Business sportiv

Business sportiv. Fabricile locale te echipează pentru vacanţa la schi: Salopete, geci, clăpari şi căşti sub branduri internaţionale sau locale sunt „Made in Romania“. Salomon, unul dintre cele mai cunoscute branduri de echipamente sportive, produce local clăpari

19.01.2024, 00:07 Autor: Miruna Diaconu

Cătălin Pozdarie, Hervis: „Avem furnizori care relochează producţia în România şi astfel numărul produselor fabricate local în portofoliul nostru va creşte“.

Vremea pare a fi mai îngăduitoare în acest an pentru pasionaţii de sporturi de iarnă, sezonul a început mai devreme faţă de anul trecut, cu prima ninsoare din an. Sporturile de iarnă sunt dependente de starea vremii, iar ultimii ani au dovedit că tot ce se ştia despre sezonul de iarnă nu mai este valabil. Sezonul de iarnă începe mai târziu, ianuarie-februarie şi se termină chiar în primăvară. Indiferent de cum s-a schimbat perioada sezonului de schi, amatorii acestui sport îşi iau echipamentele şi merg pe pârtie imediat ce a dat prima ninsoare care permite formarea unui strat de zăpadă pe pârtie. Fie că aleg să îşi facă vacanţa în Dolomiţi sau în destinaţiile de iarnă din afară, ori în staţiunile locale din România, brandurile internaţionale şi cele locale îi pregătesc pe amatorii acestui sport cu echipamentele necesare fabricate în România.

Salopete, geci, clăpari, căşti, pantaloni şi alte echipamente necesare pentru practicarea schiului sunt produse în România.

Salomon, unul dintre cele mai mari branduri de echipamente sportive, produce în România clăpari. Grupul finlandezo-chinez Amer Sports, unul dintre cei mai importanţi producători de echipamente sportive din lume, produce de mai bine de două decenii clăpari în România. Iniţial, grupul a colaborat cu compania locală Chimsport, ce deţinea o fabrică la Orăştie, care lucra în sistem lohn cu Amer Sports. Ulterior, grupul internaţional a preluat fabrica de la Orăştie şi a început producţia proprie în România.

Grupul Amer Sports, fondat în Finlanda în 1950, însă cumpărat de chinezi între timp, are în portofoliu mai multe branduri internaţionale precum Salomon, Wilson (produse pentru mai multe sporturi, de la tenis la baschet), Atomic (echipamente de schi).

Amer Sports a semnat primele contracte cu producătorii locali în anii ’90, când au început să realizeze în România componente pentru brandul Salomon. Apoi, a extins lista de furnizori, ajungând să producă local clăpari, căşti, ochelari de munte legături de schi, roţi şi jante pentru biciclete. Amer Sports Ro, controlată de Amer Sports din Finlanda, a avut afaceri de 229 milioane lei în 2022, ultimul an pentru care există date publice, potrivit informaţiilor de la Ministerul de Finanţe. Faţă de anul anterior, compania şi-a dublat veniturile.

Clăpari şi legături de schi mai sunt produse într-o fabrică din Chiajna operată de Omnia Plast, companie controlată de grupul Sunino Spa din Italia. Pe lângă această fabrică, grupul mai produce la Clinceni jucării pentru copii, produse de irigaţii, aspersoare, role cu furtun, iar la Satu Mare deţine o fabrică unde sunt realizare jucării pentru copii care intră în contact cu alimente (jucării pentru ouă de ciocolată - n.red.).

Tot ceea ce produce compania în România se valorifică pe piaţa externă, compania nu are un brand propriu, pieţele principale sunt Italia, Franţa, Germania, dar şi Australia şi America, potrivit ultimelor date.


Salomon, unul dintre cele mai mari branduri de echipamente sportive, produce în România clăpari. Iniţial, grupul a colaborat cu compania locală Chimsport, ce deţinea o fabrică la Orăştie. Ulterior, grupul internaţional a preluat fabrica de la Orăştie şi a început producţia proprie în România.

Clăpari şi legături de schi mai sunt produse într-o fabrică din Chiajna, operată de Omnia Plast, companie controlată de grupul Sunino Spa din Italia.

Casco Group produce într-o fabrică din Satu Mare căşti de protecţie pentru echitaţie, ciclism, schi şi alte sporturi. Fabrica este administrată de compania Casco Group, care face parte din grupul german Casco.

Danico, companie controlată de familia Cotfas, deţine propriul brand numit Strindberg, care produce şi comercializează îmbrăcăminte şi echipamente sportive pentru iarnă, dar şi în regim lohn pentru branduri precum Prada, Moncler, Emporio Armani şi Colmar.


Omnia Plast şi-a început activitatea în 2008, activitatea principală fiind fabricarea articolelor pentru sporturile de iarnă, de la proiectarea şi producţia de articole sportive.

Într-o fabrică din Satu Mare se produc căşti de protecţie pentru echitaţie, ciclism, schi şi alte sporturi. Fabrica este administrată de compania Casco Group, care face parte din grupul german Casco. „La unitatea de dezvoltare şi producţie din Satu Mare se dezvoltă soluţii care implică mult timp şi angajament pentru ca purtarea căştilor să fie cât mai sigură, confortabilă şi flexibilă. Eforturile lor au dus la numeroase brevete şi premii“, se arată pe site-ul grupului Casco.

Îmbrăcăminte şi echipamente sportive pentru iarnă sunt produse şi într-o fabrică din Topliţa, judeţul Harghita.

Danico, companie controlată de familia Cotfas, deţine propriul brand numit Strindberg, care produse şi comercializează îmbrăcăminte şi echipamente sportive pentru iarnă. Circa 75% din veniturile companiei sunt asigurate de brandul propriu, Strindberg, pe când restul reprezintă producţia în regim lohn pentru branduri precum Prada, Moncler, Emporio Armani şi Colmar.

Compania are o vechime de 60 de ani pe piaţa locală şi produce sub brandul Strindberg peste 40.000 de articole de îmbrăcăminte în fiecare an. Aproximativ 80% din producţie merge la export.

„Made in Romania“ a devenit un stindard pentru retailerii de echipamente sportive. Hervis, unul dintre cei mai mari jucători din piaţa locală de îmbrăcăminte şi echipamente sportive, a marcat pe site-ul său produsele fabricate în România.

„În portofoliul nostru, în acest moment, se regăsesc în jur de 120 de articole fabricate în România. Principalele grupe de marfă din care acestea fac parte sunt schi alpin, traininguri, accesorii şi biciclete. Pentru schi avem clăpari şi căşti care sunt fabricate în România care de altfel reprezintă şi produsele cele mai căutate de către client“, spune Cătălin Pozdarie, executivul care conduce operaţiunile locale ale retailerului de echipamente sportive Hervis.

Produsele fabricate în România reprezintă între 10% şi 30% din categoriile din care acestea fac parte. De asemenea, o parte din produsele sub marca proprie a Hervis sunt fabricate în România, în special traininguri şi biciclete.

Cătălin Pozdarie spune că îşi doreşte să crească numărul produselor fabricate în România în portofoliul Hervis, în special sub brandurile proprii.

„Avem şi furnizori care relochează producţia în România şi astfel numărul acestora v-a creşte implicit“, spune el.

 Pandemia a contribuit la schimbarea comportamentului consumatorilor, care au început să pună mai mult preţ pe provenienţa produselor. Pe lângă preţ, provenienţa locală a produsului este un factor important în decizia de cumpărare.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea Superbet