Business sportiv

Business sportiv. Daniel Santa, director, Braşov Running Festival, competiţie de atletism dedicată sportivilor profesionişti şi amatorilor: Ne-am fi dorit să organizăm o competiţie indoor, dar nu există nicio sală omologată în România. Nu cred că mai există ţară din Europa, de dimensiunea României, care să nu aibă o astfel de sală

25.02.2024, 12:21 Autor: Miruna Diaconu

La ediţia de anul trecut, competiţia a adunat 70 de sportivi profesionişti, majoritatea străini, şi peste 1.000 de amatori  Investiţia în ediţia de anul trecut s-a ridicat la circa 400.000 euro, iar pentru anul acesta, Daniel Santa îşi doreşte să crească investiţia la 500.000 euro.

Daniel Santa, directorul competiţiei de atletism dedicată sportivilor profesionişti şi amatorilor, spune că România nu dispune de o sală în care ar putea fi organizată o astfel de competiţie îndoor, pe când capitalele vecine, precum Budapesta şi Belgrad au investit mult mai mult în infrastructura sportivă decât autorităţile locale.

„Primul grand prix pe care ne-am fi dorit să îl organizăm ar fi trebuit să fie o competiţie indoor, dar ne-am dat seama că în România nu avem nicio sală omologată pentru competiţii atletice. Asta cred că spune multe despre situaţia actuală a atletismului românesc. Nu cred că mai există ţară din Europa, de dimensiunea României, care să nu ofere condiţiile necesare organizării unui Indoor Meeting, iar eu comparaţiile nu le fac cu Londra sau Paris, ci cu Belgrad sau Budapesta. Sunt oraşe care înţeleg faptul că pentru a avea rezultate naţionale şi internaţionale trebuie să investească, serios şi sănătos, în infrastructura sportivă“, spune Daniel Santa.

Braşov Running Festival a organizat deja trei ediţii ale competiţiei, reuşind astfel să pună România pe harta mondială a atletismului.

Competiţia se adresează atât sportivilor profesionişti, cât şi pasionaţilor de alergat.

Anul trecut, la startul competiţiei dedicate profesioniştilor au participat circa 70 de străini veniţi din Kenya, Uganda, Marea Britanie, Statele Unite, Australia, Belgia, Franţa, Turcia, Olanda, Italia şi altele.

„E impresionant să vezi sportivi din toate colţurile lumii venind aici, pentru a alerga pe unul dintre cele mai rapide trasee din lume. Am avut şi câteva zeci de amatori străini, inclusiv din Hong Kong sau Canada, iar în 2024 sper să creştem consistent numărul lor, pentru că promovăm probele de amatori şi în străinătate“, spune el.

Din 2022, competiţia a primit certificarea din partea World Athletics Elite Label, iar în ediţia din acelaşi an, trei din cele mai rapide zece rezultate pe 10 km, din toate timpurile, au fost realizate în cadrul cursei de la Braşov.

Anul trecut, peste 1.000 de amatori au participat la Braşov Running Festival, însă Daniel Santa îşi doreşte să crească numărul acestora.

„Încercăm să înţelegem care e în realitate capacitatea maximă a traseului şi să creştem progresiv, de la an la an. Având în vedere că vorbim de o buclă de 3,3 km pe care se aleargă de 3 ori, e important să ne asigurăm că întotdeauna sportivii, chiar şi cei amatori, au spaţiu să se desfăşoare la cel mai înalt nivel al lor. Nu putem să aglomerăm foarte mult traseul, altfel am ajunge să le răpim unora dintre alergători exact ceea ce ne diferenţiază, posibilitatea de a alerga un timp foarte rapid“, explică el.

Organizatorii îşi doresc să dubleze numărul participanţilor de la an la an, dar pentru a putea atinge astfel de obiective, investesc şi în promovarea competiţiei astfel încât să ajungă la cât mai mulţi pasionaţi de atletism care îşi doresc să participe la competiţii.

Directorul competiţiei îşi doreşte ca în ediţia din acest an să fie stabilit un nou record mondial, dar o astfel de performanţă sportivă implică mulţi factori, unii nefiind în controlul organizatorilor.

„Important este ca la finalul fiecărei ediţii să putem spune că am asigurat condiţiile necesare pentru o astfel de performanţă. În ceea ce priveşte alergătorii amatori, vrem să îmbunătăţim experienţa acestora, să venim cu opţiuni de cazare şi transport, dar şi să ne asigurăm că vom creşte numărul de alergătoare“, adaugă el.

Pe lângă contribuţia pe care a avut-o competiţia în promovarea acestui sport, Braşov Runnind Festival a promovat indirect şi oraşul de sub Tâmpa.

„Promovarea internaţională de care s-a bucurat Braşovul n-a trecut neobservată. Sper să reuşim să construim o relaţie funcţională şi corectă şi cu autorităţile locale, care trebuie să înţeleagă că principalul capital de imagine pe care-l generăm este strâns legat de oraş. Anul trecut am încercat să obţinem o serie de finanţări prin programele municipalităţii, dar lucrurile au decurs extrem de anevoios“, spune Daniel Santa.

Investiţia în ediţia de anul trecut s-a ridicat la circa 400.000 euro, iar pentru anul acesta, Daniel Santa îşi doreşte să creastă investiţia la 500.000 euro, lucru care va fi posibil dacă va reuşi să atragă un partener strategic care să sprijine competiţia.

Pe viitor,  Daniel Santa îşi doreşte să meargă cu competiţia şi în alte oraşe din ţară, Bucureştiul fiind pe listă.

„Ne dorim să construim o structură organizatorică şi un model de business ce pot fi replicate de mai multe ori într-un an. În acest moment, căutăm un oraş gazdă pentru organizarea unui semi-maraton şi proiectăm, de asemenea, desfăşurarea unei competiţii de pistă. Ne-ar plăcea să rămânem în Transilvania, fiindcă e zona în care ne simţim cel mai confortabil, deşi nu excludem să luăm pulsul unei competiţii organizate în Bucureşti“, mai spune el.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea Superbet