren, anume deductibilitatea abonamentelor la sălile de fitness în cuantum de 400 de euro de angajat pe an.

Creşterea TVA la acest tip de servicii ar duce la scumpirea abonamentelor, ceea ce ar putea descuraja oamenii să mai meargă la sală în ţara în care doar 6-7% dintre cetăţeni fac sport în mod regulat.

„Reprezintă o necesitate şi o prioritate să se menţină serviciile de activitate fizică accesibile pentru români. Iar în acest moment în care se caută cele mai eficiente măsuri fiscale, guvernul trebuie să încurajeze accesibilitatea serviciilor sportive şi de fitness, în primul rând prin menţinerea unei rate reduse de TVA pentru aceste servicii. Este extrem de important ca această rată să nu crească la 19%, pentru că acest lucru va avea repercusiuni grave atât asupra românilor, cât şi asupra industriei de sport, wellness & fintess şi asupra întregii economii a României”, explică preşedintele Romania Active, Asociaţia Română a Industriei Sportului şi Fitnessului, care adună cei mai mari jucători din această piaţă.

Preşedintele asociaţiei spune că activitatea fizică este una dintre cele mai importante componente în prevenirea şi tratarea celor mai frecvente boli cronice din lume. Lipsa activităţii nu este doar la adulţi, ci şi la copii. Conform datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, circa 25% dintre copii suferă de obezitate infantilă în România, iar principalul motiv pentru această rată scăzută ţine de lipsa unui stil de viaţă sănătos.

„Prevenţia este fundamentul unei naţiuni sănătoase şi al unei economii sănătoase, iar exerciţiile fizice regulate joacă un rol crucial, dovedit de numeroase studii medicale, în prevenirea bolilor cronice şi îmbunătăţirea stării de sănătate a populaţiei. Ele reduc incidenţa şi mortalitatea cardiovasculară, ajută la prevenirea multor tipuri de cancer, reducerea riscului de demenţă, previn şi reduc progresia diabetului de tip 2 şi îmbunătăţesc calitatea vieţii”, explică el.

În opinia sa, o strategie a statului de promovare a sportului în rândul cetăţenilor ar trebui să pună accent pe promovarea activităţii fizice în toate etapele vieţii. O astfel de strategie ar putea include programe educaţionale în şcoli, facilităţi sportive accesibile în comunităţi şi programe de fitness subvenţionate pentru grupurile vulnerabile.


 

Guvernul trebuie să încurajeze accesibilitatea serviciilor sportive şi de fitness, în primul rând prin menţinerea unei rate reduse de TVA pentru aceste servicii.


Creşterea ratei de oameni care fac sport ar avea beneficii directe asupra sănătăţii acestora, dar ar putea conduce la o presiune mai mică pe sistemul public de sănătate.

„Investiţia în prevenţie prin sport şi fitness poate aduce economii semnificative pe termen lung. Costurile reduse pentru tratamente medicale şi o forţă de muncă mai sănătoasă pot duce la creşterea economică dovedită. Potrivit McKinsey & Company, o populaţie activă sănătoasă poate oferi economiei un avânt de până la 8%, ceea ce înseamnă o creştere de 12 trilioane de dolari a PIB-ului global până în 2040”, mai spune el.

Potrivit unui studiu realizat de McKinsey & Company, România ar putea adăuga 26 de miliarde de dolari dacă operatorii din piaţa de fitness şi sănătate ar fi încurajaţi să se dezvolte.

„Aproximativ jumătate din aceste beneficii economice anuale provin de la o forţă de muncă mai mare şi mai sănătoasă. România va înregistra o creştere a cotei de colectare a impozitului pe profit la bugetul de stat, precum şi a contribuţiilor încasate. Cifrele sunt uriaşe. Beneficiile sunt colosale. Iar acum datoria guvernului este să vadă şi să ia în considerare avantajele dezvoltării în continuare a industriei de activitate sportivă şi fitness şi să menţină TVA pentru acest sector economic la un nivel scăzut”, precizează Kent Orrgren.

Guvernul a anunţat recent ce măsuri fiscale urmează să ia pentru creşterea veniturilor la bugetul de stat şi reducerea cheltuielilor bugetare. Astfel, TVA va rămâne de 5% doar pentru încălzire şi cărţi, în timp ce alimentele, medicamentele şi serviciile de cazare vor avea TVA de 9%.

În rest, taxa va creşte la 19%.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea Superbet