Business Internaţional

Zvonurile că banca italiană Monte dei Paschi va fi naţionalizată au dus la creşterea acţiunilor băncilor

Zvonurile că banca italiană Monte dei Paschi va fi...

Autor: Bogdan Cojocaru

08.12.2016, 00:03 347

Bursele pot distruge o bancă sau o pot ţine pe linia de plutire, în funcţie de direcţia din care le miroase a profit sau pierdere. Ieri, acţiunile Monte dei Paschi di Siena, cea mai mare bancă cu probleme grave din Italia, au avansat şi cu 10% după apariţia în presă a unor zvonuri şi speculaţii că guvernul de la Roma pregăteşte un bailout pentru această instituţie.

În zilele proaste, acţiunile Monte dei Paschi înregistrau scăderi şi de 23% într-o singură şedinţă de tranzacţionare. De data aceasta, evoluţia titlurilor băncii italiene a netezit drumul de creştere pentru titlurile altor bănci europene.

Reuters a scris marţi că guvernul italian se pregăteşte să ia o participaţie de două miliarde de euro care să-i ofere controlul Monte dei Paschi în condiţiile în care şansele reuşitei unui plan de salvare cu fonduri private s-au diminuat din cauza deciziei de a demisiona a premierului Matteo Renzi.

Apoi, miercuri, cotidianul italian La Stampa relata, citând două surse din ministerul italian de finanţe, că Italia va cere de la Mecanismul European de Stabilitate (MES) un împrumut de 15 mld. euro. Banii ar fi folosiţi nu doar pentru salvarea Monte dei Paschi, ci şi pentru susţinerea celorlalte bănci italiene cu probleme. Schema aplicată ar fi similară celei folosite de Spania în 2012 pentru împiedicarea prăbuşirii sistemului bancar. În schimbul fondurilor, Roma ar trebui să promită că va înăspri disciplina bugetară. Italia are una dintre cele mai mari datorii din UE.

Între timp MES a anunţat că nu discută cu Italia despre vreun împrumut pentru bănci în sensul că nu a primit nicio cerere de la guvernul italian. Vestea a venit tot de la Reuters. Şi ministerul de finanţe italian a spus că nu este pregătită nicio cerere. Aceasta nu înseamnă că intenţia italienilor nu există.

Ieri au crescut puternic şi acţiunile Credit Suisse şi Deutsche Bank, o altă bancă europeană cu probleme.

„Sectorul bancar european continuă să dicteze direcţia burselor, speranţele că Monte dei Paschi va primi un bailout încingând spiritele investitorilor“, spune pentru The Telegraph Connor Campbell, analist la SpreadEx. „Chiar şi vestea că Credit Acricole, HSBC şi JP Morgan vor fi amendate în Europa cu 485 de milioane de euro în scandalul manipulării Euribor nu a putut frâna creşterea din sectorul bancar.“

bogdan.cojocaru@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO