Business sportiv

Business sportiv. Infrastructura sportivă publică din Bucureşti este aproape inexistentă, cu o singură pistă de biciclete funcţională şi câteva mici spaţii amenajate cu aparate de fitness. Diana Culescu, preşedintele Asociaţiei Peisagiştilor: Cei care vor să facă sport în Bucureşti fie plătesc, fie pleacă din oraş

16.07.2023, 13:12 Autor: Miruna Diaconu

Singura pistă de biciclete funcţională din Bucureşti este cea de pe Calea Victoriei, care are patru kilometri, însă alte trei trasee se află în diverse stadii de implementare, cu o lungime totală de 32 de kilometri ♦ Doar câteva parcuri din Bucureşti au şi zone unde sunt instalate aparate de fitness, însă locurile alese de autorităţi pentru astfel de investiţii nu au fost cele mai potrivite, fiind în marile parcuri şi nu în proximitatea clădirilor rezidenţiale, ceea ce face ca acestea să fie tot mai puţin folosite de oameni.

Infrastructura sportivă publică din Bucureşti este aproape inexistentă, existând o singură pistă de biciclete funcţională şi câteva spaţii de mici dimensiuni unde sunt instalate aparate de fitness, pe care le pot folosi gratuit oamenii. Pe lângă acestea, există prea puţine facilităţi publice alocate oamenilor pentru a face sport. În lipsa lor, bucureştenii au de ales între a plăti un abonament la sală, la un bazin de înot sau costurile practicării unui sport, ori pot alege să meargă în afara Capitalei pentru a face sport în natură.

„Oamenii pot doar să alerge prin parcuri, în rest, nu prea au facilităţi publice pentru a putea face sport. Nu avem o infrastructură pentru aşa ceva, mai sunt câteva aparate de fitness în câteva parcuri, dar nu au o logică pe un anumit traseu, să poţi să faci un program întreg. Piste de biciclete nu prea avem, este pista de pe Calea Victoriei, dar până acolo vii cum poţi“, spune Diana Culescu, preşedintele Asociaţiei Peisagiştilor din România.

Statul nu are o politică de promovare a sportului şi mişcării, însă chiar şi dacă ar avea, nu oferă o infrastructură publică sportivă care să fie pusă la dispoziţia cetăţenilor astfel încât promovarea să aibă şi rezultate clare.

În Bucureşti, aparatele de fitness sunt instalate doar în marile parcuri, iar ele sunt folosite, de cele mai multe ori, de locuitorii din zonă. Pentru a investi în astfel de zone, primăriile ar trebui să ia în calcul mai multe lucruri, printre care bugetul pe care îl au la dispoziţie, planul de dezvoltare urbană, cât şi nevoile comunităţii, lucru care nu se întâmplă, iar aparatele de fitness sfârşesc prin a nu fi folosite aproape deloc.

Una dintre soluţiile pentru a creşte gradul de utilizare a aparatelor de fitness din spaţiile publice este de a fi instalate în proximitatea zonelor rezidenţiale, aproape de oameni,  nu doar în marile parcuri ale oraşelor.

În ceea ce priveşte bicicletele, atât ca o metodă de a face mişcare, cât şi ca o alternativă de transport în oraş, nu există o infrastructură dezvoltată. Singura pistă de biciclete funcţională din Bucureşti este cea de pe Calea Victoriei, care are patru kilometri, însă alte trei trasee se află în diverse stadii de implementare, cu o lungime totală de 32 de kilometri.

Cu toate că cererea pentru biciclete a crescut şi tot mai mulţi oameni folosesc acest mijloc de transport, infrastructura nu s-a dezvoltat.

Cu toate acestea, Primăria Municipiului Bucureşti are în plan extinderea reţelei de piste de biciclete cu 32 de kilometri. În prezent, trei trasee pentru biciclete se află în diverse stadii de implementare, anume unu între bulevardul Constantin Prezan şi Piaţa Presei, unu între Piaţa Victoriei şi şoseaua Mihai Bravu şi încă unu între bulevardul Libertăţii şi Arena Naţională. Nu există însă un orizont de timp în care acestea ar putea fi gata.

Mai mult, puţine terenuri de sport sunt puse la dispoziţia cetăţenilor gratuit, astfel că pentru a practica sporturi e nevoie ca oamenii să scoată bani din buzunare.

„Sunt mese de şahişti, folosite în general de oamenii în vârstă, există şi locuri de joacă pentru copii, dar pot fi folosite de cei de vârste foarte mici, pentru adolescenţi nu există nimic dedicat. Pentru a face sport corespunzător, oamenii fie trebuie să plece din oraş, în zonele apropiate ale Bucureştiului, fie trebuie să plătească pentru a practica un sport“, mai spune Diana Culescu.

 

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea Superbet